FOTO: „Pretendenții”,  noua premieră de succes a trupei „Din culise” Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 320 Vizualizări

FOTO: „Pretendenții”, noua premieră de succes a trupei „Din culise”

Trupa de teatru “Din culise” a Casei de Cultura “Eugen Nicoară” a bifat sâmbătă, 5 octombrie, o nouă premieră, ”Pretendenții”, adaptare după „Nevasta cu trei pretendenți” de Jean Variot, în regia lui Mihai Crăciun, actor al Teatrului Național din Târgu Mureș.

Sala de Cultură „Eugen Nicoară” a fost plină de oameni cu drag de teatru veniți să  asiste la o nouă provocare  a trupei de teatru „Din culise”. Pe scenă și-au  făcut pe rând apariția Nevasta (Lucia Mariana Mihuț), Servitoarea (Teodora Crișan), cei trei pretendenți: Poetul (Eneea German), Spadasinul (Alexandru Stoicescu), Marele negustor (Smaranda German) și Soțul rătăcitor întors acasă (Eneea German), protagoniștii unui șir de întâmplări care mai de care mai hazlii și  care au făcut deliciul publicului. La reușita spectacolului și-au mai adus aportul Géczi Jancsi (muzica), Măriuca Ignat (scenografia), Adrian Crăciun (sunet și lumini), Sonia Crăciun (foto-video editor)  și nu în ultimul rând Ana Maria  German (asistent regie). Meritul principal le revine actorilor trupei „Din culise”, precum și celui care i-a îndrumat în scenă, actorul Mihai Crăciun.

Colaborare începută în urmă cu 13 ani

Cu ocazia  punerii în scenă a piesei „Pretendenții”, Mihai Crăciun a reînnodat  colaborarea cu trupa de teatru de la Reghin, începută în urmă cu 13 ani. „Primul spectacol pus în scenă cu actorii de la Reghin, ai Casei de Cultură a Tineretului „George Enescu” cum era pe atunci, a avut loc în urmă cu vreo 13 ani, dacă bine îmi aduc aminte. Este vorba de piesa „Eu hoț, tu hoț, ei bandiți” , un text scris de Tudor Popescu. Din trupa de-atunci îi avem azi pe Eneea German și Lucia Mihuț, care a intrat în trupă la al doilea proiect pe care l-am avut la Reghin. În,, prima perioadă ” a trupei am pus în scenă patru  spectacole, „Eu hoț, tu hoț, ei bandiți”, despre care am vorbit, apoi „Acul cumetrei Gurton”, „Încurcă -lume” , ultima montare fiind o adaptare a unui text de Molière, „Doctor fără voie”. Cu mare bucurie am acceptat propunerea lor de a relua colaborarea și, dat fiind faptul că structura trupei impunea o piesă care să nu aibă o distribuție prea mare,  iar genul dorit a fost comedie. A m ales o piesă ușoară, un text de teatru popular, o piesă de teatru pentru toate absolut toate categoriile de vârstă, începând  cu “4+” . Eu prefer teatrul cu bulină verde,” afirmă Mihai Crăciun.

Munca la „Pretendenții”

Astfel se face că  la începutul acestui  an s-a reluat colaborarea dintre Mihai Crăciun cu trupa de teatru din Reghin, produsul finit fiind apreciat și aplaudat sâmbătă seara cu ocazia premierei.

„Am început munca la acest spectacol încă de la începutul anului, accentuată în special în perioada verii când am avut cu toții mai mult timp liber. Per total, am lucrat la acest spectacol aroximativ șase luni. Am modificat puțin varianta originala, textul lui Jean Variot,spectacolul fiind construit pe un scenariu nou,  o adaptare mai modernă. Ne-a plăcut ideea. Îmi place să iau din ceea ce se crează în timpul repetițiilor și să pun în text, dacă sunt lucruri bune. Dacă de aici se nasc situații și acțiuni noi, e cu atât mai bine. După cum s-a văzut, e multă improvizație care a fost fixată în text. Sper ca cei de la Reghin să țină acest spectacol viu cât mai multă vreme. Următoarea reprezentație urmează să aibă  loc în cadrul Festivalului de Teatru de la Roman, unde au fost deja invitați. Spectacolul a fost oarecum construit și cu acest target. Având deja invitația și dând curs acesteia, mai trebuia produsul cu care să participe, lucru care în cele din urmă s-a întâmplat, și iată, avem această premieră. Sper, în primul rând pentru bucuria lor, să joace acest spectacol cât mai des, inclusiv aici la Casa de Cultură din Reghin”, spune Mihai Crăciun.

Amatori, cu dragoste de teatru

Dincolo de toate, amator sau nu, teatrul făcut de către cei din trupa „Din culise” este unul făcut din placere,  acea bucurie împărtășită pe scenă. Mai mult de atât, această bucurie s-a transformat în profesie, de aici făcând pasul spre actorie nume precum Luchian Pantea, urmat de mai tinerii Paul Pedrușel, Marian Vultur și mai nou Alex Stoicescu, student la UAT Târgu Mureș. „Munca asta pe care noi o depunem la un anumit nivel, amator, care nu este nicidecum un termen peiorativ, ci unul pe care mulți profesioniști ar trebui să-l ia în serios,  necesita în primul rând dragoste. Ei au mare dragoste pentru  teatru. După un program de muncă să vii seara și să repeți până târziu ca să faci teatru, cred că spune foarte multe. Mă bucur că din trupa actuală, unul dintre ei, a ales, să facă pasul spre Universitatea de Arte din Tîrgu Mureș. Aici la Reghin a fost întotdeauna,, un început bun ” pentru a face teatru, un început de calitate, cel puțin în ceea ce privește ,, curajul”, informațiile pe care acești actori le afla, abilitățile și nu în ultimul rând ,, dragul de scenă „pe care îl deprind în acest,, teatru de amatori”. Dacă e ceva ce îmi place foarte mult , este să-i ajut sa se dezvolte cât  mai mult, să-i fac să-și descopere ei mecanisme care să-i ajute să se deschidă,să iasă din carapacea unui,, om normal”, a precizat Mihai Crăciun.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE