Share

Home / Cultură / Urmașii Moșului din Divan în inima Transilvaniei și Hora Unirii Cerului cu Pământul

Urmașii Moșului din Divan în inima Transilvaniei și Hora Unirii Cerului cu Pământul

În preajma marii sărbători a Unirii de la 24 Ianuarie, Biserica Ortodoxă din Sângeorgiu de Mureș s-a aflat în sărbătoare. Într-o biserică plină de creștini și de copii îmbrăcați în straie populare, momentele sacre ale liturghisirii au amestecat pentru câteva ore Cerul cu Pământul.

Îngerii purtați în brațe de mamele lor priveau gângurind Sfinții care-și făceau simțită prezența în gândul și sufletul credincioșilor, fiecare uitând de timp și de cotidian, strălucind în lumina credinței. Pentru cei prezenți a dispărut grija zilei, timpul și spațiul, am putut vedea chipurile luminoase care căpătau încredere împreunându-și mâinile și ridicând privirea, jocul neastâmpărat al unui prunc devenit firescul copilăriei de altădată și ochii înlăcrimați ai unei mame căutând speranța și alinarea venind de de sus, într-o așteptare cuminte și deloc istovitoare.

O atmosferă din vechile hrisoave despre acest popor, născut creștin! Versuri pline de semnificație și cântece românești au răsunet la sfârșitul Sfintei Liturghii. Credincioși ai parohiei, elevi ai Școlii Gimnaziale ”Dacia”, supravegheați de doamna învățătoare Vasilica Roata, dar și tineri ai parohiei, elevi ai Liceului de Artă, sub îndrumarea doamnei profesoare Zenovia Rusu, au amintit de Marele Eveniment de la 24 Ianuarie 1859. Un moment impresionant l-a constituit interpretarea unui vechi cântec despre Unire, de însuși preotul comunității, părintele Roata, “Strigă Roata, către Țară!!!!!!”

Și pentru că nimic nu este întâmplător, aflăm că părintele este născut chiar în comuna unde cândva a trăit binecunoscutul Moș Ion Roată, membru al Divanului, din neamul acestuia. Evenimentul s-a încheiat cu interpretarea de către toți cei prezenți a Horei Unirii, oamenii fiind îndemnați să nu-și uite istoria, să fie uniți, dar mai ales să dea dovadă de adevărați creștini, iubindu-se ca frații.

Vasilica ROATA

 

 

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

FOTO: Omagiu adus viorii și ceterașilor, la Balul Însuraților

Familia lutierului Vasile Ghiorghe Gliga a fost sâmbătă, 1 februarie, gazda celei de a XIII-a …

Share
Share