O carte de căpătâi despre Târnăveni și județul Mureș Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 672 Vizualizări

O carte de căpătâi despre Târnăveni și județul Mureș

Recent am terminat de citit cartea strălucitului profesor din Târnăveni, Nicolae Victor Fola, intitulată „Istorie și societate. Relații interetnice și multiculturalism în zona Târnavelor și a Mureșului de Mijloc”. Figură remarcabilă a învățământului mureșean actual, prestigiosul autor este și doctor în istorie al renumitului Institut de istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca.
Monumentala lucrare care are aproape 800 de pagini, este împărțită în zece capitole și cuprinde totalitatea aspectelor sociale, politice, economice și culturale ale evoluției umane din zona Târnavelor și a Mureșului de mijloc din antichitate și până în zilele noastre. Excepționalul profesor din Târnăveni tratează pe lângă români și istoria altor etnii din zonă: maghiarii, secuii, evreii, armenii și rromii.


Primele cinci capitole tratează etnonimia, toponimia și lingvistica românilor precum și a naționalităților conlocuitoare din arealul studiat și tratat. Deosebit de interesant este capitolul VI al lucrării care descrie dezvoltarea arhitecturii ecleziastice, civile și militare din zona Târnavelor și a Mureșului de mijloc. În capitolul VII autorul tratează tiparul și cartea, bibliotecile publice și private, precum și evoluția muzeelor din zonă. Rămânând la acest aspect trebuie subliniat faptul că această carte îi este închinată memoriei importantului om de cultură românească Gheorghe Moldovan, fostul director al Bibliotecii orășenești din Târnăveni, un adevărat mentor și îndrumător pentru autorul cărții. În capitolul VII, eruditul profesor târnăvenean se apleacă asupra evoluției educației învățământului din zona cercetată, precum și a creației literare. Tot aici sunt prezentați pe larg scriitorii locali. Capitolul IX este închinat asociațiilor și societăților științifice și culturale, creației muzicale, teatrului precum și asociațiilor cu caracter sportiv. După cum se știe Târnăveniul a dat țării mari sportivi, la loc de cinste fiind fotbalistul Ladislau Boloni, fost căpitan al echipei naționale a României. Capitolul X se preocupă de aspectele relației identitate-alteritate și reflectarea ei în mentalul colectiv. Impunătoarea lucrare se încheie cu o postfață semnată de scriitorul dr. Eugeniu Nistor, cel care a întemeiat și condus mult timp revista de cultură „Târnava”. Lucrarea are rezumate în patru limbi, respectiv engleză, franceză, germană și maghiară.
În munca titanică de redactare a lucrării, Nicolae Victor Fola a fost ajutat de o serie de colaboratori: Eugeniu Nistor, Aurel Hancu, Lucia Carmen Petru, Demeter Zoltan, Ecaterina Puia, Iuliu Moldovan, Gheorghe Muntean și Ionel Covrig. Nicolae Victor Fola este un enciclopedist, un om de mare cultură și de mare deschidere. În elaborarea lucrării a folosit cunoștințe din diverse domenii: istorie, economie, politic, social, cultural, artistic, sportiv etc.
Această lucrare monumentală face cinste atât autorului, cât și zonei din care provine și este o piatră de hotar în istoria Târnăveniului în special și a Mureșului în general.

Prof. drd. Simion Virgil BUI

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE