Home / Politic / Acces sigur și echitabil la servicii de sănătate de calitate

Acces sigur și echitabil la servicii de sănătate de calitate

Distribuie

Obiectivul prioritar esențial pentru PSD, în perioada 2021-2024, este accesul sigur și echitabil la servicii de sănătate de calitate pentru toți cetățenii, fără a-i împovăra financiar.

“La nivel local voi continua cu toată forța să mă implic pentru aprobarea clădirii Spitalului Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș și a investițiilor care sunt aprobate prin ordin, dar încă nu au finanțare, astfel încât spitalul să poată fi acreditat. Este vorba de structura de spitalizare de zi. Pentru Spitalul Județean Mureș avem nevoie clar de un corp de clădire nou care să reunească mai multe secții din oraș, avem nevoie să fie finalizată Oncologia și avem nevoie de aparatul de radioterapie, care încă nu este rezolvat de Ministerul Sănătății. Buncărul e gata, dar ceea ce trebuia să facă Ministerul Sănătății nu s-a întâmplat. Voi milita în continuare pentru dezvoltarea rețelei de centre medicale comunitare și ambulatoriu de specialitate”, a declarat conf. dr. Corneliu Florin Buicu, deputat PSD de Mureș, președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților.

“Un PIB de 5,6% destinat Sănătății, cel mai mic buget la nivel UE, media comunitară fiind de 9,6% (Franța alocă 11,5%), arată importanța acordată asistenței medicale. Cu 620 de dolari alocați anual fiecărui român nu se poate asigura îngrijire medicală. Este nevoie de o strategie asumată de toate partidele, similară abordării în domeniul Apărării. Este nevoie să înceteze numirea managerilor de spitale prin decizii negociate politic. Este necesar să se lucreze pe indicatori adevărați de performanță a managementului și pe cifre de cost reale și nu subevaluate. Trebuie scăzută presiunea pe spitale și reabilitat sistemul de medicină de familie și cel ambulator, pentru a le face accesibile și performante. Doar așa putem pune pe baze realiste sistemul medical.”

Prof. dr. Leonard Azamfirei

“Sărmașu a avut un spital care în 2010 a fost închis prin hotărâre de consiliu local, în urma hotărârii de guvern care prevedea sistarea finanțării pentru un an. Vrem deschiderea unei secții în Sărmașu, pentru că spațiile există și sunt libere. Sperăm ca, după situația aceasta de criză COVID-19, să înțeleagă autoritățile și Ministerul că e important ca într-o localitate situată la 60 de kilometri de cel mai apropiat spital, pentru persoanele vârstnice cu afecțiuni cronice să existe 10-15 paturi, pentru a fi tratate.”

Valer Botezan, primar Sărmașu

“Ca primar al unei comune mici, situate la zeci de kilometri de un spital, salut programul de guvernare al PSD care prevede creșterea substanțială a accesibilității tuturor cetățenilor, mai ales din orașele mici și din localitățile rurale, la servicii medicale de specialitate, acces la un pachet complet de investigații paraclinice, spitalizare de zi și servicii conexe, inclusiv telemedicină.”

Vasile Pop, primar Șincai

“Consider că elaborarea Strategiei Naționale de Dezvoltare a Serviciilor de Sănătate, gândită de PSD, face justiție în sistemul medical. Românilor li se asigură accesul universal și neîngrădit la servicii de sănătate, la medicamente și vaccinuri compensate sau gratuite. Este regândit modul de acordare a serviciilor medicale în funcție de nevoi, de dezvoltare a serviciilor de asistență medicală primară, a medicinei ambulatorii de specialitate. Și este asigurată o asistență medicală spitalicească accesibilă și de bună calitate.”

Prof. dr. Tiberiu Bățagă, consilier județean

“Ca specialist în domeniul neuro-radiologiei intervenționale, consider că propunerea de realizare a registrelor naționale pentru principalele patologii care provoacă morbiditatea și mortalitatea în România e de salutat. PSD propune implementarea unui program național unic, cu ghiduri de prevenție în ceea ce privește prevenția/ screeningul, dezvoltarea și implementarea Planului Național de Control al Cancerului, promovarea educației pentru sănătate – programe de combatere a sedentarismului și încurajarea activității fizice și a nutriției echilibrate, combaterea consumului de tutun, de alcool și droguri.”

Lucian Mărginean, medic primar

“Am construit programul PSD privind Sănătatea și insist asupra noii strategii de dezvoltare a resurselor umane, care ar trebui asumată de Ministerul Sănătăţii, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, universitățile de medicină și farmacie, Colegiul Medicilor și Colegiul Medicilor Dentiști din România. Aceasta ar însemna o reformă a colegiilor profesionale ale medicilor, o ofertă de pachete salariale, de instalare și de fidelizare, pentru medicii și asistenții medicali care lucrează în mediul rural și în zone defavorizate, precum și eliminarea discrepanțelor existente în salarizarea personalului sanitar.”

Prof. dr. Alexandru Rafila, reprezentantul OMS în România

(Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația județeană Mureș, executat de SC Agridor Media SRL, prin www.zi-de-zi.ro, Cod Mandatar Financiar 11200020)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Mureș: Caravană cu servicii gratuite din 10 specialități medicale

Distribuie Direcția de Asistență Sighișoara Sighișoara a demarat, în data de 18 martie 2024, o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.