Lucrări pentru sănătatea castelului Banffy din Gheja Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2013 Vizualizări

Lucrări pentru sănătatea castelului Banffy din Gheja

Castelul baronului Banffy din cartierul ludușean Gheja a fost construit cu două nivele în stil baroc în a doua jumătate a secolului XIX (1868) și de atunci a traversat vremile și vremurile ajungând până în secolul XXI a zilelor noastre. Odinioară reședință nobiliară, după al doilea război mondial a primit mai multe funcții care, fiecare dintre ele, au diminuat cu ceva măreția de altădată. Și, dacă nu s-a ajuns la o distrugere ireversibilă ca în multe alte cazuri, meritul revine celor care au decis transformarea vechiului castel într-o unitate de îngrijire a sănătății unor oameni ajunși în situație limită.

Castelul ultimei speranțe

De câțiva ani în spațiul generos al castelului funcțonează Secția de Psihiatrie pentru bolnavi cronici de lungă durată, oameni care au reale probleme de sănătate, oameni care și-ai găsit, în cele mai multe cazuri, un ultim domiciliu, o ultimă familie înainte de a trece în lumea celor mulți și tăcuți. Dar, până când va veni vremea aceea, pacienții au nevoie de cele mai bune condiții de viață și de tratament. Dacă în privința tratamentului nu sunt disfuncționalități, dacă alimentația este conformă cu indicațiile dietecianului și a normei de hrană, starea fizică a clădirii merită mai multă atenție. Printr-o adresă semnată de ec. Ramona Lechințan,  directorul finaciar – contabil și ec.

Claudia Uțiu, managerul Spitalului Orășenesc „Dr. Valer Russu” Luduș, a afirmat clădirea este într-o stare de degradare din cauză că apa pluvială umezește pereții infiltrându-se până la parter.

„Sunt necesare lucrări de reparații constând în demontarea și înlocuirea jgheaburilor și burlanelor, reparații la învelitoarea de țiglă, înlocuirea elementelor de șarpantă deteriorate cu altele noi, montarea de glafuri și copertine din tablă zincată, înlocuirea coamelor, precum și alte lucrări necesare pentru a asigura buna desfășurare a activității”, se spune în adresa înaintată Primăriei orașului Luduș.

Solicitarea Spitalului Orășenesc „Dr. Valer Russu” a fost prezentată în cadrul ședinței ordinare a Consiliului local, iar aleșii locali au hotărât alocarea sumei cerute, 70.000 de lei, pentru reparațiile necesare la o clădire care este în proprietatea orașului. Acum urmează procedurile de organizare a licitației pentru repararea acoperișului, după care se trece la execuția lucrărilor stabilite în deviz.

Ioan A. BORGOVAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE