Revine Raed Arafat la SMURD Târgu-Mureș dacă e demis de la DSU?! Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1859 Vizualizări

Revine Raed Arafat la SMURD Târgu-Mureș dacă e demis de la DSU?!

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Dr. Raed Arafat, a vorbit duminică seară, la postul de televiziune Antena 3, la emisiunea „Ediție specială cu Mihai Gâdea și Mircea Badea”, despre ”atacurile continue”, mediatice, la care este supus, împreună cu Departamentul pe care îl coordonează, precum și despre o eventuală demitere a sa de la conducerea Departamentului.

”Ce se va întâmpla cu acest sistem? Este singura întrebare a mea, nu mă interesează ce se întâmplă cu doctorul Arafat”

Astfel, dr. Raed Arafat a subliniat că Departamentul pe care îl coordonează funcționează pe baza unei strategii asumate de Guvern, respectiv că nu îl interesează ce se va întâmpla cu doctorul Arafat, dar îl interesează ce se întâmplă cu sistemul care gestionează situațiile de urgență din România.
„Nu sunt lipit de scaun. Eu nu demisionez. Dacă sunt demis, e dreptul oricui să mă demită. (…) Atacurile durează de foarte mult timp. Sunt atacuri continue, cu mesaje prestabilite. Noi, situațiile de urgență, doctorul Arafat, am fost supusi unui astfel de atac. Mesajele care apar din partea unor persoane, dar care sunt coordonate, sunt ”de prea mult timp este, a îmbătrânit, să vină tinerii” sau ”a făcut ceva bun, a făcut SMURD-ul, dar acum nu mai știe, trebuie să plece.” Toate au fost mesaje date prin social media și repetate în emisiuni la anumite televiziuni. S-au intensificat după apariția faimosului film înainte de comemorarea de la Colectiv, film pe care cineva l-a ținut și abia acum l-a scos și pe baza filmului s-au intensificat atacurile respective împotriva instituției situației de urgență și împotriva mea. Din start, trebuie să clarific faptul că eu nu conduc IGSU (Inspectoratul General pentru Situații de Urgență), îl coordonez pe lângă alte entități. IGSU este condus de un general care îl comandă, el este în coordonarea mea precum aviația, Ambulanța pe linie operațională, UPU, Salvamontul. Rolul Departamentului este să integreze toate aceste entități pe toate tipurile de acțiuni, intervenții, să coordoneze viziunea, strategia”, a adăugat Arafat.
Acesta a explicat că există foarte multe proiecte care sunt în curs de realizare și că până în anul 2023 sunt încă multe lucruri de făcut, dar dacă va pleca se pune întrebarea ce se va alege cu sistemul . ”Ce se va întâmpla cu acest sistem? Este singura mea întrebare. Nu mă interesează ce se întâmplă cu doctorul Arafat. În final, fie se asumă că trebuie să plec că nu mai este viziunea pe care o vrem, nu mai este persoana pe care o vrem, fie aducem pe cineva mai deștept, care să facă treabă. (…) Îți trebuie experiență foarte mare să conduci un astfel de sistem. Sistemul situațiilor de urgență integrat este extrem de complex. Am încercat să explic acest lucru premierului și ministrului, le-am dus un material foarte scurt care arată complexitatea sistemului. Dar asta nu se poate explica așa de ușor”, a precizat dr. Raed Arafat.

”Sunt multe de lucrat pe partea de prevenire și reducere a impactului la dezastre”

În cadrul aceleiași emisiuni, dr. Raed Arafat a explicat conceptele dezvoltate în cadrul departamentului pe care îl coordonează.
”Sunt trei concepte pe care le dezvoltăm puternic, conceptul terestru, maritim și aviatic. Cel aviatic aproape s-a realizat, sunt contractate primele elicoptere pentru salvare montană, urmează acum să finalizăm elicopterele medii – grele pentru căutare – salvare, cel maritim și fluvial sunt în curs de realizare, pentru cel terestru multe chestii s-au realizat. Spuneam că nu aveam autoscări, majoritatea care erau aveau peste 30 de ani vechime. Aceasta nu e vina unui singur Guvern! Aceasta este o instituție de protecție civilă, dacă prin Tratatul de la NATO ne referim în articolul 5 la Armată în articolul 3 ne referim la urgențele civile și implicit la protecția civilă. Aceasta (n.red. -DSU) este o instituție care a fost lăsată o perioadă lungă nesprijinită. Mereu era lăsată la o parte în Minister. Nu zic că înainte nu s-a făcut nimic, s-a făcut, s-au mai luat câteva echipamente, după care a venit primul program pe fonduri europene s-au cumpărat de 90 milioane euro. E puțin dacă împarți pe 7 ani la 41 de județe plus București. După care ni s-a dat în 2017 suma de 600 de milioane euro, la care s-au adăugat alte proiecte, am ajuns la aproape 900 de milioane, sunt în curs de implementare (n.red.-proiectele). Abia după 2-3 ani vom putea spune că protecția civilă în România va atinge un standard real, cu toate echipamentele care urmează încă să vină. Și nici acolo nu ne oprim, sunt multe de lucrat pe partea de prevenire și reducere a impactului la dezastre”, a explicat șeful DSU.
Pentru fondatorul SMURD, orice s-ar întâmpla, important este ca sistemul creat să nu fie distrus și dacă se dorește a fi distrus sau modificat atunci să se explice acest lucru și populației.
” Nu mă interesează dacă doctorul Arafat este ținut sau nu. În final sunt câteva soluții: ni-l asumăm pe doctorul Arafat, atunci lucrăm cu el și-l sprijinim, sau nu ni-l asumăm pe doctorul Afarat, îl dăm afară, venim cu cineva și mergem mai departe, sau nu ni-l asumăm pe doctorul Arafat și vrem să schimbăm sistemul și atunci trebuie explicat populației în ce sens se va schimba sistemul – intră privatul, începe să ia din banii publici, în locul sectorului public și să facă el în locul ambulanței, a SMURD-ului anumite activități. Asta înseamnă că în câțiva ani a dispărut sectorul public. S-a văzut în alte țări și se va vedea și aici. Trebuie explicat populației care este viziunea”, a menționat coordonatorul DSU.

Sistemul de urgență, ca o piesă de domino

Arafat a recunoscut și că există interese pentru privatizarea sistemului de urgențe din România. ”Dacă se umblă la acest sistem și se dezmembrează, vor cădea victime, nu numai pe termen scurt ci și pe termen mediu, pentru că se vor distruge foarte mult conexiuni. Eu asimilez acest sistem cu un domino: dacă ai atins prima piesă începe să se dărâme pentru că sunt oameni care nu vor mai merge cu sistemul. Vor zice: gata, s-a distrus, nu mai ies pe mașina de urgență, pe elicopter. Când apare privatul de unde o să ia medicii? (…) Va fi o dezechilibrare a sistemului și până ce îl vor reechilibra va dura ani de zile, dacă se va reechilibra. Foarte greu s-a construit ceea ce avem acum”, a arătatArafat.
”Orice stat, chiar dacă are sectorul privat, nu poate trăi fără sectorul public. El este de bază, trebuie întărit. Nu poți să vii să întărești sectorul privat pe seama sectorului public. El trebuie să ofere întotdeauna ce are nevoie. Sectorul privat oricând poate să dea faliment, un spital privat poate azi este și mâine nu este, sectorul public este altceva. Este esența sectorului medical pentru populație în general”, a adăugat Arafat.

”Faptul că ne-am integrat, că lucrăm împreună și trebuie să facem mult mai mult împreună este cel mai mare succes al României”

Totodată, dr. Raed Arafat a spus că nu e genul care să își abandoneze echipa, precum și că sistemul de intervenții în caz de urgențe din România a devenit un model pentru alte țări europene.
”E un asalt de foarte mult timp, dar nu mă las pentru că sunt oameni care au avut încredere în mine, colegi care și-au sacrificat viețile și ale familiei ca să vină să lucreze în acest sistem. Eu nu am construit sistemul singur. Să vin eu să spun ”am plecat”, ”la revedere”, ”descurcați-vă”, este cea mai mare trădare pe care pot să o fac eu. Dacă vine altul și îmi zice ”pleacă”, asta e altă treabă”, a continuat Arafat.
”Avem oameni care au murit la datorie, care s-au accidentat, oameni din toate sectoarele- medical, pompieri, pilot etc. Nu putem spune că ei duc o viață veselă și nu fac nimic. Veselia lor este când salvează o viață și tristețea lor este când nu reușesc să salveze o viață. Aceste lucruri deranjează pe cei de jos. Pe mine dacă mă deranjează tac și înghit, comandantul de la pompieri la fel, poate, dar pompierul acela de jos, medicul, asistentul când aud că la noi este doar chestie de imagine și acestea sunt lucruri care s-au repetat, le-am auzit de multe ori, este foarte mare tristețe. Oamenii aceștia se urcă în elicoptere, când au făcut Medicina nu s-au angajat să urce în elicoptere, care au riscurile lor. Sunt primii care coboară pe troliuri să salveze oamenii din munți, pompierii care au incendiile și viața lor este în pericol și din păcate nu trec 2-3 ani până nu pierdem un pompier… Asta înseamnă că sunt misiuni grele pentru ei. Faptul că ne-am integrat, că lucrăm împreună și trebuie să facem mult mai mult împreună este cel mai mare succes al României care este văzut de toată lumea din afară, care îl laudă și vin să învețe de la noi. Am două vizite, dacă rămânem și le vom primi, sunt două țări nordice care ne-au solicitat oficial să vină și să stea cu noi de vorbă, minim 3-4 zile, să viziteze nu doar Bucureștiul, ci și alte zone din țară, să vadă cum este organizat sistemul, pentru că sunt țări care reorganizează sistemele după concepte foarte similare cu ale noastre. Nu înseamnă că ne-au copiat, centralizează sistemele în loc să le descentralizeze, pe urgență, fac niște exerciții, vor să vadă cum funcționăm. E un lucru foarte bun pentru România”, a afirmat coordonatorul DSU.

”Varianta a treia ar fi să stau la UPU Târgu-Mureș, dar după o lună, două o să mă toace”

În cazul în care va fi demis din funcția actuală, dr. Raed Arafat își va continua activitatea ”cel mai probabil” în afara României, însă după o escală scurtă la Târgu-Mureș.
”În momentul în care se vor decide că nu vor să-l folosească pe doctorul Arafat, ca el să plece, la un moment dat doctorul Arafat trebuie să-și găsească ceva ca să facă și cel mai probabil va fi în afara României, chiar dacă stau o lună – două în țară, cel mai probabil. Eu nu pot să stau să nu fac ceva, nu pot să stau să nu construiesc, iar dacă sunt blocat undeva mă duc în altă parte, nu se pune problema. Ce mi-e teamă este ce se va întâmpla cu cei care vor rămâne, cu sistemul care va rămâne și cum vor face cu acel sistem să rămână sau cum vor face să-l dărâme. (…) Dacă vor să mă demite, pentru ce am făcut în țara asta, să mă demită onorabil, nu să-mi terfelească imaginea și să-mi arate că nimic nu a fost bine din ce am făcut. Nu să mi se spună că ai fost evaluat, ai fost demis pentru că ai fost prost, pentru că pot să arăt eu motivele pentru care nu am fost prost. Dar acest lucru trebuie să fie asumat. Să spună: vrem să lucrăm cu doctorul Arafat sau nu vrem să facem asta și să mă demită”, a mărturisit șeful DSU.
„Sunt destule oportunități în altă parte, la nivel de organisme destul de importante unde pot să fac ceva bun, unde nu mă consideră bătrân. Și sunt convins că în secunda în care zic: ”Sunt liber”, o să vină și altele. (…) Varianta a treia ar fi să mă întorc la UPU Târgu-Mureș, dar după o lună, două o să înceapă să mă toace și să se distrugă ceea ce am făcut. Probabil că asta voi face după ce se decide, plecarea din țară. Nu există altă alternativă. Eu nu accept poziții date, la nivel statal. Nu negociez poziții. Dacă este să mă duc afară, mă duc pe efort propriu. Mă duc în primă fază la Târgu Mureș și știu cum să rezolv o treabă și să fac ceva util pentru lumea aceasta, nu numai pentru România”, a adăugat dr. Raed Arafat.

Arina TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE