INTERVIU. Claudiu Frânc, reales președinte al Federației Crescătorilor de Bovine din România Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 751 Vizualizări

INTERVIU. Claudiu Frânc, reales președinte al Federației Crescătorilor de Bovine din România

Adunarea Generală a Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), întrunită în ședință în Sala Mare a Palatului Administrativ din Târgu-Mureș în data de 21 februarie, a hotărât realegerea lui Claudiu Frânc pentru un nou mandat de președinte al FCBR. Care sunt prioritățile acestui nou mandat, vă invităm să aflați în interviul următor.

Reporter: Care sunt principalele obiective ale noului dumneavoastră mandat?

Claudiu Frânc: În primul rând, continuarea proiectelor mari de infrastructură pe care le avem în derulare, și aici mă refer la aplicații pe telefon pentru fermieri, ca să le ușureze munca, să poată să rezolve anumite probleme prin acestora. Avem în vizor chiar proiecte europene și avem un proiect unic la nivel de România, pe inovare în agricultură, care este în derulare și pe care în acest an va trebui să îl finalizăm. Avem multe alte chestiuni legate de ușurarea muncii fermierului, astfel încât fermierul să poată să își vadă efectiv de activitatea de fermier. Partea de birocrație trebuie să fie foarte facilă pentru el, în așa fel încât să nu se piardă bani. Federația noastră face parte din toate grupurile de lucru de la Ministerul Agriculturii pentru elaborarea noului Plan Național Strategic. Ne dorim să fim același liant eficient între fermieri și autorități și vom încerca din nou să susținem cât mai mult crescătorii de bovine din România.

Rep.: Ce ne puteți spune despre protocoalele încheiate recent de Federația Crescătorilor de Bovine din România?

C.F.: Noi facem parte din Federația Națională Pro Agro. Recent, s-a semnat unul dintre cele mai importante protocoale de colaborare între două dintre cele mai mari organizații profesionale din domeniul agriculturii din România. Mă refer la Pro Agro și Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR. Este pentru prima dată când reușim acest protocol de colaborare pe direcții foarte clare: odată elaborarea unui Plan Național Strategic care să fie favorabil tuturor categoriilor de fermieri și accederea la discuții la nivelul structurilor asociative europene, unde cea mai importantă structură este Copa Cogeca, care de fapt este o adevărată asociație de lobby pentru fermieri și pentru interesele lor. Totodată, s-a încheiat un protocol de colaborare cu Federația Națională a GAL-urilor din România, iar motivul este simplu: noi am încercat și pe acest exercițiu financiar să realizăm acest obiectiv, dar a fost altă conjunctură atunci. Nu am reușit, dar de data aceasta avem toate premisele că vom reuși pentru că aceste GAL-uri penetrează în cele mai îndepărtate colțuri din localități, cătune, au o adresabilitate foarte mare pentru cei care au de fapt cea mai mare nevoie de susținere pe proiecte complexe. Astfel, toți crescătorii de vaci și producătorii de lapte și de brânzeturi din Federație, și nu numai, vor avea posibilitatea să primească finanțare expresă cu cotă parte. E un proces complex care va avea ca finalitate ajungerea banilor către cei mai nevoiași, într-un mod mult mai simplificat decât un proiect elaborat, prin AFIR.

Rep.: Care este viziunea dumneavoastră despre Planul Național Strategic 2021-2027?

C.F.: Federația noastră este acceptată în toate grupurile de lucru pentru elaborarea Planului Național Strategic. Deja aceste grupuri există la nivelul Ministerului Agriculturii, ele își încep activitatea chiar de săptămâna viitoare. Vom încerca să ne impunem punctul de vedere al crescătorilor de bovine, și nu numai, pentru că nu există crescători de bovine care să nu aibă și teren. Ne dorim să ne împărțim foarte bine atribuțiile cu colegii din alte organizații în așa fel încât în provocările mari pe care le are Planul Național Strategic 2021-2027 în care se discută foarte mult despre mediu și climă, cu alocări financiare foarte importante pentru aceste segmente, fermierii trebuie să fie protejați ca să își poată duce activitatea mai departe. De aceea rolul nostru este de a găsi cele mai bune soluții, astfel încât să nu pierdem banii, să nu facem nici deranj pe mediu și să putem și să ne dezvoltăm în același timp.

Rep.: Este o problemă forța de muncă pentru fermieri?

C.F.: Nu numai pentru fermieri este problema forței de muncă, ci pentru tot ce înseamnă activitate economică în România. Noi am propus dezvoltarea învățământului dual, împreună cu Semtest BVN Mureș și cu sprijinul colegilor din Germania care fac această activitate, să acredităm fermieri care au un minim de tehnologie nouă în fermă, unde elevii și studenții să poată face această formă de pregătire profesională. Ar fi ideal să vină și statul cu o serie de facilități fiscale pentru fermierii care își pun la dispoziție animalele, utilajele și fermele pentru a putea să instruiască. Trebuie să găsim mijloace de stimulare a fermierilor în acest sens. De asemenea, ar fi foarte bine ca viața politică se se ”așeze”, ca să știm cu cine să stăm de vorbă pentru că fără o stabilitate politică e greu să se lanseze programe viabile, pe termen lung.

A consemnat Alex TOTH

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE