Ce prevede ordonanța care i-a enervat pe bugetari Administratie
  • ligia.voro
  • 0 comentarii
  • 1300 Vizualizări

Ce prevede ordonanța care i-a enervat pe bugetari

Guvernul României a adoptat la finalul anului trecut o ordonanță de urgență care a reușit să pună pe jar mai multe categorii de bugetari: polițiști, grefieri, cadre didactice, reprezentanții primăriilor etc., deranjate, în principal, de înghețarea salariilor. Ordonanța are aplicabilitate înceoând cu 1 ianuarie 2021.

Polițiștii și grefierii au prostestat deja, iar sindicatele din învățământ au anunțat proteste.

Două asociații ale administrației publice locale – Asociația Municipiilor din România, prezidată de primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, și Asociația Orașelor din România, condusă de Adrian Teban, primarul orașului Cugir, au reacționat față de Proiectul de OUG privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene.

Asociația Municipiilor a transmis Guvernului următorul mesaj: „Dialogul instituțional nu este o opțiune a unui ministru sau a unui funcționar din minister, ci o obligație legală a Guvernului Romaniei, statuată atât în Codul administrativ, cât și în Carta europeană a autonomiei locale, iar Asociația Municipiilor din România nu va lăsa nesancționate, public și juridic, derapajele de la această obligație”.

Documentul integral poate fi consultat AICI:

Asociația Orașelor a menționat că: „Timpul de o zi – de la comunicare a “Proiectului de OUG privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene” către Asociația Orașelor din România – este unul care face imposibilă consultarea membrilor asociaţiei, analizarea măsurilor propuse şi evaluarea consecinţelor acestora, care prin acte succesive menţine prorogarea unor termene şi plafonarea de venituri la nivelul anului 2018. Prin urmare, nu putem decât să cerem Guvernului să respecte prevederile art 86, alin. (2) şi (3) din  Ordonanţă de Urgenţă nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cât şi a celor din Legea nr. 52 din 21 ianuarie 2003 privind transparența decizională în administrația publică, garantându-i colaborarea noastră promptă şi onestă”.

Documentul integral poate fi consultat aici:

Zi de Zi a făcut o selecție a prevederilor ordonanței de urgență și vă prezintă mai jos ce conține actul normativ contestat de sectorul bugetar.

Cele mai importante prevederi din proiectul adoptat al OUG:

  • cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă pentru luna decembrie 2020 în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie și îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiții.
  • indemnizațiile lunare pentru funcțiile de demnitate publică și funcțiile asimilate acestora se mențin la nivelul aferent lunii decembrie 2020
  • cuantumul sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menține cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2020, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții.
  • valoarea indemnizației de hrană se menține la nivelul din anul 2020
  • instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională acordă cuantumul compensației bănești, respectiv al alocației valorice pentru drepturile de hrană actualizate la nivelul lunii ianuarie 2019, potrivit normelor în vigoare.
  • cuantumul lunar al indemnizației de merit se menține la nivelul de 6.240 lei
  • măsura acordării a 500 de euro pentru educaţia permanentă a fiecărui nou-născut se prorogă până la data de 31 decembrie 2021
  • Cupoanele sociale prevăzute la art. 27 alin. (6) din Legea nr. 1/2011 ((6) Statul sprijină educaţia timpurie, ca parte componentă a învăţării pe tot parcursul vieţii, prin acordarea unor cupoane sociale. Acestea vor fi acordate în scop educaţional, conform legislaţiei în domeniul asistenţei sociale, în funcţie de veniturile familiei, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale) nu se acordă până la data de 31 decembrie 2021
  • Indemnizaţia pentru limită de vârstă pentru primar, viceprimar, preşedinte al consiliului judeţean şi vicepreşedinte al consiliului judeţean se suspendă
  • excedentul rezultat din execuţia bugetului Comitetului Olimpic şi Sportiv Român se reportează în anul următor cu aceeaşi destinaţie
  • vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat se acordă în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2021
  • Punctul amendă rămâne înghețat la 145 lei
  • Sunt scutite de taxa pe valoarea adăugată cu drept de deducere livrările de dispozitive medicale pentru diagnosticul in vitro al COVID-19, de vaccinuri împotriva COVID-19, precum și serviciile de vaccinare și testare aferente, altele decât cele scutite de TVA conform art. 292 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, efectuate până la data de 31 decembrie 2022
  • Până la data de 31 decembrie 2021, operatorii economici care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii prin intermediul automatelor comerciale ce funcţionează pe bază de plăţi cu cardul, precum şi de acceptatoare de bancnote sau monede, după caz, au obligaţia de a dota automatele comerciale cu aparatele de marcat electronice fiscale prevăzute la art. 3 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 ( 2)Aparate de marcat electronice fiscale sunt considerate și casele de marcat electronice fiscale și alte sisteme ce includ dispozitive cu funcții de case de marcat, echipate cu dispozitiv de memorare a jurnalului electronic, care înglobează constructiv un modul fiscal, prin intermediul căruia controlează memoria fiscală, dispozitivul de imprimare, dispozitivul de memorare, afișajul client, dispozitivul de salvare externă și dispozitivul de comunicație externă care permite integrarea într-un sistem informatic;)

Ordonanța mai cuprinde și o serie de prorogări de termene care îi vizează pe debitorii la bugetul de stat. De exemplu, pentru eșalonarea la plată a datoriilor, termenul de depunere a cererii la organul de stat a fost prorogat până în 31 martie inclusiv. De asemenea, ordonanța mai prevede că debitorii îşi pot restructura obligaţiile bugetare principale restante la data de 31 decembrie 2020 şi neachitate până la data emiterii certificatului de atestare fiscală, precum şi obligaţiile bugetare accesorii.

Întregul act normativ poate fi lecturat AICI:

Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE