FOTO: Aproape 1.200 de beneficiari ai Fundației Pro Economica și-au prezentat achizițiile Agricultura
  • ligia.voro
  • 0 comentarii
  • 859 Vizualizări

FOTO: Aproape 1.200 de beneficiari ai Fundației Pro Economica și-au prezentat achizițiile

Fundația Pro Economica a avut o activitate intensă în luna decembrie, timp de două săptămâni fiind verificate aproape 1.200 de proiecte în trei județe Covasna, Harghita și Mureș.

Începând cu luna decembrie, echipe ale Fundației Pro Economica s-au deplasat în teren, în cele trei județe în care au fost lansate apeluri de proiecte anul trecut – Covasna, Harghita și Mureș.

“În cele două săptămâni am verificat 1.195 de proiecte în 170 de localități, în cadrul proiectului „Apel de propuneri de proiecte pentru finanțarea achiziției de mașini și utilaje agricole, respectiv achiziției de alte echipamente necesare activității agricole, înființarea și modernizarea plantațiilor, precum și procurarea animalelor de prăsilă pe teritoriul județelor Harghita, Covasna și Mureș (persoane fizice și persoane juridice)”, au anunțat reprezentanții Fundației Pro Economica.

Alături de angajații Pro Economica și beneficiari, au participat la activitățile de verificare partenerii fundației, Asociația Agricultorilor Maghiari din România, Organizația Mureș, și Asociația Crescătorilor de Vaci din Rasa Bălțată Românească din Ținutul Secuiesc.

Anul trecut au fost aprobate 66 de proiecte mari însemnând investiții mari în prelucrare și procesare agroalimentară, 15 proiecte în domeniul turismului și aproximativ 5.000 de aplicanți câștigători din rândul agricultorilor și întreprinderilor cu activitate agricolă. Doar dacă ne referim la ultima categorie de beneficiari finanțată vorbim despre 8,71 miliarde de forinți (57,35 milioane de euro), sumă care a fost utilizată pentru cumpărarea de echipamente și utilaje agricole, plantații, animale de prăsilă.

Despre Pro Economica

Fundația Pro Economica a fost înființată în 2017, an în care a încheiat primul contract de sprijin financiar cu Ministerul de Externe din Ungaria pentru un program pilot pe Câmpia Mureșului prin care se urmărea și testarea reacției fermierilor și a statului român. Din cele 500 de contracte semnate pe Câmpia Mureșului, 90% dintre aplicanți au fost persoane fizice care și-au cumpărat tractoare, mașini și utilaje agricole, ceea ce nu s-a întâmplat în ultimii 20-30 de ani din cauza lipsei unei strategii de finanțare care să li se adreseze. Derularea cu succes a acestui apel a însemnat, totodată, și continuarea susținerii financiare din partea Guvernului Ungariei. Programul a continuat pe zona de câmpie a județelor Cluj și Bistrița-Năsăud, unde au apărut alte nevoi, astfel că fermierii care au aplicat și-au cumpărat mai mult animale. În Cluj și Bistrița-Năsăud, în 2018 a fost lansat programul, iar anul trecut au fost semnate cele aproximativ 400 de contracte și au fost decontate plățile. (S. G.)

Sursa foto: Fundația Pro Economica

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE