VIDEO: Pesta porcină africană face ravagii economice pentru fermierii mureșeni Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 502 Vizualizări

VIDEO: Pesta porcină africană face ravagii economice pentru fermierii mureșeni

Putem spune cu o oarecare certitudine că majoritatea oamenilor au auzit de SARS-CoV-2 și de pandemia de COVID-19. Mai există un virus periculos care bântuie împrejurimile mioritice, dar nu pentru om, ci pentru porcine. Ne referim, desigur, la pesta porcină africană despre care se vorbește mai puțin, dar care face ravagii mari pentru crescătorii de animale.

Într-un interviu acordat cotidianului Zi de Zi, directorul adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Protecția Alimentelor (DSVSA) Mureș, dr. Lucian Goga, a vorbit despre pagubele pe care această boală le-a creat pentru crescătorii de porci, atât în marile ferme, cât și în gospodăriile oamenilor.

„Din nefericire, pesta porcină africană a intrat și în județul Mureș, acum circa un an și ceva, când am diagnosticat primul caz la mistreț, la vremea respectivă, după care, cu toate eforturile depuse, pesta porcină africană a pătruns și în gospodăria populației, respectiv la porcul domestic. Am făcut tot ce ținea de Direcția Sanitar Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor Mureș, repsectiv conștientizarea populației, luarea măsurilor de biosecuritate, minore, într-o gospodărie a populației, pentru că lor nu le cerem acele măsuri de biosecuritate pe care le impunem crescătorilor autorizați, respectiv fermelor de porcine autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar”, a spus directorul-adjunct al DSVSA Mureș.

35 de focare în Mureș

După cum afirmă dr. Lucian Goga, județul Mureș are un număr impresionant de porcine, aproximativ 100 de mii. Prin urmare, nu este de mirare că virusul pestei porcine africane s-a extins cu repeziciune, provocând daune mari, în special în gospodăriile oamenilor. Toate acestea, însă, se datorează faptului că normele de biosecuritate impuse de DSVSA Mureș nu sunt respectate.

„Împreună cu Inspectoratul Județean de Poliție, în baza unui protocol  facem zilnic controale în trafic pentru a depista circulația ilegală a porcului domestic sau fără respectarea cerințelor legale. Din păcate, până la ora la care vorbim, am avut 35 de focare de pestă porcină africană la porcul domestic. 15 focare am reușit să le stingem. Momentan avem active 20. Mâine (marți, 6 aprilie 2020 – n.r.), dorim să mai stingem două, deci vom rămâne cu 18. Datorită faptului că în județul Mureș există un număr foarte mare de porci, suntem privilegiați din acest punct de vedere, undeva la 100 de mii de porci, dintre care 33 de mii crescuți în ferme, iar diferența la gospodăria populației. Cu toate măsurile pe care le-am luat, inclusiv încercând să responsabilizăm crescătorii din gospodăria populației, pesta porcină africană se extinde pentru că nu se respectă acestă măsuri amintite anterior, anume cele de biosecuritate. Se vând și se cumpără animale fără documente, nu identifică animalele prin aplicarea unei crotalii auriculare și înregistrarea în baza de date. Prin urmare, această circulație necontrolată a porcului contribuie la difuzarea pestei porcine africane pe teritoriul județului Mureș”, a declarat medicul veterinar.

Prevenția, singura protecție

La ora actuală nu există un vaccin pentru a combate acest virus care decimează populațiile de porcine. Astfel, singura protecție este prevenția, prin respectarea măsurilor de biosecuritate.

„Desigur că și în mediul silvatic am luat măsuri, respectiv prin planurile de măsuri pe care le adoptăm  sunt implicate mai multe instituții: Garda Forestieră, Inspectoratul Județean de Poliție și alte instituții. Pesta porcină africană este o boală produsă de un virus și din păcate nu există un vaccin, deci poate fi stăpânită doar prin aceste măsuri  de biosecuritate, dacă vorbim despre prevenție, după care, în focar, prin ucidere preventivă și ecarisarea cadavrelor, urmată, desigur, de dezinfecții riguroase. Acolo unde am avut focare și am procedat conform manualului operațional nu prea s-a extins, doar așa prin vânzare de porci dintr-o gospodărie în cealaltă și astfel ne este destul de greu să o stămpânim”, a specificat dr. Lucian Goga.

Mari pagube pentru marile ferme

Chiar dacă virusul nu se transmite la om, pericolul constă în pagubele pe care acesta le poate produce mai ales pentru fermele de creștere a porcinelor. Acestea respectă normele de biosecuritate, dar crescătorii individuali, non-comerciali, sunt mai reticenți în ceea ce privește schimbarea tradiției în creșterea animalelor.

„Guvernanții iau în discuție adoptarea unei legi privind dimensionarea exploatației non-profesionale de porci. Din punct de vedere economic, pagubele sunt foarte mari. La ora actuală, România importă circa 77% din carnea de porc, diferența de 23% o produc fermierii. După cum am spus, în județul Mureș avem șapte ferme mari de porci, cu un efectiv de 33 de mii de porcine. Aici apare și faptul că dacă în zona de protecție sau de supraveghere intră o fermă, automat se impun restricții de mișcare, inclusiv în fermă. Astfel, ei nu mai pot să livreze la timp animalele și de aici încolo intrăm într-un cerc vicios și pagubele economice se aprofundează. Aceste exploatații comerciale care sunt înregistrate sanitar-veterinar sunt supuse controlului, sunt monitorizate mult mai mult decât porcul crescut în gospodăria populației. Există o tradiție, datorită faptului că în Câmpia Transilvaniei se produc cereale multe, există o tradițe în creșterea porcului în gospodăria populației. Nu dorim să se înțeleagă nimeni că ne opunem creșterii porcului sau că ne opunem creșterii porcului, dar cred că trebuie foarte bine legiferată, mai ales condițiile de biosecuritate, care sunt de bun simț. Omul când intră să curețe în adăpostul de animale sau să le hrănească, să își schimbe încălțămintea, să ia o salopetă de protecție, să nu dea furaje cosite proaspăt și altele pe care le-am popularizat prin intermediul Instituției Prefectului, prin intermediul primăriilor. Din păcate oamenii sunt mai puțin receptivi și asta duce la difuzarea bolii”, a punctat directorul adjunct al DSVSA Mureș.

Crescătorii mici, pericol pentru cei mari

În ciuda faptului că proprietarii marilor ferme de creștere a porcinelor respectă cu strictețe normele de biosecuritate, există o temere, întrucât focarele din jurul fermei crește riscul de pătrundere a virusului pe poarta acesteia. Astfel, cei care doresc să crească porci în gospodăria proprie ar trebui să dea mai mare atenție felului în care se îngrijesc de animale.

„Pentru marii crescători de animale aceste măsuri au fost binevenite și ei susțin că sunt și insuficiente pentru că ei trăiesc sub influența pestei porcine africane la poarta fermei. Chiar dacă iau măsuri de biosecuritate și virusul nu ar trebui să intre în fermă, presiunea mare de focare din jurul fermelor crește gradul de risc de a pătrunde această boală în fermele de animale. Când vine vorba de gospodăria populației, cred că se poate observa, oamenii nu sunt de acord cu dimensionarea unei exploatații non-profesionale de porcine. Din nou, nu ne opunem creșterii porcului, dar doar cu respectarea măsurilor de biosecuritate astfel încât boala să nu intre în gospodăria omului, deci se protejează și pe el și, în altă ordine de idei, dacă apare un focar de boală nici să nu iasă din exploatație și să fie difuzată la alte exploatații”, a expus dr. Lucian Goga.

Inconștiența duce la pierderi materiale

Hotărârea de Guvern 1415/ 2009 impune ca proprietarii de porcine a căror animale sunt omorâte în cazul pestei porcine africane să fie despăgubiți. Desigur, acest lucru se întâmplă doar dacă proprietarii au respectat anterior reglementările sanitar-veterinare. În județul Mureș, de la începutul pestei porcine de origine africană, peste 400 de capete de animal au fost ucise, dar doar 5 proprietari au fost despăgubiți, tocmai din această cauză.

„Hotărârea de Guvern 1415 prevede faptul că proprietarii de animale pot fi despăgubiți pentru animalele ucise în cazul pestei porcine africane, dar doar cei care respectă condițiile legale de creștere a porcului, anume animale identificate, introduse în baza de date, vânzările și cumpărările să se facă cu documente sanitar-veterinare. Din păcate, am ucis în focarele de pestă porcină peste 400 de porcine și am despăgubit doar 5 proprietari de animale. Și ceilalți puteau beneficia de această despăgubire, dar nu au beneficiat pentru că nu respectat condițiile legale de creștere a porcului Pe lângă faptul că nu au primit despăgubirea, au primit și o sancțiune contravențională”, a menționat directorul adjunct al DSVSA Mureș.

Apel către crescători

Cei care aleg să crească în gospodăria proprie porci, sunt rugați să respecte direcțiile oferite de DSVSA Mureș pentru a preveni cât se poate de bine apariția pestei în gospodărie. Mai mult, cetățenii sunt rugați să cheme de îndată medicul veterinar sau specialiștii din cadrul DSVSA dacă apar simptomele acestei boli la animalul din gospodărie.

„Virusul nu este periculos pentru om, este periculos doar prin pagubele economice enorme pe care le produce. Nu se transmite la om, dar dacă un om își sacrifică porcul, nu apelează la un medic veterinar care să îi pună un diagnostic și nu consumă toată carnea odată, o pune la congelator, unde virusul poate rezista ani buni de zile. Stingi boala, iar apoi omul când își scoate o bucată de carne, o gătește, virusul  se trezște la viață și produce iarăși boală. Evoluează supraacut. Este o boală care evoluează cu febră mare, de regulă. Prima dată apare la scroafele gestante care avortează, după care fac febră 41-42 (grade Celsius – n.r.). Porcul este abătut, ianpetent, nu mănâncă, nu bea apă. Fac apel la toți cetățenii, pe lângă faptul că trebuie să respecte aceste măsuri de biosecuritate, dacă au cea mai mică suspiciune de boală să anunțe imediat medicul veterinar de liberă practică împuternicit sau alți medici din cadrul Direcței Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Mureș pentru a interveni de urgență și a nu difuza boala”, a conchis dr. Lucian Goga.

Alex PĂTRAȘCU   

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE