Investiții în plină desfășurare la Deda Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 451 Vizualizări

Investiții în plină desfășurare la Deda

Deși perioada pandemiei ne duce cu gândul la o stagnare în ce privește investițiile, sunt și exemple care contrazic acest aspect.Este și cazul comunei Deda unde investițiile înregistrează în aceste zile un pas important, de la stagiul de desen la demararea lucrărilor.„Deși suntem în plină pandemie, am lucrat înjumătățit în ce privește personalul Primăriei, în ideea să nu ne adunăm multe persoane, să răspândim acest Coronavirus care reprezintă o problemă pentru întreaga țară. Desigur, ce este foarte important, continuăm investițiile la nivelul comunei Deda, fie că vorbim de cămin cultural, grădiniță. școală, apă, canal, asfalt, lucrări extrem de necesare locuitorilor comunei noastre”, a declarat Lucreția Cadar, primarul comunei Deda.

Investiții finalizate în proporție de 90%

La capitolul investiții în curs de finalizare se numără Căminul Cultural și Grădinița cu Program Prelungit. „În proporție de 90% este finalizată lucrarea la Căminul Cultural, Bibliotecă și Sala de Spectacole din Deda, investiție realizată pe fonduri europene. Grădinița cu Program Prelungit din Deda va fi finalizată și ea, lucrările fiind realizate în procent de 90%. Termenul de finalizare ale acestor două investiții este luna septembrie a acestui an”, a precizat Lucreția Cadar.

Extinderea rețelei de apă și canalizare

O lucrare importantă realizată prin PNDR este cea care va rezolva problema apei și canalizării în zonele unde acestea nu sunt acoperite. „În urmă cu câteva zile am semnat predarea amplasamentului la investiția de extindere a rețelei de canalizare în satele Pietriș, Bistra Mureșului și Deda și totodată extinderea rețelei de apă, la care se adaugă modernizarea izvorului de la Donca. Canalizarea este pe o lungime de 14 kilometri, în schimb la apă distanța este de 5 kilometri. Mărim capacitatea de alimentare cu apă, inclusiv a satului Bistra Mureșului și eventual Pietriș, în măsura în care se poate, pentru că în acest moment, de la Donca avem  alimentate doar localitățile Deda și Filea. Este o dorință a mea din totdeauna ca și Bistra Mureșului să beneficieze de apă potabilă ieftină și de calitate. Este o lucrare de 2,5 milioane de euro pe fonduri structurale care are ca termen de execuție 18 luni. Proiectul este făcut încă din 2016, când s-a făcut la pachet licitația pentru proiect și excecuția. A durat destul de mult obținerea anumitor avize cum a fost cel de le CFR, dat fiind faptul că subtraversăm linia de cale ferată, la care se adaugă avizele de la drumurile naționale. Suntem cu toate la zi, am predat amplasamentul, se cunosc managerii de lucrări, împărțiți pe fiecare lucrare. În cadrul acestui proiect va fi modernizată și stația de epurare existentă. Ea a fost terminată în 2014, dar am considerat că necesită o dotare cu materiale noi, la zi, care să corespundă actualelor cerințe. Deja materialele au fost procurate, respectiv conductele pentru apă și canalizare, și cât de curând se va da drumul la lucrări. Muncitorii au și venit, s-a rezolvat problema cazării pentru cele două echipe de lucru din Gheorgheni și Miercurea Ciuc”, a spus primarul comunei Deda.

Investiții la Liceul „Vasile Netea”

Prin Programul Operațional Regional (POR) s-a dat undă verde finanțării unui proiect care are în vedere reabilitarea și modernizarea Liceului Tehnologic „Vasile Netea” din Deda. „În 2016 am făcut un proiect pentru reabilitarea și modernizarea clădirii Liceului Tehnologic „Vasile Netea” din Deda. Proiectul a intrat în selecția de dosare făcută în 2018, dar cum valoarea acestuia a fost foarte mare nu a intrat la finanțare. Spre bucuria noastră, în urmă cu o săptămână am primit comunicarea că s-a aprobat finanțarea la acest proiect de investiție, valoarea fiind de 7,9 milioane lei. Prin acest proiect va fi rezolvată infrastructura, partea de interior, consolidarea părții de etaj a clădirii, și cea mai importantă lucrare, va fi făcut încă un nivel, o mansardare mai exact, alături de dotarea laboratoarelor cu toate cele necesare. Prin această investiție toți elevii vor putea fi prezenți la cursuri în același timp, în condițiile în care cei de clasele 1-4 funcționau în șapte clase în cursul după amiezii. Am primit finanțarea la această investiție, urmează să se facă o procedură de licitație, care de obicei se face la pachet, proiectare și execuție. Realizarea proiectului va dura undeva la 10 luni, iar după un an de zile, dat fiind faptul că se va lucra la întreaga clădire, urmează să mutăm copiii la școala de la Bistra Mureșului și la școala de la Pietriș care momentan nu este funcțională”, a menționat Lucreția Cadar.

Înfrumusețarea centrului comunei

Printre prioritățile conducerii Primăriei Deda se numără și aspectul estetic al comunei, prin urmare zona centrală a comunei este supusă în aceste zile la un proces de reabilitare. „În zona de centru a comunei am lărgit strada care însumează zona de lângă liceu, primărie, biserică, grădiniță, căminul cultural, parcul central. Am făcut rigolele betonate, am plantat pomi ornamentali pe întreaga lungime care însumează o distanță de 650 de metri. Cu alte cuvinte, am modernizat centrul comunei în urma căruia au rezultat locuri de parcare suplimentare necesare atât cadrelor didactice de la școală, cât și celor care își desfășoară activitatea în zona de centru. Nu în ultimul rând, am reluat lucrările la dispensarul uman din imediata apropiere a primăriei care va deservi medicii de familie și medicul stomatolog. Dacă în toamnă a fost turnată fundația în pământ, acum începem cu fundația la suprafață după care vor demara și restul lucrărilor. Centrul va arăta foarte frumos. În momentul în care lucrarea va fi gata, va da un aspect foarte frumos acestei zone de centru. Cum drumul a fost lărgit, arată precum un bulevard cu un aspect foarte plăcut. De asemenea, am mai lărgit un drum de acces către o zonă locuită de romi pe o lungime de aproximativ 360 de metri liniari pentru buna funcționare a acesului în această zonă”, a conchis Lucreția Cadar.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE