Sanda Ladoși, sărbătorita zilei Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1026 Vizualizări

Sanda Ladoși, sărbătorita zilei

Cântăreaţa Sanda Ladoşi s-a născut la 2 ianuarie 1970, la Târgu Mureş. A început să cânte de la 7 ani, când era solistă în corul şcolii, la 10 ani a învăţat pian şi chitară, la Târgu Mureş, după care a obţinut premiul I pe ţară la festivalul ”Cântarea României”.
În timpul liceului, lua în paralel lecţii de muzică, pedagogie şi canto, a început turnee cu nume cunoscute de la noi, formându-se astfel ca artist. În 1988 a absolvit Liceul Pedagogic din Târgu Mureş, iar în 2001, a absolvit Facultatea de Drept de la Universitatea ”Titu Maiorescu”, conform biografiei de pe pagina de Facebook a artistei.
În 1987, a participat la concursul ”Steaua fără nume”, în 1988 a obţinut premiul I la secţiunea interpretare a Festivalului Mamaia, iar un an mai târziu a participat la aceeaşi manifestare, cu un recital. Primul său duet se numeşte ”Aşa e moda” – o compoziţie a lui Cătălin Tîrcolea, interpretată împreună cu Aurelian Temişan. Albumul de debut ”Când vine seara” a fost lansat în 1993, iar un an mai târziu, apare cel de-al doilea album – ”Între noi mai e un pas”. Şase piese de pe acest album sunt interpretate în duet cu regretatul actor Ştefan Iordache. În această formulă de aur, Sanda Ladoşi obţine locul II la Festivalul Mamaia ’94, iar în ’95 – locul III la secţiunea de creaţie a aceluiaşi concurs, cu piesa ”Eu vreau să-ţi spun că te ador”.

În anul 1999, a câştigat premiul III la Festivalul Mamaia, secţiunea compoziţie, cu o piesă compusă de Dan Iagnov, şi a finalizat albumul ”Mi-e dor”, pentru care a lucrat timp de doi ani împreună cu compozitorul Eugen Mihăescu. Albumul include un remix al şlagărului ”Mi-e dor să te văd” şi un cover al piesei ”Clipe ce dor”, interpretată iniţial de Mihaela Runceanu. Se remarcă, de asemenea, piesele cu ritm latino: ”Dansând prin vise”, ”Dacă eşti singur”, ”În vorbe nu mai cred”. Câteva dintre piesele de pe album sunt foarte cunoscute, ”Adu-ţi aminte” câştigând chiar premiul IV la secţiunea şlagăre a Festivalului Mamaia ’99. Lansarea albumului a avut loc în decembrie 1999.
În 2001, a efectuat un turneu în SUA şi a lansat videoclipul ”O noapte cu tine”, iar în 2004 a câştigat selecţia naţională pentru concursul Eurovision, desfăşurat la Istanbul, cu piesa ”I Admit”.
În anul 2006, a fost lansat albumul ”Khalini”. Sanda Ladoşi a avut duete şi cu Marcel Pavel, Ioan Gyuri Pascu, Ovidiu Komornyik. Compozitorii care i-au încredinţat piese spre interpretare sunt mulţi – Eugen Mihăescu, Marcel Dragomir, Adrian Ordean, Ionel Tudor, Cornel Meraru, Mihai Constantinescu, Alexandru Simu, Raimond Vancu, George Popa, Ovidiu Komornyik, Dan Iagnov, cu acesta din urmă având cea mai lungă colaborare – 11 ani şi peste 50 de melodii.

În 2007, s-a născut primul copil al Sandei, Bogdan, iar după aproximativ doi ani, s-a născut fiica artistei, Ioana. După ce a devenit mamă, Sanda a luat o pauză în apariţiile publice, muzica trecând pe planul al doilea în priorităţile sale, însă când copiii au mai crescut, a revenit pe scenă şi în studio, colaborând cu Ovidiu Komorniyk.
În ultimii ani, a apărut şi pe scena Teatrului de Revistă ”Constantin Tănase”, fiind invitată în spectacole. Din 2017 este director adjunct responsabil cu domeniul artistic la Circul Metropolitan.

(www.agerpres.ro)

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 
 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE