Mureș: Suprafața culturilor de usturoi, în creștere! Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 646 Vizualizări

Mureș: Suprafața culturilor de usturoi, în creștere!

Nivelul ridicat al programului de minimis pentru usturoi, care din acest an a fost stabilit la 3.000 de euro pe hectar, a dus la creşterea suprafeţelor cultivate cu usturoi, în judeţul Mureş fiind deja şase cultivatori cu un total de 7,5 hectare.
”Avem programul de usturoi în 2019, în judeţul Mureş avem 6 cultivatori de usturoi, cu peste 30 de ari de culturi. În total avem circa 7,5 hectare de usturoi, în creştere faţă de anul trecut. Recomandăm consumatorilor să îl caute în toate pieţele şi să îl achiziţioneze, fiindcă este un usturoi cu calităţi excepţionale”, a spus şeful Direcţiei Agricole Judeţene (DJA) Mureş, Ioan Rus.
Producătorii români de usturoi susţin că prin aceste subvenţii încep să câştige teren în faţa concurenţei chinezeşti şi turceşti, întrucât pot acoperi din ce în ce mai mult cererile de pe piaţă, însă deocamdată majoritatea producţiei este desfăcută în târguri, în pieţe şi în aprozarele mici.
Unul dintre cei mai mari producători de usturoi din judeţul Mureş, cu o suprafaţă de 4 hectare, este Emese Balazs, din Mădăraşu de Câmpie, care a reuşit să înfiinţeze prima plantaţie de usturoi mureşeană, cu două producţii anuale, o producţie de toamnă şi una de primăvară.
”Producem usturoi din sămânţă certificate. Secretul este să ai o sămânţă bună şi toamna să-l pui în pământ, fiindcă usturoiul plantat toamna se scoate în luna iunie. Noi l-am plantat în luna octombrie şi l-am scos anul acesta, în luna iunie. Şi usturoiul de toamnă a ieşit foarte frumos. Sămânţa este de-a noastră, de aici, se numeşte Messidor şi s-a acomodat cu clima, este o sămânţă certificată din Franţa. Producem usturoiul de toamnă pe patru hectare şi pe trei hectare producem usturoiul de primăvară. Deşi lumea devine tot mai modernă şi există comentarii cum că ar trebui să se renunţe la usturoi fiindcă miroase, oamenii cumpără cantităţi din ce în ce mari. Avem şi comentarii foarte bune pentru că lumea se bucură că se găseşte usturoi românesc şi de calitate. Pot spune cu mândrie că usturoiul este un antibiotic natural”, a declarat Emese Balazs.
Întrucât usturoiul ține doar până când se taie porcii înainte de Crăciun. Emese Balazs comercializează usturoiul din culturile trecute la borcane mici, conservat după o reţetă din bătrâni.
”Noi la toată lumea recomandăm să păstreze usturoiul la loc uscat şi răcoros, în cămară, în pivniţă sau în frigider. Acesta este un usturoi de toamnă şi se spune din bătrâni că ţine până la tăiatul porcului, apoi se înmoaie. Cel de primăvară se scoate în luna ianuarie-februarie şi se păstrează până în martie. Noi recomandăm la toate gospodinele care folosesc usturoi ca, în cazul în care observă că se înmoaie un pic sau se strică, se face maroniu, să-l dea prin maşina de tocat, cu un pic de sare de lămâie şi apă, să îl pună în borcane şi deasupra să închidă cu ulei. Să-l pună pe un raft în cămară şi o să aibă usturoi proaspăt şi doi ani de zile. Este un mujdei deosebit şi astfel îşi păstrează savoarea”, a arătat Emese Balazs.
Producătorii susţin că secretul unui usturoi de calitate este plantarea lui în lunile octombrie-noiembrie, pentru a prinde lunile de iarnă când primeşte mai multă umiditate din ploaie şi zăpadă, însă acest gen de cultură necesită o atenţie sporită.
”Este foarte, foarte dificil să lucrezi cu usturoiul, la fel ca şi cu viţa de vie. În mod normal se pune în octombrie, se recoltează în iunie, dar şi aceasta este în funcţie de anotimp. Dacă se usucă mai repede cele trei frunze, atunci trebuie scos. Se usucă apoi în uscătorie, se leagă, se pune în uscătorie şi abia după 1-2 săptămâni se taie coada şi-l pregătim pentru vânzare în special în târguri”, a mai explicat Emese Balazs.

(www.agerpres.ro)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE