20 iulie, zi de aleasă sărbătoare pentru Mănăstirea Sfântul Prooroc Ilie din Topliţa Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1330 Vizualizări

20 iulie, zi de aleasă sărbătoare pentru Mănăstirea Sfântul Prooroc Ilie din Topliţa

Unul din locurile încărcate de spiritualitate ale Văii Mureșului Superior este Mănăstirea Sfântul Prooroc Ilie din Topliţa, ctitorie a lui Elie Miron Cristea întâiul Patriarh al României.La loc de cinste în cadrul complexului monahal se află biserica de lemn, monument istoric categoria A. Construită 1847, biserica a fost adusă în 1910 din comuna Stânceni-Meștera (jud. Mureș) și reconstruită în grădina casei părintești a patriarhului. A fost sfiinţită ca mănăstire în 21 octombrie 1928 în prezenţa ctitorului, a numeroase personalităţi locale și centrale și a unei mulţimi de credincioși din localitate și din împrejurimi.

De-a lungul timpului așezământul monahal s-a mărit prin noi construcţii. Astfel, între 1984- 1994 s-a construit paraclisul în care se oficiază slujbele religioase, care face parte dintr-un ansamblu de clădiri care adăpostesc biblioteca și muzeul (sfinţit și inaugurat în 1995), cu camera memorială ,,Miron Cristea”.

Expoziţia permanentă a muzeului cuprinde un important fond de icoane pe lemn din secolul al XVIII-lea și fragmente ale vechii catapetesme ale bisericii de lemn. De asemenea, sunt expuse cărţi religioase ortodoxe, unele fiind unicate sau rarităţi: fragmente din Psaltirea tipărită în 1544 la Mileșevo (Serbia) și manuscrisul Cazaniei lui Varlaam caligrafiat la sfârșitul sec al XVII-lea de către călugărul Mihail, Cazania lui Varlaam tipărită la Iași în 1643 și Evanghelia de la București din 1682.

Icoana vindecătoare de boli

La loc de cinste în cadrul bisericii vechi din cadrul mănăstirii sunt icoanele care l-au însoțit pe Patriarhul Miron Cristea în pelerinajele sale, sfințite în apa Iordanului în anul 1927.

„După ce a ctitorit mănăstirea, Patriarhul Miron a vrut să înzestreze acest loc cu niște odoare de mare preț. După ce a fost instalat ca și primul Patriarh al României, a fost invitat de către patriarhii vechi ai acelor vremuri. În aceste vizite Patriarhul Miron Cristea a luat cu el trei icoane, „Maica Domnului cu Pruncul Iisus” pictată de Dumitru Belizarie, „Dulcea Sărutare” și „Iisus Arhiereu și Judecător”, și le-a dus la Constantinopol, Atena, Alexandria, inclusiv la Ierusalim. Aceste icoane fost depuse peste noapte la Sfântul Mormânt al Mântuitorului, sfințite apoi pe Golgota în ziua de 2 iunie 1927, de sărbătoarea Înălțării Domnului, după oficierea Sfintei Liturghii de către Patriarhul Miron Cristea. Pentru faptul că au stat pe Mormântul Mântuitorului și pe Golgota, icoanele s-au încărcat cu mult har, cu multă energie pozitivă , fapt pentru care foarte multe minuni s-au întâmplat, în special la icoana Maicii Domnului. Aceste lucruri sunt menționate însăși de Patriarhul Miron Cristea pe spatele icoanei :”Această sfântă icoană m-a însoţit în călătoria mea la Patriarhia din Constantinopol, la Athena, la Patriarhiile din Alexandria și Ierusalim, unde a stat un timp pe mormântul Domnului. Apoi, în presara Înălţării Domnului a fost așezată lângă Sfântul Pristol din capela de la Golgota. Acolo, după Sfânta Liturghie, oficiată de mine cu mare asistenţă, am sfinţit-o eu, împreună cu alte icoane și obiecte, stropind-o cu aghiasmă din Iordan, sfinţită tot de mine pe o luntre în apa Iordanului. Ierusalim, 3 iunie, 1927. Miron, Patriarhul României.”, afirmă pr. Arhimandrit Emilian Telcean, starețul Mănăstirii Sfântul Prooroc Ilie.

Schiturile mănăstirii

Mănăstirea Sfântul Ilie are și două schituri, cel din comuna Dumbrăvioara (jud. Mureș), întemeiat în anul 1930, ca metoc al mănăstirii (desfiinţat de regimul comunist în 1955 și reînfiinţat după 1989, când s-a reclădit paraclisul cu hramul Sfinţii Mihail și Gavril) și cel de la Gura Izvorului-Călimani, situat la cca 17 km depărtare de oraș (la 8 km de oraș, pe DN 15, șoseaua spre Borsec, până la Gura Secului și apoi 9 km pe drumul forestier-traseu Munţii Călimani). Schitul este închinat „Tuturor Sfinţilor” când este și sărbătoarea hramului (prima duminică după Rusalii), prilej cu care se organizează un pelerinaj cu oprire la toate crucile de pe traseul de la Monumentul-Mausoleu al Eroilor Topliţa-Secu până la schit.

 Zilele Miron Cristea

20 iulie reprezintă o dată de referință în viața mănăstirii, dată la care este sărbătorit hramul mănăstirii, Sfântul Prooroc Ilie. De asemenea, în fiecare an, în preajma sărbătorii Sfântului Ilie, au loc și „Zilele Miron Cristea”, anul 2020 consemnând cea dea XXIII-a ediție a acestui prestigios eveniment.„La Toplița Română a avut loc marcarea tradiționalei activități , ”Zilele Elie Miron Cristea”. În condițiile alertei pandemice Covid-19, ele s-au desfășurat pe parcursul unei singure zile și cu o participare mai redusă. Ca de obicei, în dimineața zilei de 17 iulie , în parcul central al orașului a avut loc o slujbă de pomenire la bustul patronului spiritual al acțiunii, apoi a fost vernisată expoziția de icoane pe sticlă a pictoriței Maria Mera din Reghin în foaierul cinematografului din Toplița. De asemenea, au avut loc lansări de cărți. Merita remarcat aici volumul „Sangidava” care cuprinde comunicările pentru acest an. Totodată a fost marcată împlinirea a 85 de ani a mentorului și inițiatorului acestei activități, profesorul, scriitorul și omul de aleasă cultură, Ilie Sandru, precum și ultimul său roman, „In vâltoarea vremurilor”, a precizat Dimitrie Poptămaș, președintele Fundației Culturale „Vasile Netea”.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE