Se caută soluții pentru salvarea castelelor din Mureș Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 789 Vizualizări

Se caută soluții pentru salvarea castelelor din Mureș

Castelele, conacele şi domeniile istorice mureşene au un potenţial foarte mare să devină catalizatori pentru inovare şi turism pe Valea Mureşului, însă pentru acest lucru este nevoie de o viziune comună, cooperare regională, implicarea comunităţilor şi sprijinul politic, susţine Institutul Naţional al Patrimoniului (INP), ca o concluzie a dezbaterii din cadrul Proiectului Innocastle organizată în judeţul Mureş, informează www.agerpres.ro.
”În pregătirea dezbaterii, o echipă interdisciplinară de specialişti din cadrul INP a analizat în teren 47 de castele, conace şi domenii istorice din judeţul Mureş, atât clădiri incluse în Lista Monumentelor Istorice, cât şi clădiri neclasate. Dintre acestea, pentru o parte semnificativă se caută în prezent soluţii de revitalizare. Castelele, conacele şi domeniile istorice au un potenţial enorm de a deveni catalizatori pentru inovare şi turism pe valea Mureşului, însă acest lucru nu se va întâmpla de la sine. O viziune comună, cooperarea regională, implicarea comunităţilor şi sprijinul politic sunt esenţiale, aşa cum a reieşit din dezbatere. Evenimentul face parte din acţiunile proiectului Innocastle, un proiect european pe care Institutul Naţional al Patrimoniului îl coordonează alături de patru parteneri internaţionali. Prin Innocastle, INP urmăreşte îmbunătăţirea instrumentului de finanţare Programul Operaţional Regional, obiectivul 5.1 (Conservarea, protecţia, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural) şi a altor politici conexe protejării patrimoniului construit”, au precizat reprezentanții INP, prin intermediul unui comunicat de presă.

Dezbatere tematică

Potrivit Agerpres, INP şi Consiliul Judeţean Mureş au organizat, recent, un eveniment dedicat castelelor şi conacelor din judeţul Mureş, care a urmărit dezbaterea politicilor publice ce vizează reşedinţele elitelor istorice, precum şi administrarea, protejarea şi promovarea acestora.
În cadrul proiectului a fost organizată o întâlnire cu actorii regionali pentru a discuta posibilităţile de dezvoltare a unei strategii dedicate valorizării şi promovării castelelor de pe valea Mureşului, în contextul unei strategii mai largi dedicate acestei regiuni.
Evenimentul a reunit 45 de participanţi – autorităţi şi instituţii regionale, judeţene şi locale precum Consiliile Judeţene Mureş, Alba şi Harghita, Prefectura Mureş, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, reprezentanţii ai primăriilor din judeţul Mureş şi ai Apelor Române, specialişti în protecţia patrimoniului, reprezentanţi ai ONG-urilor, precum şi proprietari şi administratori de domenii istorice. La eveniment a participat, de asemenea, o delegaţie a Provinciei Gelderland, Olanda, parteneri în cadrul proiectului Innocastle.

(Redacția/ Agerpres)

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE