”Colonia artiștilor”, la Școala de Acasă Hundorf Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 80 Vizualizări

”Colonia artiștilor”, la Școala de Acasă Hundorf

Școala de Acasă Hundorf 2019 este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și Consiliul Județean Mureș.

”Acasă la Hundort” este un program de rezidențe, cercetare și întâlniri deschis cercetătorilor și artiștilor.

”Într-un sat transilvan, departe de iureşul citadin, într-un mediu prietenos şi cald se poate parcurge drumul de la cultura tradiţională la creaţia contemporană. Ne dorim crearea unei colonii a artiştilor în mediul rural”, exemplifică site-ul oficial acasalahandorf.ro

În perioada 27 – 1 septembrie a avut loc, în cadrul Școlii de-Acasă , ”Colonia artiștilor” în localitatea Viișoara. Cu această ocazie, toți tinerii artiști participanți la rezidențe au revenit ”Acasă” pentru întâlniri cu personalități creatoare pedagogice. În această etapă, tinerii artiști își prezintă experiența de rezidență și lucrările lor într-un cadru de lucru ”prin dialog, analize, discuții, întrebări și punctări”, potrivit site-ului oficial acasalahundorf.ro. Alături de ei au fost prezenți și profesorii Școlii de-Acasă: Anca Boeriu, Dragoș Pătrașcu și Dumitrina Condurache.

Profesori și invitați de valoare

Anca Boeriu a lucrat cu tinerii artiști pe tema ”Spațiul. Căutări și expuneri”, artistul plastic este lector universitar la Universitatea Națională de Arte din București și a fost premiată de Uniunea Artiștilor Plastici, având în portofoliu mai multe expoziții personale.

Regizorul Dumitrina Condurache este lector universitar la Universitatea Națională de Arte ”George Enescu” din Iași, Facultatea de Teatru le-a vorbit tinerilor despre ”Drumul temei de la căutare la reflectare”.

Artistul vizual Dragoș Pătrașcu a participat la întâlnirea tinerilor artiști cu tema ”Întâlniri și parcurs”. Profesor universitar la Universitatea Națională de Arte ”George Enescu” din Iași, Facultatea de Arte, are mai multe expoziții personale atât în România cât și în alte țări precum Italia, Franța, Germania și Israel.

Invitatul din acest an al ”Coloniei artiștilor” a fost criticul și istoricul de artă Ruxandra Dreptu. Doctor în arte vizuale, a obținut numeroase premii printre care și Premiul Academiei Române ”George Oprescu”, Premiul Ministerului Culturii și Premiul UNESCO pentru excelență. Ea le-a vorbit tinerilor despre semnificația spațiului eclezial în pictura contemporană.

Inițiatorul și coordonatorul Școlii de-Acasă, Maria Morar, a fost alături de tinerii artiști la fiecare început și sfârșit de rezidență, de data aceasta vorbindu-le despre ”Temeiul Școlii de-Acasă”.

În data de 1 septembrie, ora 17.00, a avut loc un eveniment public al ”Școlii de-Acasă” prezentat la Biserica Evanghelică din Viișoara. În cadrul evenimentului s-au realizat proiecte de filme, vernisaje de expoziție a rezidenților, discuții cu invitații și întâlniri cu toți artiștii.

Andreea GONDOR

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE