Economii de 15 milioane de lei prin noua organigramă – asta vizează conducerea Primăriei Târgu Mureș Administratie
  • ligia.voro
  • 0 comentarii
  • 2843 Vizualizări

Economii de 15 milioane de lei prin noua organigramă – asta vizează conducerea Primăriei Târgu Mureș

Din noua organigramă, după ce va fi definitivată și aprobată de Consiliul Local Târgu Mureș vor dispărea peste 300 de posturi, din care 28 de conducere, economiile vor fi de circa 3 milioane de euro, ceea ce înseamnă raportat la bugetul real, nu cel închipuit în ultimii ani, circa 2%. Însă, cel mai important obiectiv de atins prin implementarea noii organigrame este eficientizarea activității. În draftul inițial – publicat cu o eroare, corectată rapid – puteți observa apariția a cinci direcții noi și desființarea altora, chiar a mai multor societăți comerciale. Organigrama a fost inspirată de cele ale unor orașe cu populație de dimensiuni similare – Baia Mare, Satu Mare -, considerate mai suple, și de propunerile conducerii executive a municipiului.

De unde s-a plecat…

Anunțată la finalul anului trecut, intenția de modificare a organigramei Primăriei Târgu Mureș și a mai tuturor subordonatelor, a primit contur. Săptămâna trecută a fost prezentat un draft al noii organigrame care a fost generată după o analiză, sperăm, riguroasă.

“Actuala organigramă este supradimensionată, mai ales în ceea ce privește funcțiile de conducere”, a punctat primarul Soós Zoltán.

Concret, gradul de ocupare a funcțiilor publice de conducere este la nivelul maxim admis de lege – de 12% din numărul total de angajați.

“În ultimii ani s-a recurs la metoda încadrării pe funcții de conducere pentru a mări veniturile unor persoane, la 15 oameni avem un șef serviciu, un director adjunct și un director”, a explicat acesta cum a fost atins acest procent.

Din 1317 de salariați, dacă organigrama va fi aprobată, iar concursurile vor fi organizate și evaluările finalizate, vor rămâne 980 de persoane, iar posturile de conducere se vor reduce de la 58 la 36, însemnând o micșorare de 40%.

În procesul de reducere a posturilor, se va ține cont și de renunțarea la pensionarii a căror prezență nu este justificată, însă în unele servicii, aceștia vor fi menținuți din cauza lipsei de personal. De asemenea, se vor desființa contractele PFA, sunt 40 în total astăzi, și vor fi menținute doar cele care sunt justificate – de la fond funciar, proiecte europene, urbanism etc. Însă când vor ajunge la termen, se va renunța și la acestea.

În urma impunerii noii organigrame, potrivit estimărilor făcute de către angajații primăriei, economia anuală la bugetul local va fi de 3 milioane de euro, adică aproape 15 milioane de lei, ceea ce înseamnă raportat la veniturile efectiv realizate în ultimii ani, spre 2%.


Ce apare, ce dispare

Structural, Serviciul Autorizări Activități Economice va fi desființat, iar atribuțiile sale vor trece la Direcția Economică, Serviciul Public Administrarea Grădinii Zoologice și a Platoului Cornești va fi desființat, iar activitatea va fi preluată de Administrația Domeniului Public (ADP) care va căpăta personalitate juridică și va fi redenumită Direcția Generală ADP, SC Administrator Imobile și Piețe SRL va fi radiată, iar sarcinile sale preluate de ADP, în timp ce societatea cu orașul științific, respectiv Universitatea Cultural Științifică (UCS) vor dispărea. Soós Zoltán a explicat că societatea The Science City for Research and Medical Informatics nu a avut activitate mai deloc în ultimii ani, iar UCS primea anual 1 milion de lei, fără să returneze rezultatele pentru care a fost creată.

Restructurarea va însemna apariția altor direcții cu personalitate juridică, în afara ADP, și anume: Direcția Generală Poliția Locală, Direcția Generală Fiscală, Administrația Serelor, Parcurilor și Zonelor Verzi.

“În mai multe admnistrații locale din România, Poliția Locală este o direcție separată. Logica cea mai importantă din spatele creării acestor direcții este cea a eficientizării administrării. În momentul de față, eu, dacă vreau să cumpăr cauciuc de iarnă trebuie să aștept ca toate direcțiile, toate serviciile să îmi aducă necesitățile și poate să treacă câteva luni pentru că trebuie organizată licitație din cauza valorii. Din moment ce devin instituție subordonată, se simplifică foarte mult. Nu mai trebuie ca Poliția locală, de exemplu, să aștepte trei luni ca să aibă cauciucuri de iarnă și să fie puși în pericol. Fiecare direcție va trebui să respecte în continuare legea achizițiilor publice, dar nu trebuie să aștepte după alți 800 de oameni”, a spus Soós Zoltán.

În afară de eficiență, o parte din aceste direcții, deși vor funcționa după un buget prestabilit, se vor și autosusține din activitatea proprie. Soós Zoltán a amintit de noua direcție de Sere, unde până acum totul se desfășura la mica înțelegere, în funcție de prietenii.

“Trebuie să înțeleagă toată lumea că aceste servicii nu erau gratuite, ci că cineva plătea pentru ele”, a subliniat acesta.

Ce va urma

Lansată în dezbatere publică vinerea trecută pe tirgumures.ro, proiectul de organigramă va sta în dezbatere publică pentru 45 de zile pe site-ul autorității, târgumureșenii fiind așteptați să trimită propriile opinii, sugestii legate de acest draft.

„În funcție de observațiile populației, angajaților, a direcțiilor se mai poate modifica. Scopul nostru este să fie o transparență totală în ceea ce privește orice modificare administrativă și, evident, să simplificăm cât se poate de mult birocrația administrativă care a caracterizat orașul nostru, cel puțin în ultimii ani”, a subliniat primarul Soós Zoltán.

De asemenea vor avea loc consultări cu sindicatul și alte entități interesate.

După consultarea publică, noul proiect de organigramă va fi supus aprobării Consiliului Local (CL) Târgu Mureș, data vehiculată fiind ședința de la finalul lunii martie. După aprobarea de către CL Târgu Mureș, va urma restructurarea propriu-zisă.

„Majoritatea posturilor vor fi scoase la concurs. Cei care nu vor lua concursul, vor beneficia de toate drepturile legale, cu excepția acordării de salarii compensatorii”, a adăugat primarul.

Probabil întreg procesul, însemnând aprobarea noii organigrame, evaluarea angajaților, atragerea de personal nou va dura chiar și patru luni. Însă, a punctat Soós Zoltán, dacă am așteptat 20 de ani…

“E timpul să lucrăm pe asta, e foarte decisiv pe următorii 10 ani în ceea ce privește dezvoltarea acestui oraș să avem un personal performant și care știe ce trebuie să facă. În momentul de față, ne izbim de multe ori de faptul că personalul nu este obișnuit să gândească. A fost obișnuit: “taci și faci”. Acum, omul trebuie să se gândească că are o responsabilitate și că nu poate să o paseze secretarei, primarului, portarului, ci el este acolo, el a luat acel dosar, el trebuie să îl ducă la capăt”, Soós Zoltán.

Evaluarea va fi realizată de specialiști, va fi probabil invitată și o firmă din domeniu, pe baza unor criterii transparente, publicate pentru fiecare post în parte.  

Cabinetul primarului lărgit, iar ale viceprimarilor – înființate

Noua organigramă va introduce în premieră cabinete pentru cei doi viceprimari – Portik Vilmos și Alexandru Gyorgy, care vor avea câte doi consilieri personali, numărul maxim permis de lege, și îl va lărgi pe cel al primarului, de la doi cât e în prezent la 6 cât permite legea. Momentan, primarul are doi consilieri angajați: Ionela Ciotlăuș și Mark Christian Hermann. Cu toate că până acum s-au vehiculat și alte nume pentru posturile de consilieri personali, lipsa unei organigrame modificate nu permite angajarea celorlalte persoane, în ciuda permisivității legale.

Criticat pentru numărul mare de consilieri, primarul Soós Zoltán a susținut că un primar nu are cum să fie expert în toate domeniile, iar consilierii vor fi specialiști pe anumite domenii, pentru ca administrația să fie mai eficientă.

Municipiul Târgu Mureș va avea, de asemenea, în premieră și un administrator public, în persoana lui Józsa Tibor, care a mai deținut funcții în administrația publică locală – a fost director al ADP și viceprimar al municipiului Târgu Mureș – și după ce a renunțat la funcția de viceprimar și-a continuat mandatul de consilier local.

“L-am propus pe Józsa Tibor care în momentul de față mă consiliază gratuit, pot să zic cu certitudine că este un om care este acasă în ceea ce privește investițiile, repararațiile, deconturile, păstrarea legalității, cum se fac notele justificative, procesele verbale, cantitățile, ceea ce este foarte important. Eu, ca primar, nu am timp ca la fiecare investiție să verific dacă au fost respectate normele, dacă s-a adus acel asfalt de calitate ca să nu se distrugă în 3 ani. Acesta este administratorul, omul care o să ceară toate datele și o să controleze. Dacă sunt probleme, evident intervine primarul, serviciul care este responsabil de finalizarea acestei investiții”, a spus Soós Zoltán.

Pentru a nu mai naște discuții suplimentare, administratorul public poate fi numit personal de primar, fără a mai fi necesară o procedură de concurs.

Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE