Subvenții „anti-COVID” pentru fermierii din Mureș Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 347 Vizualizări

Subvenții „anti-COVID” pentru fermierii din Mureș

Anul 2020 a fost unul ieșit din comun din punctul de vedere al situației epidemiologice la nivel internațional. Din cauza acestui fapt, industriile au avut de suferit. Dar, cel puțin în domeniul agro-industrial, Uniunea Europeană (UE) a venit în ajutorul agricultorilor și fermierilor. Directorul Executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din județul Mureș, Ovidiu Săvâșcă, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, că profesioniștii din domeniu agro-tehnic au beneficiat de un pachet de subvenții care nu a existat în anii anteriori, pornind tocmai de la pandemia de COVID 19. Se pare că acestea vor exista și în 2021.

„Anul trecut, pe lângă schemele de plată despre care am amintit și care sunt bine cunoscute din 2007 încoace de când România este stat membru cu drepturi depline în Uniunea Europeană am avut și ajutoarele de COVID, la sfârșitul anului, odată cu demararea campaniei de Autorizare la Plată finală am avut și acele ajutoare atât în sectorul zootehnic cât și în sectorul vegetal. Conform analizei s-a luat decizia ca anumite sectoare din sectorul vegetal – legume, fructe, cartofi, pomicultură, viță-de-vie – să beneficieze de niște ajutoare substanțiale de la Uniunea Europeană, iar acest lucru, cu siguranță a venit în sprijinul fermierilor. Se vehiculează ideea ca și în acest an să fie acordate fermierii să beneficieze de ajutoare „COVID”, pe lângă schemele de plată clasice din anii anteriori”, a spus Ovidiu Săvâșcă.

7 milioane de euro pentru agricultorii mureșeni

Domeniul HoReCa, fiind grav afectat de Pandemie, a tras după el, fără să vrea, desigur, și industria agro-alimentară. Cu toate acestea, doar în județul Mureș, au intrat aproape 7 milioane de euro, bani proveniți din subvențiile UE pentru a se încerca o prevenire a colapsului industriei agro-alimentare cauzată de pandemie, Fermierii și agricultorii care au primit de aceste subvenții în 2020, ar putea fi beneficiarii unor sume similare și în 2021, cu toate că legislație încă este puțin neclară în această zonă.

„Știm cu toții că industria alimentară și agro-alimentară depinde de sistemul HoReCa, despre care se știe că este în semi-colaps și inerent este un efect de „bulgăre de zăpadă”, afectând și sistemul agro-alimentar. Prin urmare, Uniunea Europeană vine cu aceste ajutoare pentru care nu avem încă negru pe alb, chestiuni sau o legislație concretă de acordare a ajutoarelor, dar din ce discuții sunt la nivelul UE și chiar la nivel de România, cu siguranță vom beneficia și în acest an de ajutoare de „COVID”, bani care vin în sprijinul fermierilor în plus față de plățile directe, plățile prin FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală n.r.) care se acordă prin APIA, măsurile de agro-mediu, plățile compensatorii, care au cea mai mare predictibilitate an de an a ceea ce înseamnă plăți accesați de la Uniunea Europeană. Sprijinul temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor a fost de 6.970.950 de euro, Măsura 21”, a conchis directorul executiv al APIA Mureș.

Alex PĂTRAȘCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE