Home / Sighișoara / Vârstnici și oameni ai străzii hrăniți de Protopopiatul Ortodox Sighișoara

Vârstnici și oameni ai străzii hrăniți de Protopopiatul Ortodox Sighișoara

Distribuie

Peste 120 de persoane, bătrâni şi oameni ai străzii, de confesiuni diferite, sunt hrăniţi zilnic în cele două centre sociale aparţinând Protopopiatului Ortodox din Sighişoara, activitatea nefiind afectată în contextul pandemiei de coronavirus, a declarat, pentru Agerpres, protopopul Dan Ovidiu.
”La Sighişoara desfăşurăm o activitate socială de înaltă ţinută. Sunt două centre social-filantropice, unul dedicat sfântului ierarh Irineu, celălalt, sfântului Nectarie de Eghina. Este un centru de zi şi un centru social de noapte. În centrul de zi avem 80-90 de vârstnici, avem şi capacitatea de a ridica şi desfiinţa barierele interconfesionale, pentru că sunt de diferite religii, de toate confesiunile, de 18 ani funcţionează acest centru şi zilnic primesc asistenţă socială, asistenţă medicală şi hrană, şapte zile din şapte. Îmi place să cred că aceste centre sociale sunt etalon la nivelul Patriarhiei Române şi îmi place să cred că fac o cinste deosebită, atât bisericii noastre, cât şi Sighişoarei. Să ai 120 de oameni zilnic la masă, şi nu orice masă, toate acestea vin să ne aducă aminte că suntem chipul slavei negrăite a lui Dumnezeu”, a declarat protopopul Dan Ovidiu, coordonatorul activităţii celor două centre.
Protopopul a arătat că în ciuda contextului economic dificil, generat de pandemia de coronavirus, oamenii şi-au primit zilnic hrana, graţie numeroşilor voluntari din Sighişoara, care susţin proiectul.
”Uşor nu a fost, oamenii cunosc contextul dificil în care ne-am desfăşurat activitatea, atât contextul economic, cât şi cel social. Nu ne văităm, fiindcă lui Dumnezeu nu îi place văicăreala, Îi place să vadă că te mobilizezi şi că vrei să faci ceva (…) De vreo 5 ani avem şi un centru social de urgenţă, pentru cei care au deasupra capului lor doar pe Dumnezeu şi cerul. Sunt şi astfel de oameni care au fost abandonaţi de soartă, iar ei găsesc un mediu deosebit aici, la noi, în care să îşi ducă existenţa. Mulţumim arhiepiscopului Irineu care ne sprijină şi îmbărbătează şi multor oameni de bine care vin şi răspund cu cele de factură materială. Cinste lor că acceptă să îi ajutăm pe oameni şi de aceea spun că este foarte uşor să dai o vorbă bună cuiva, să poţi să îl primeşti, să îl speli, să îl hrăneşti şi să îl culci. Toate acestea le săvârşim cu ajutorul oamenilor buni. Simţim un confort spiritual deosebit, deşi nu prea ai timp să te bucuri, fiindcă alergăm de dimineaţa până seara pentru a le asigura acel confort acestor oameni, fraţi ai noştri”, a subliniat Dan Ovidiu.

În aşezământul social de la Sighişoara sunt cazaţi în jur de 50 de vârstnici în permanenţă, o parte a beneficiarilor vin zilnic şi îşi iau masa acasă, iar pentru alţi 40 hrana este livrată prin voluntari, în majoritate elevi.
”Pe cei paralizaţi îi ducem, îi spălăm, le călcăm hainele, îi menajăm, le acordăm asistenţă medicală, au şi preotul lor, este un serviciu complex de înaltă ţinută. Avem parteneriate cu liceele sighişorene şi există mulţi oameni de bine care simt o bucurie neţărmurită în actul de a jertfi pentru cei de lângă ei. Sunt foarte mulţi tineri care au această harismă a voluntariatului şi se simt împliniţi. Şi mă bucur că, încetul cu încetul, această lucrare care conferă măreţie şi grandoare sufletului omenesc devine din ce în ce mai pregnantă şi în România”, a afirmat protopopul.
Preotul oamenilor, Ioan Ţara, în vârstă de 26 de ani, a spus că a venit la Sighişoara în urmă cu trei ani şi de atunci este în permanenţă în preajma beneficiarilor celor două aşezăminte sociale.
”Locuiesc la Sighişoara de aproape trei ani şi odată cu despărţirea de familia de acasă m-am regăsit în dragostea bunicilor care sunt îngrijiţi la centrele noastre sociale. Odată cu intrarea în această nouă familie, mi-am dat seama că de cele mai multe ori bunicii sunt cei care răspândesc cea mai mare iubire pe pământ. Dragostea bunicilor pentru nepoţi şi nu numai, pentru că mă simt ca nepotul lor, chiar dacă vin la mine şi se spovedesc şi îmi zic părinte, totuşi mă simt mai mult nepotul lor decât părintele lor. Prin această lucrare în centrele sociale în aceste contexte de mari încercări prin care trecem simţim iubirea lui Dumnezeu în om. La un moment dat miruiam pe cineva şi i-am spus ”Dumnezeu să îţi dea sănătate!”. M-a privit şi mi-a spus ”Dumnezeu să te auză!”. Nu am mai auzit acest răspuns niciodată”, a declarat Ioan Ţara.

(www.agerpres.ro)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

A început Postul Paștelui, cel mai lung și mai aspru post al Bisericii Ortodoxe

Distribuie Luni, 18 martie, a început Postul Paștelui pentru creștinii ortodocși din România și nu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.