ŞOCANT: Normele ISU privind protecţia împotriva incendiilor nerespectate la ORC Mureş! Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1076 Vizualizări

ŞOCANT: Normele ISU privind protecţia împotriva incendiilor nerespectate la ORC Mureş!

UPDATE (21 august 2019):

Conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Horea” al județului Mureș a remis marți, 20 august, următorul drept la replica la articolul „Șocant! Normele ISU privind protecția împotriva incendiilor nerespectate la ORC Mureș!”, publicat pe site-ul cotidianului Zi de Zi în data de 14 august.

Redăm, în rândurile de mai jos, clarificările transmise de conducerea ISU „Horea” al județului Mureș:

„În urma informațiilor prezentate de dumneavoastră în articolul publicat în data de 14 august 2019, cu titlul ,,ȘOCANT: Normele ISU privind protecția împotriva incendiilor nerespectate la ORC Mureș!,, colegii noștri de la Inspecția de Prevenire au executat un control tematic inopinat la ORC Mureș unde au constatat următoarele:
Instalaţia de stingere cu hidranţi interiori aferentă clădirii Oficiului Registrului Comerţului este in funcţiune (lucru constatat cu ocazia desfăşurării unui exerciţiu de intervenţie cu personalul de pe locul de muncă) şi este verificată de către o societate atestată, fiind în termenul de verificare.
În conformitate cu prevederile art. 1 alin. 3 lit. m) din HGR 537/2007 – privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiului este sancţionată: „blocarea accesului la instalaţiile, echipamentele, mijloacele şi accesoriile de stingere a incendiilor”,
cutia hidrantului de la etajul 1 a clădirii ORC (menționată de dumneavoastră în articol) este prevăzută cu un oblon închis cu balamale, nefiind încuiat sau blocat, iar în caz de incendiu accesul se poate realiza foarte uşor – lucru constatat cu ocazia exerciţiului de intervenţie desfăşurat cu personalul din cadrul obiectivului.
,,Conform prevederilor art. 1.2.6 din Normativul P118-99 Normativ de siguranţă la foc a construcţiilor „Clădirea foarte înaltă – construcţie civilă (publică) la care pardoseala ultimului nivel folosibil este situată la înălţimea de 45 m, sau mai mult, faţă de terenul (carosabilul adiacent) accesibil autovehiculelor de intervenţie ale pompierilor pe cel puţin două laturi ale clădirii”, situaţie care nu este valabilă pentru clădirea Oficiului Registrului Comerţului Mureş – Clădire P+3 nivele.
Actul normativ la care faceţi referire reglementează alimentarea cu apă pentru incendiu a instalaţiei de stingere cu hidranţi interiori direct de la pompele mobile de incendiu cu racorduri fixe adiacentă unei clădiri înalte, lucru care nu este aplicabil clădirii, din motivele expuse mai sus.
Avem rugămintea ca pe viitor, dacă există informații care constituie punctul de plecare pentru un articol, și care ar avea incidență cu domeniul de activitate al inspectoratului, să luați în prealabil legătura cu noi pentru o documentare mai amplă și corectă în vederea furnizării cetățenilor unor articole corecte și ancorate în realitate, cum ați făcut-o dintotdeauna.

Cu deosebită stimă,
Inspector șef,
Col. Călin Handrea”

ȘTIREA INIȚIALĂ (14 august 2019)

Un târgumureşean a postat miercuri, 14 august, pe reţelele de socializare, o fotografie în care se vede clar cum normele privind protecţia împotriva incendiilor nu sunt respectate în cadrul Oficiul Registrului Comerţului Mureş.

În fotografie se vede clar cum unul dintre hidranţii din interiorul instituţiei este acoperit cu un placaj de lemn, lipit cu bandă adezivă, pe care este lipit un afiş pe care scrie: „În caz de incendiu spargeţi geamul”.

Ce spun normele!

Conform Actului normativ pentru proiectarea, executarea şi exploatarea instalaţiilor de stingere a incendiilor, la paragraful 4.8. se prevăd următoarele condiţii de instalare a hidranţilor:

În clădirile civile (publice) foarte înalte definite conform reglementărilor specifice,se respectă următoarele:

– hidranţii de incendiu se amplasează numai pe coridoare sau în încă periletampon de acces în casele de scări;

– conductele se leagă în inel şi se prevăd cu robinete de închidere, astfel încât să nu existe pericolul scoaterii din funcţiune a mai mult de 5 hidranţi pe nivel; 

– se prevăd robinete şi pe coloane, din 5 în 5 niveluri, sigilate în poziţia „normal deschis”;

– pentru alimentarea cu apă a instalaţiei interioare cu hidranţi de incendiu, direct de la pompele mobile de incendiu, se prevede o conduct cu Dn100mm, cu robinet de închidere, ventil de reţinere şi două racorduri fixe tip B, amplasate pe peretele exterior al clădirii, în nişe cu geam, marcate cu indicatoare la înălţimea de maximum 1.40m de la nivelul trotuarului clădirii, racordată la conducta principal a reţelei de alimentare cu apă

Solicitam o explicaţie publică din partea directorului ORC Mureş, doamna Adina Nicoleta Bercea, şi din partea inspectorului şef al ISU „Horea” al judeţului Mureş, col. Călin Handrea, pentru această situaţie care poate pune în primejdie atât angajaţii cât şi persoanele care frecventează această instituţie publică.

(Redacţia)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE