Magistrații români, solidari cu cei din Polonia Justitie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 412 Vizualizări

Magistrații români, solidari cu cei din Polonia

Asociația Magistraților din România (AMR), reprezentată legal de judecător dr. Andreea Ciucă, în calitate de președinte interimar, şi Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO), reprezentată legal de judecător Florica Roman, în calitate de președinte, ne-au transmis un comunicat de presă referitor la susținerea demersurilor colegilor judecători din Polonia pentru apărarea independenţei justiţiei. Comunicatul poate fi lecturat, integral, mai jos. 

 

„Independenta justiției, pentru care ne-am luptat și ne luptăm fără încetare, este o valoare fundamentală a statului de drept, nefiind un privilegiu al magistratului, ci un drept al cetățenilor români de a beneficia de garanțiile unui stat în care nimeni nu este mai presus de lege. Independența justiției constituie o condiție prealabilă apărării statului de drept şi garantării fundamentale a unui proces echitabil, astfel cum a reafirmat Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni în Avizul nr. 17 (2014).

Astfel cum am subliniat în repetate rânduri, independenta judecătorului nu este un concept de faţadă pe care să-l clamam de la tribună, în numele legii, atunci când dă bine pentru noi, ca români şi ca europeni, ci reprezintă chintesenţa unui sistem de justiţie democratic. Adică adevărat. Deşi se pare ca, în teorie, toţi suntem de acord cu aceasta idee, aplicarea practică a principiului independenţei judecătorului, consfinţit de legea internă şi de documentele europene, ţine, nu o dată, de „interpretări” personale ce îi pervertesc fondul.

Potrivit Principiilor Fundamentale ale Independenţei Justiţiei, act adoptat de Congresul Naţiunilor Unite, este de datoria tuturor guvernelor şi a celorlalte instituţii de a respecta independenţa corpului de judecători, pentru a-i permite să îşi îndeplinească atribuţiile în mod corespunzător. În Carta Europeană privind Statutul Judecătorilor s-a înscris principiul conform căruia statutul judecătorului exclude orice dispoziţie şi orice procedură de natură să altereze încrederea în această competenţă, independenţă şi imparţialitate.

Asociația Magistraților din România (AMR) şi Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) îşi exprimă susţinerea fermă a demersurilor colegilor judecători din Polonia pentru apărarea independenţei justiţiei, în condiţiile în care, astfel cum a atras atenţia Asociaţia Judecătorilor „IUSTITIA”, există pericolul iminent al adoptării unei legi de organizare judiciară prin care s-ar ajunge la subordonarea justiţiei faţă de puterea politică.

Este inadmisibil ca politicul să îşi permită să introducă în lege dispoziţii privind răspunderea disciplinară a judecătorilor, pentru situaţia în care pronunţă hotărâri contrare puterii politice. O asemenea abordare este semnul înfrângerii democraţiei şi al migrării înspre totalitarism. Este inacceptabilă introducerea unor mecanisme de supraveghere a judecătorilor, prin raportare la apartenenţa lor la asociaţii profesionale. Este de neconceput ca întreaga putere de decizie la nivelul instanţelor de judecată să aparţină preşedintelui, iar acesta să fie o persoană numită de ministrul justiţiei – reprezentant al executivului.

Mulţumim colegilor din Asociaţia Judecătorilor din Polonia „IUSTITIA” pentru că, în pofida riscurilor mari la care se supun, nu rămân indiferenţi faţă de principiile pe care se fundamentează un stat de drept şi nu tac în faţa presiunilor politice vădite ce se exercită asupra lor”.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE