Home / Slider / Cine nu mai poate tăia mielul? Confuzie pentru mieii de Paști!

Cine nu mai poate tăia mielul? Confuzie pentru mieii de Paști!

Unul din anunțurile care pot crea confuzie, cel puțin lingvistico-logică, a apărut marți 30 martie, pe pagina oficială de Facebook a Primăriei municipiului Târgu Mureș. Reprezentanții instituției creează o conexiune de cauză-efect între incidența de 3 la 1.000 de locuitori, ceea ce saltă localitatea în scenariul roșu, și sacrificarea mieilor cu ocazia sărbătorilor pascale.

Conform comunicatului: „Municipiului Târgu Mureș este, din nou, în scenariu roșu. Având în vedere faptul că, de luni, 29 martie, Municipiul Târgu Mureș este în scenariul roșu, având o incidență de peste 3/1.000 de locuitori, au fost impuse mai multe restricții. Astfel, sacrificarea mieilor în perioada premergătoare sărbătorilor pascale este interzisă. Pentru persoanele care doresc să achiziționeze carne, acestea o pot face de la magazinele și abatoarele acreditate”, au transmis reprezentanții Primăriei.

Contactat de cotidianul Zi de Zi, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Mureș, dr. Kincses Sandor, a declarat că anunțul se referă doar la punctul temporar de sacrificare al mieilor din Piața Cuza Vodă, care oricum era la limita legalității, conform legislației europene. Cei care doresc să sacrifice acasă un miel de Paște nu se vor trezi cu Poliția la ușă, deși e puțin mai complicat să faci gestul respectiv într-un apartament din oraș…

„Sacrificarea mieilor nu este interzisă. Este vorba doar despre acele centre temporare de sacrificare. Erau două amenajate la noi în județ (Mureș – n.r.). Una era în Piața Cuza Vodă și una în Sighișoara. Sunt niște derogări pe care Uniunea (Europeană – n.r.) nu le vede cu ochi buni. La noi, sunt făcute pentru a crește popularitatea politică. Acelea erau la limita legalității și întotdeauna aveam probleme organizatorice cu ele (cu centrele temporare de sacrificare – n.r.). Momentan, nu este recomandat să strângi atâția oameni în piață, dintre care unii nu respectă regulile de distanțare fizică. În plus, majoritatea colegilor (de la DSVSA Mureș – n.r.) sunt implicați în cazuri de focare de pestă, deci nici nu prea avem personal pe care să îl trimitem în acele locuri. Aceste centre de sacrificare temporare erau organizate doar în perioada Sărbătorilor Pascale. Acum nimeni nu își asumă îngrămădeala și nerespectarea regulilor. La nivelul județului noi avem șapte abatoare unde se sacrifică. Miei se găsesc în fiecare magazin de specialitate, deci nu este o problemă”, a punctat directorul DSVSA Mureș.

Din nou, consumul de miel nu este interzis, doar relația cauză-efect, sau o explicație suplimentară din partea reprezentanților Primăriei municipiului Târgu Mureș ar fi necesară, chiar și pe viitor, pentru a nu ajunge în situații similare de incongruență lingvistică.

Alex PĂTRAȘCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Târgu Mureș: Proiecte de zeci de milioane lei din fonduri europene

Printr-un comunicat de presă remis de reprezentanții Primăriei municipiului Târgu Mureș joi, 15 martie, se …