Din proiectele Consiliului Local Târgu Mureș. Panouri fotovoltaice pe școli și grădinițe? Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1276 Vizualizări

Din proiectele Consiliului Local Târgu Mureș. Panouri fotovoltaice pe școli și grădinițe?

Aleșii locali ai municipiului Târgu Mureș sunt invitați să dezbată și să decidă, într-o ședință viitoare a Consiliului Local, cu privire la oportunitatea instalării unor sisteme de panouri fotovoltaice pe zece imobile administrate de Primăria municipiului Târgu Mureș.

Potrivit inițiatorilor proiectului, consilierii locali UDMR Biró Csaba Szilveszter și Kovács Lajos-Alpár, hotărârea va fi pusă în aplicare, până în data de 1 ianuarie 2025, ”din fonduri proprii sau fonduri europene nerambursabile.”

”Cu acest proiect, Consiliul Local va contribui la reducerea cheltuielilor cu energia electrică pentru aceste imobile. Energia solară este o sursă de energie regenerabilă, produsă direct prin lumina și radiația solară. Folosind acest tip de energie, ajutăm la încetinirea încălzirii globale, o amenințare tacită pentru supraviețuirea speciei umane și nu numai. Cercetările au dovedit că aceste sisteme de panouri solare generează energie electrică suficientă fără să producă poluare. România este o țară favorizată din punctul de vedere al unghiului în care este luminată de Soare, cu 210 zile însorite pe an și un flux de energie de 1300 KWh/ metru pătrat/ an. Conectarea sistemelor de panouri fotovoltaice la rețeaua de alimentare cu electricitate asigură o reducere suplimentară a cheltuielilor, energia produsă și nefolosită fiind preluată în rețea la un cost care se va scădea din factura de cheltuieli”, se precizează în Referatul de aprobare al Proiectului, document publicat pe pagina web a Primăriei municipiului Târgu Mureș, www.tirgumures.ro.

Calcule optimiste

Inițiatorii proiectului au prezentat și un calcul al economiei realizate prin utilizarea unui sistem fotovoltaic de 27 KWh, cu panouri orientate spre sud, la prețul de 97.200 de lei, la care se adaugă taxa de conectare.

”Dacă din producția anuală de 31.590 KWh 50% este folosit pentru consum propriu (pentru care am plăti furnizorului 0,55 bani/ kwh) și jumătate este vândută către furnizor (la prețul de 0,22 bani/ kwh), economia anuală este de 15.795 x 0,55 + 15.795 x 0,22 = 12.162,15 de lei. În acest caz se amortizează în 7,9 ani. După amortizare, până la 20 de ani, durata de viață a panourilor, se economisesc 147.162 de lei”, au precizat consilierii locali Biró Csaba Szilveszter și Kovács Lajos-Alpár.

Totodată, inițiatorii proiectului au precizat că instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pe clădirile administrate de Primăria municipiului Târgu Mureș ar avea și alte efecte în afară de economii înregistrate la bugetul local.

”Astfel, prin montarea unor astfel de sisteme de 27 KWh (puterea maximă permisă de lege) pe 10 imobile administrate de Primăria Târgu Mureș (școli, grădinițe etc.), conform calculelor de mai sus, se pot obține economii substanțiale. Printre alte avantaje mai putem enumera: creează o imagine a unui oraș modern și adaptabil la schimbările globale, arată interesul administrației publice locale față de sănătatea rezidenților, timp scurt de recuperare a investiției, garanții cuprinse între 10 și 30 de ani ale echipamentelor, costuri de întreținere minime”, au mai menționat consilierii locali Biró Csaba Szilveszter și Kovács Lajos-Alpár.

Alex TOTH

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE