Home / Invatamant / Din mapa de proiecte a Consiliului Local Târgu-Mureş: burse de merit şi de performanţă pentru cei mai buni elevi

Din mapa de proiecte a Consiliului Local Târgu-Mureş: burse de merit şi de performanţă pentru cei mai buni elevi

Consilierii locali ai municipiului Târgu-Mureş vor decide, într-o şedinţă viitoare de lucru, cu privire la oportunitatea acordării de burse de merit şi de performanţă pentru elevii din învăţământul preuniversitar de stat de pe raza municipiului Târgu-Mureş, pentru anul şcolar 2019-2020.

Numărul de burse care vor fi acordate va fi cuantificat de Direcţia Şcoli din cadrul Primăriei municipiului Târgu-Mureş, iar sumele propuse a fi acordate sunt următoarele: 50 de lei/ lună/ elev reprezentând bursa de merit şi 500 de lei/ lună/ elev reprezentând bursa de performanţă.

Condiţii: 10 la Purtare şi media anuală de minum 8,50

Proiectul a fost iniţiat de consilierii locali Bakó Szabolcs şi Kóvacs Lajos – Apár (ambii, reprezentanţi ai UDMR) şi poate fi lecturat pe site-ul Primăriei municipiului Târgu-Mureş, www.tirgumures.ro, în conformitate cu prevederile articolului 7 al Legii nr. 52/2003, privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată.

„Scopul nostru este ca elevii ambiţioşi să fie recompensaţi prin oferirea unor burse regulate pentru cei care au obţinut e medie anuală peste 8,50 şi nota 10 la Purtare în anul şcolar anterior. Solicităm acordarea unei sume mai mari decât în anul trecut pentru a acoperi elevii din Târgu-Mureş, încurajând astfel elevii să acorde mai multă atenţie învăţării şi înţelegerii materiei şcolare. Acest sistem a devenit un succes şi în alte oraşe, precum Cluj Napoca şi Miercurea Ciuc, şi suntem siguri că educaţia din Târgu-Mureş poate deveni mai eficientă cu ajutorul unei burse consistente”, au explicat Bakó Szabolcs şi Kóvacs Lajos – Apár.

Mii de beneficiari în anii trecuţi

Iniţiatorii proiectului au mai precizat că ideea de a solicita burse aparţine Consiliului Elevilor din Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”, care a înaintat în acest sens o cerere către Consiliul Local Târgu-Mureş, document semnat şi de Consiliile de Elevi ale următoarelor instituţii de învăţământ: Colegiul Naţional „Alexandru Papiu Ilarian”, Liceul Pedagogic „Mihai Eminescu”, Liceul Tehnologic „Electromureş” şi Liceul Vocaţional de Artă.

“Consiliul Local în anul şcolar 2016-2017 a aprobat propunerea şi a acordat suma cu care au fost implicaţi în primul semestru 4.750 de elevi şi în semestrul doi 6.565 de elevi, în anul şcolar 2017-2018 au fost implicaţi în primul semestru 5.587 de elevi şi în semestrul doi 7.105 de elevi pentru bursă de merit şi pentru bursă de performanţă în primul semestru 231 de elevi şi în semestrul doi 216 de elevi”, au arătat Bakó Szabolcs şi Kóvacs Lajos – Apár.

Elevii care se încadrează în prevederile alineatului 2, capitolul 3, din Ordinul nr. 5.576/2011 şi care au dreptul să primească atât bursă de performanţă, cât şi bursă de merit, trebuie să opteze pentru una din acestea, având posibilitatea să o aleagă pe cea cu valoarea mai mare sau acordată pentru o perioadă mai mare de timp.

Cui se acordă burse de performanţă

Bursele de performanţă se acordă elevilor care se încadrează în cel puţin unul din cazurile următoare:

– Au obţinut locurile I, II sau III la etapele naţionale ale olimpiadelor şi concursurilor şcolare naţionale organizate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, denumit în continuare MECTS;

s-au calificat în loturile de pregătire organizate de MECTS pentru competiţiile internaţionale;

– Au obţinut locurile I, II sau III la etapele naţionale ale competiţiilor/concursurilor culturalartistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-ştiinţific, de nivel naţional, organizate de MECTS.

(Sursa: Ordinul nr. 5.576/2011)

Cui se acordă burse de merit

Bursele de merit se acordă elevilor care se încadrează în cel puţin unul din cazurile următoare:

– Au rezultate deosebite la învăţătură: au obţinut media generală de cel puţin 8,50 şi nota 10 la purtare în anul şcolar anterior, respectiv în primul semestru al anului şcolar, pentru elevii aflaţi în clasele de început ale învăţământului gimnazial, liceal sau profesional;

– Au obţinut locurile I, II sau III la etapele judeţene ale olimpiadelor şi concursurilor şcolare naţionale organizate de MECTS;

– Au obţinut locurile I, II sau III la etapele judeţene ale competiţiilor/concursurilor culturalartistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-ştiinţific, de nivel naţional, organizate de MECTS.

(Sursa: Ordinul nr. 5.576/2011)

Alex TOTH

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Consilierii județeni convocați la ședință

60 SHARES Distribuie pe Facebook Tweet Follow us Share Share Share Share Share