Home / Sărmașu / FOTO: La Sărmașu, expoziție tradițională… dar și delicioasă!

FOTO: La Sărmașu, expoziție tradițională… dar și delicioasă!

Târgul de Artă Tradițională, aflat deja la cea de-a 6-a ediție, a făcut din nou parte din ansamblul de evenimente al Zilelor Sărmășene din acest an. Satele aparținătoare orașului Sărmașu au avut oportunitatea de a-și expune tradițiile, obiceiurile, și nu în ultimul rând, bucatele și rețetele transmise din bătrâni.

Standuri amenajate cu zestre

Standul fiecărui sat a ilustrat elemente esențiale ale zestrei, cu obiectele specifice care s-ar fi găsit în ea, pe vremuri. De obicei, zestrea conținea lucruri utile gospodăriei, precum haine, încălțăminte, perne și plapume, vase și pahare, fier de călcat, ștergare, covoare. Acestea au fost expuse sâmbătă, 24 august, în Parcul Central din Sărmașu, iar vizitatorii au fost invitați să le vadă.

Preparate tradiționale

Cei care au avut norocul să treacă prin zona târgului au avut posibilitatea de a gusta preparatele tradiționale pregătite în mod autentic de către bătrânele satelor. Gama de produse a fost largă, de la sarmale, la palanețe cu brânză, varză sau prune, mălai cu lapte, chec, cozonac, platouri cu mezeluri, slănină și brânzeturi de casă, pâine de casă, scorușe, gogoși, gomboți cu prune, preparate la ceaun, urdoici, dar și vinuri și alte băuturi alcoolice tradiționale. „Sunt delicioase. Mă uimește cât de delicioasă poate să fie tradiția!”, a declarat un sărmășean care a vizita târgul.

Maria Lumperdean, gospodină din Tușinu: „Eu am pregătit tot ce este aici!”

Reporter.: Dumneavoastră ați făcut și pregătit mâncarea?
Maria Lumperdean: Da, eu am pregătit tot ce este aici, așa cum știam, în mod tradițional, în cuptor, dar în cuptor de casă, nu electric sau pe gaz.

Rep.: De unde ați învățat să gătiți?
M.L.: Am învățat și de la mama, dar în principal de la bunica, de când eram mică. La țară, pe vremea aia, nu se mergea la școală. Găteam, spălam cu mâna, țeseam, coseam. Așa era viața pe atunci!

Rep.: Ați contribuit și la expoziția de zestre?
M.L.: Da. Și cămașa asta pe care o vezi aici, eu am cusut-o! E bine să vadă și tinerii de azi ce o fost mai demult.

Alex Ionuț ORBAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Se redeschide Piața de Vechituri din Târgu Mureș?

Claudiu Maior, consilier personal al primarului municipiului Târgu Mureș, a anunțat joi, 2 iulie, pe …