Home / Sanatate / Clarificare cu privire la reacțiile alergice posibile după administrarea vaccinului anti – COVID-19

Clarificare cu privire la reacțiile alergice posibile după administrarea vaccinului anti – COVID-19

Reprezentanții Guvernului României au transmis joi, 17 decembrie, un material de informare prin care se clarifică posibilele reacții alergice raportate după administrarea vaccinului COVID-19, întrucât după demararea campaniei de vaccinare în Marea Britanie, s-au raportat două reacții de tip anafilactic, care au necesitat monitorizare medicală, fapt care a stârnit un val de îngrijorare cu privire la posibilitatea apariției reacțiilor alergice.

O primă clarificare constă în faptul că Food and Drug Administration a formulat recomandări pentru administrarea vaccinului împotriva COVID-19, experții considerând că vaccinul poate fi administrat în siguranță și pacienților cu istoric de alergii, însă, ar trebui evitat în cazul celor care au avut în antecedente reacții alergice severe la substanțe care intră în compoziția vaccinului. De asemenea, Agenția de Reglementare a Medicamentelor și Produselor Medicale din Marea Britanie a recomandat ca persoanele cu antecedente alergice, fie ele alimentare sau medicamentoase, să evite vaccinarea.

,,Reacțiile anafilactice survin în contextul unui teren personal preexistent și sunt reacții adverse care, deși sunt cunoscute în cazul tuturor vaccinurilor, sunt rare și nu reprezintă un efect advers cu care să se confrunte majoritatea persoanelor care se vaccinează. Doar două persoane din zecile de mii cărora li s-a administrat  Vaccinul Pfizer-BioNTech în Marea Britanie au avut o astfel de reacție alergică”, se menționează în material.

Totodată, Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică atenționează că orice vaccin vine cu riscul unor posibile reacții alergice, frecvența apariției lor fiind specificată în prospectul fiecărui produs și derivă din datele obținute în urma studiilor clinice.  În cazul vaccinului împotriva COVID-19, Pfizer/BioNTech, studiile din faza 3 care au inclus 44.000 de participanți au arătat că riscul de a dezvolta reacții alergice este de 0.63% în lotul persoanelor vaccinate, versus 0.50% în lotul celor care au primit placebo.

În momentul de față, vaccinul se află în curs de evaluare în vederea autorizării de către Agenția Europeană a Medicamentelor, urmând a fi utilizat în Uniunea Europeană doar după o atentă evaluare științifică prin care să se ateste faptul că acesta îndeplinește toate condițiile prevăzute în normele existente. De menționat este că orice produs autorizat este monitorizat permanent pentru a identifica orice efect advers observat și pentru a reacționa rapid în cazul apariției unor astfel de efecte neașteptate, iar vaccinurile împotriva COVID-19 se află sub supravegherea unui număr foarte mare de autorități de reglementare, întregul proces fiind creat pentru a nu exista nicio posibilitate ca eventualele pericole să nu fie descoperite la timp.

Andreea ȚIȚIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Luduș: Reprezentanți noi în Consiliul de Administrație al Spitalului

Printr-o adresă trimisă Consiliului Local Luduș, managerul Spitalului Orășenesc „Dr. Valer Russu” Luduș, Claudia Uțiu, …