Home / Agricultura / Mureş: Recolta de prune bistriţene, afectată de un virus

Mureş: Recolta de prune bistriţene, afectată de un virus

Coordonatorul Oficiului Fitosanitar Mureş, Marian Pogăcian, a declarat, pentru Agerpres, că bolile intrate în ţară în urmă cu 20 de ani, cum este Plum pox sau vărsatul prunului, precum şi cancerul bacterian au dus la afectarea gravă a plantaţiilor de prune bistriţene, dar şi la dispariţia unor soiuri de măr şi păr.
“Cancerul bacterian a apărut pe gutui şi în general pe seminţioase, gutui, păr şi măr. Au fost şi sunt probleme, boala a apărut de vreo 20 de ani în România. Dacă faci tratamente şi elimini soiurile mai sensibile, nu e chiar atât de mare problema. Ne-am obişnuit cu această boală, ca şi cu Plum poxul la pruni. Am crescut cu prunele din soiul Bistriţean, dar Plum pox l-a decimat efectiv, după cum şi cancerul bacterian a decimat câteva soiuri de măr şi de păr (…) Au fost deja înlocuite cu soiuri rezistente, cu aspect comercial mai bun, cu rezultate economice mai bune, deci ne adaptăm. Printre metodele alternative pentru cancerul bacterian şi Plum pox ar fi respectarea unei gene culturale, asolamentul şi eliminarea plantelor bolnave, acestea au rezultate mai bune decât tratamentele chimice (…) Şi în România există cele mai bune pesticide şi îngrăşăminte existente în lume. La această dată avem soiuri performante, avem posibilităţi şi variante de a înlocui soiurile şi culturile cu probleme”, a arătat Marian Pogăcian.
Specialiştii Oficiului Fitosanitar Mureş au arătat că din prunele bistriţene se făcea şi în judeţul Mureş celebra ţuică şi dulceaţă de “bistriţe”, dar că vărsatul prunelor s-a manifestat violent, iar în lipsa unei soluţii viabile, pomicultorii au considerat că este mai simplu să renunţe la pomii bătrâni şi să îi înlocuiască cu alţii tineri, care fac fructe mari, sunt mai rezistenţi la boli şi au o productivitate mai bună.
Gospodinele spun că dulceaţa sau magiunul din pruna bistriţeană este cel mai gustos şi mai natural cu putinţă, deoarece nu are nevoie de niciun pic de zahăr.

(www.agerpres.ro)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Târgu Mureș: Start la curățenia generală de primăvară – toamnă!

Primăria municipiului Târgu Mureş organizează în perioada 15.07. – 18.08.2020 „Curăţenia generală de primăvară – …