Eroii neamului comemorați în orașele și comunele mureșene Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 576 Vizualizări

Eroii neamului comemorați în orașele și comunele mureșene

Biserica Ortodoxă a marcat azi una din cele mai mari și mai pline de simțire  sărbători, cea a Înălțării Domnului, la împlinirea celor 40 de zile de la Paști. Începând cu anul 2003, Sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională, prilej de momente de pomenire a eroilor neamului în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele şi la toate monumentele închinate acestora din ţară şi din străinătate.

Dincolo de fastul din anii trecuți, pomenirea eroilor din acest an s-a făcut într-un climat de liniște  fără cântece, poezii , doar simțire și respect pentru cei care au pus mai presus de orice sentimentul datoriei de neam  și țară. În orașele și comunele mureșene au avut loc depuneri de coroane și slujbe de pomenire, dovadă că sentimentul de cinstire este unul ce nu ține cont de vreo pandemie.

Pe Valea Gurghiului, ibăștenii, în frunte cu Dan Vasile Dumitru, primarul comunei Ibănești, au adus un omagiu celor căzuți în cele două războaie mondiale la monumente ridicate în cinstea acestora.„De-a lungul istoriei, am avut tot felul de eroi: cei care au murit pentru credința străbună, decapitați de turci sau torturați în închisorile comuniste; cei care au plecat la război ca să-și apere familiie; cei care au murit în luptă pentru că li s-a promis pământ sau o viață mai bună; cei care s-au sacrificat din dragoste de țară. Au fost oameni excepționali, cu un destin trist. Cu smerenie și recunoștință, astăzi le-am adus un pios omagiu. Nu trebuie să fim toți eroi. Dar putem, măcar, să încercăm să ne facem datoria cât mai bine, cu responsabilitate și maturitate, cu frică de Dumnezeu și respect pentru semenii noștri. Hristos s-a Înălțat!”, a fost mesajul postat de primarul Dan Vasile Dumitru.

Același sentiment de aleasă cinstire adusă eroilor neamului îl regăsim și în comuna Băla, păstorită de primarul Mariana Vlad.„Eroi au fost, eroi sunt încă! Memoria eroilor neamului a fost sărbătorită în acest an, atipic, după regulile vremilor de astăzi. Au fost respectate toate regulile impuse de situația de urgență. A fost spusă câte o rugăciune și a fost depusă câte o coroană la cele patru monumente din Băla și Ercea, ridicate în memoria eroilor români căzuți în Primul și în cel de-al Doilea Război Mondial. Eroii trăiesc în sufletele noastre!”, a spus  primarul Mariana Vlad.

Un primar care și-a pus în plan să ridice un monument dedicat eroilor neamului în fiecare sat al comunei este Dumitru Dinu Cotoi, edilul șef al  comunei Batoș care alături de oameni inimoși din comună au adus un moment de cinstire eroilor la monumentele din Batoș, Dedrad și Goreni.

Nu a făcut rabat de Ziua Eroilor nici primarul comunei Suseni, Mircea Mariș, care a postat următorul mesaj: „Hristos s-a Înălțat! Glorie eternă eroilor noștrii ! Zi de mare sărbătoare din punct de vedere creștin, dar și o zi în care trebuie să ne aducem aminte de înaintașii noștri, pe care avem obligația morală să-i comemoram și să-i cinstim. Acum, mai mult ca oricând trebuie să le spunem copiilor și tinerilor  adevărul despre trecutul nostru, despre acei eroi care au luptat și au murit pe front, în inchisori, în lagare, pentru ca noi să avem azi o țară, o țară numită ROMÂNIA!”.

Un moment dedicat eroilor neamului a avut loc și în comuna Petelea cu depuneri de coroane  la monumentele închinate eroilor.„Hristos s-a înălțat! Cinste eroilor neamului!
Memorie eternă ! Comuna Petelea și-a comemorat astăzi înaintașii care au luptat pentru libertatea noastră !
Să nu ne uităm rădăcinile care ne țin pe noi crengile încă, să nu ne ducă vânturile actuale”, a fost unul din mesajele postate de cei din Petelea.

Depuneri de coroane în cinstea eroilor au au avut loc și în comuna Solovăstru , la monumentele eroilor din Solovăstru și Jabenița,  cu mesajul „Au fost,sunt,și vor rămâne eroii neamului românesc, eroii comunei Solovăstru !! Glorie eternă eroilor neamului românesc”.

În municipiul Reghin, conducerea orașului , respectiv primarul Maria Precup și viceprimarul Mark Endre au poposit la Troița Eroilor din Parcul Central unde au depus o coroană, prilej pentru primarul Maria Precup să afirme: „Glorie eternă eroilor martiri!Ca multe alte momente publice trăite în această perioadă și cel de astăzi a avut o încăcătură aparte. Liniștea a fost cea mai grăitoare dintre noi toți. Pe mine una, m-a “forțat” să mă opresc o clipă în loc și să privesc cele trei cruci de lemn cu și mai multă recunoștință, în liniște deplină. Și pentru prima dată parcă, am realizat că sunt trei cruci îmbrățișate! Îmbrățișate peste timp, peste durere, îmbrățișate întru amintirea eroilor noștri!”

.

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE