Nereguli depistate la Direcția Silvică Mureș! Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 450 Vizualizări

Nereguli depistate la Direcția Silvică Mureș!

Direcția de Comunicare, Transparență și IT din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor a transmis miercuri, 14 octombrie, prin intermediul unui comunicat de presă, faptul că în urma controalelor efectuate la Direcția Silvică Mureș, au fost descoperiți peste 6.000 de metri cubi de lemn tăiați ilegal, prejudiciul fiind de peste 2 milioane de lei.

Raportul, trimis către Parchet

Încă din luna august, Corpul de Control al Ministrului, cu sprijinul inspectorilor gărzilor forestiere, a efectuat verificări amănunțite la Direcția Silvică Mureș, în urma sesizărilor primite privind nereguli în activitatea acestei direcții silvice și a celor 10 ocoale silvice din subordinea acesteia. Ca urmare a acestor controale, au fost scoase la iveală mai multe inegalități de la ocoalele silvice verificate în județul Mureș, fiind aplicate 48 de sancțiuni contravenționale în valoare de 301.000 de lei, fiind constatate 28 de infracțiuni De asemenea, au fost descoperite 4.706 de cioate nejustificate, cu o valoare a materialului lemnos tăiat ilegal de 1,5 milioane de lei, iar valoarea celor peste 2.800 de metri cubi confiscați este de 600.000 de lei.

,,Având în vedere deficiențele majore constatate de echipa de control din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor privind activitatea Direcției Silvice Mureș și a ocoalelor silvice din subordine, considerăm că managementul la nivelul Direcției Silvice Mureș și al ocoalelor silvice Gurghiu, Fâncel, Sovata este unul defectuos. Încă de la preluarea mandatului de ministru mi-am propus o schimbare de mentalitate și atitudine în cadrul instituțiilor din subordinea ministerului, iar cine nu acționează în interes public sau  încalcă legea să răspundă de îndată pentru faptele sale. Misiunea noastră pentru destructurarea rețelelor de tăieri și transport ilegal de material lemnos capătă consistență și nimeni nu va rămâne nepedepsit. Suntem angajați prin toate metodele pentru a-i descoperi și pedepsi pe cei care se află în spatele rețelelor de tăieri neautorizate și transport ilegal de material lemnos!”, a declarat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Costel Alexe.

Raportul de control va fi trimis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru efectuarea cercetărilor specifice care să stabilească dacă aspectele prezentate constituie infracțiuni silvice, precum și alte tipuri de infracțiuni, cum ar fi fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals sau fals informatic. Romsilva va analiza aspectele prezentate în raport pentru a lua măsurile legale care se impun față de persoanele responsabile pentru deficiențele constatate, iar Garda Forestieră Brașov va continua acțiunile de control în fondul forestier național administrat de Direcția Silvică Mureș.

De asemenea, Comisia de atestare a operatorilor economici pentru activitatea de exploatare forestieră din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, va proceda la retragerea  certificatelor de atestare ale celor 10 agenți economici care au participat la tăierile ilegale de lemn în pădurile administrate de Direcția Silvică Mureș.

Andreea ȚIȚIU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE