Unanimitate pentru bugetul Târgu Mureșului. Principalele păreri Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 562 Vizualizări

Unanimitate pentru bugetul Târgu Mureșului. Principalele păreri

În ședința de Consiliu Local al Municipiului Târgu Mureș de vineri, 16 aprilie, a fost votat în unanimitate bugetul de venituri și cheltuieli al Municipiului pe anul 2021. Acesta este în valoare de 504.270.113 de lei, iar construcția sa are la temelie piloni precum educație, infrastructură și creșterea calității vieții. Acesta include și sume plătite deja, de la începutul anului.

Printr-un comunicat de presă remis de conducerea Primăriei municipiului Târgu Mureș, se precizează că, printre altele, pentru funcționare a fost alocată o sumă de aproximativ 316 milioane de lei, iar pentru proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile s-au alocat aproximativ 150 de milioane de lei.

„Secțiunea de funcționare are alocată suma de 316.038.022 de lei, iar cea pentru dezvoltare – 188.232.091 de lei. Ponderile cele mai mari în cadrul cheltuielilor operaționale le au cheltuielile cu serviciile publice, cheltuielile cu unitățile de învățământ, serviciul datoriei publice locale, funcționarea instituțiilor publice şi asistență socială. În ce privește proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020, s-au alocat 149.364.700 de lei, față de 27.444.510 execuție bugetară pe anul trecut, la care se adaugă credite de angajament multianuale de 431.995.000 de lei. Bugetul de investiții publice, finanțate din bugetul local, al UAT Târgu Mureș, este peste 142 de milioane de lei și este compus din: 38.867.391 lei – credite bugetare, respectiv 103.872.000 lei credite de angajament multianuale. Bugetul destinat reparațiilor pe anul 2021 se ridică la peste 35 de milioane de lei din care o sumă consistentă va fi alocată zonei de infrastructură a unităților de învățământ”, se punctează în comunicat.

Primarul, parcările și drumurile

Primarul municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltan, a declarat la sfârșitul votului din Consiliul Local că unanimitatea în vot reprezintă faptul că aleșii locali sunt de acord cu bazele pe care s-a clădit bugetul, anume „curățenia, construirea parcărilor și a drumurilor ocolitoare, renovarea școlilor”.

“Avem bugetul pe 2021, votat! Mulțumesc consilierilor care și-au arătat deschiderea spre susținerea planurilor de dezvoltare a Târgu Mureșului. Majoritatea consilierilor au înțeles că vrem să punem orașul ”în mișcare”. Scopul nostru este să ne concentrăm toate resursele pe rezolvarea celor mai mari probleme, cum ar fi: curățenia, construirea parcărilor și a drumurilor ocolitoare, renovarea școlilor. Acestea sunt doar câteva dintre prioritățile administrației pe care o conduc. Avem un drum lung de parcurs, dar eforturile comune aduc rezultate. Dezvoltăm orașul”, a specificat Soós Zoltan.

PRO România și „cecul în alb”

Claudiu Maior, consilier local din partea PRO România, a declarat despre bugetul din acest an că este „un cec în alb” pentru administrația actuală, dar speră că Executivul își va duce la capăt toate lucrurile propuse.

„Sperăm ca bugetul să fie echilibrat. În momentul în care banii sunt alocați pentru salarii, transport, salubritate, contracte în derulare, restul banilor care rămân pot fi dirijați așa cum crede domnul primar de cuviință și aveți votul meu fără nicio problemă. Este mult de lucru, dar eu consider că actuala administrație va primi un cec în alb și sper să își ducă la capăt toate promisiunile pe care le-a făcut”, a specificat Claudiu Maior.

POL și „cheltuiala cu salariile”

Printre punctele de discuție pe care le-au adus reprezentanții Partidului Oamenilor Liberi (POL), Radu Bălaș și Pápai László, se află și faptul că sunt prea mulți bani din buget care merg înspre salariile Executivului târgumureșean.

„Opinia mea este că este un buget bun. Totuși, perfectibil. E adevărat, niciodată un buget nu poate fi pe placul tuturor. Nici pe placul meu nu este în totalitate pentru că sunt unele capitole care au rămas și unde se cheltuie bani, cum ar fi Clubul Sportiv Municipal și altele. Dar elefantul din încăpere este altul și despre care s-a vorbit prea puțin. Elefantul acestui buget local continuă să fie marea cheltuială cu salariile. Speram să văd acea diminuare cu 3 milioane de euro a salariilor. Organigrama încă nu a ajuns pe ordinea de zi și după aprobarea ei, salariile vor ajunge să fie mai mici, încă nu știu. Cert este că la această oră nivelul salariilor este la 102 milioane, deci s-au diminuat doar 3 milioane de lei, nu cu 3 milioane de euro. Eu cred că aceasta va fi o problemă pe termen lung a orașului, asta după ce acum trei ani salariile s-au mult mai mult decât ar fi trebuit și decât se câștigă în mediul privat. Eu cred că până când nu vom ajunge undeva la 70 de milioane cheltuieli salariale, ne vom plânge și anul viitor și peste doi ani că banii nu ne vor ajunge pentru mai nimica sau pentru prea puțin. Bugetul este mai bun. Nu voi vota împotriva acestui buget. Voi participa la vot, dar nu voi vota nici pentru”, a declarat Radu Bălaș.

„Acesta este al patrulea buget pe care îl văd amănunțit și pot să spun că este cel mai bun de până acum. În afară de câteva puncte la care avem mai mult obiecții principiale, restul eu spun că este un buget pentru viitor. Acele cheltuieli salariale sunt cam mari. Procentual sunt mult mai mici față de anul trecut pentru că s-a umflat puțin bugetul. Eu am niște dubii serioase că vom ajunge la încasări de 502 milioane”, a afirmat Pápai László.

PMP și studiile comparative

Radu Pescar, consilier local din partea Partidului Mișcarea Populară (PMP), a punctat faptul că bugetul târgumureșean, în urma unui studiu comparativ dintre șase orașe, este cel mai mic pe cap de locuitor, dar este pe primul loc dintre acestea când vine vorba de cheltuielilor de funcționare.

„Am făcut un studiu comparativ în șase județe, chiar în contextul în care s-a pus problema și de către domnul primar și de către colegii mei. Cluj, Oradea, Arad, Sibiu, Târgu Mureș, Bistrița. Avem cel mai mic buget pe cap de locuitor dintre toate aceste orașe, la ora actuală. Să sperăm că va crește în timp. Noi avem 3.400 pe cap de locuitor, Oradea are 9.500 pe cap de locuitor, Clujul 6.000, Sibiul 5.000 și așa mai departe. Pe de altă parte, o a doua mare problemă este bugetul alocat secțiunii Funcționare, în care noi stăm pe primul loc. Noi avem 63% și celelalte județe au mai puțin. Sibiul, de exemplu, are 40%. La capitolul Dezvoltare, suntem pe ultimul loc. Avem 37%, pe lângă celelalte județe care au, Sibiul, de exempu, 57%.  Noi vom vota bugetul, chiar dacă se putea mai bine. Este un început. Vrem să încurajăm începutul. Vrem să dăm un semnal de unitate și de construcție și să sperăm că o să îmbunătățim cifrele în anul care vine”, a zis Radu Pescar.

PSD și viitorul

Sergiu Papuc, consilier local din partea Partidului Social Democrat (PSD), după ce a combătut unele afirmații făcute de colegii săi cu privire la datoriile de 25 de milioane de lei lăsate de Executivul anterior, a declarat că bugetul din acest an este propice pentru investiții.

„E un buget pentru viitor. E un buget pentru proiecte pentru investiții și e un buget care merită votat”, a afirmat Sergiu Papuc.

PNL și optimismul

Investițiile în educație și infrastructură sunt prioritare în bugetul anului 2021, în viziunea lui Alex Gyorgy, viceprimar și consilier local din partea Partidului Național Liberal (PNL).

”Am adoptat astăzi, în ședința extraordinară a Consiliului Local Târgu Mureș bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului pe anul 2021, în valoare de peste 504 milioane de lei. Le mulțumesc tuturor cetățenilor celor care s-au implicat în formularea de propuneri, colegilor mei din grupul PNL cu care am lucrat în prioritizarea cheltuielilor, precum și colegilor din Consiliul Local care au votat alocarea cu prioritate a fondurilor, inclusiv de cofinanțare a unor proiecte europene, pentru investiții în educație și respectiv infrastructură”, a transmis Alex Gyorgy.

Horea Șarlea, consilier local din partea PNL, a făcut un apel la optimism în ceea ce privește bugetul din acest an, întrucât la construirea sa au fost luate în calcul „necesitățile urgente ale municipiului”.

„Voi participa la primul vot pe un buget și această echipă vom vota primul buget al Consiliului Local. Trebuie să recunoaștem că acest buget resimte urmele lăsate de vechea conducere a Primăriei cu numeroase probleme care ne prind din urmă. Dar suntem optimiști pentru că împreună cu colegii noștri am construit acest buget luând în considerare și cu prioritate necesitățile urgente ale municipiului. De acum ne putem orienta spre necesitățile orașului. Ca inginer pot să spun că sunt multe investiții promovate în acest buget. Sunt investiții importante pentru dezvotarea municipiului, pentru a debloca acest oraș”, a afirmat Horea Șarlea.

UDMR și deservirea intereselor locuitorilor

Frunda Csenge, consilier local din partea Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), s-a arătat foarte mulțumită în ceea ce privește bugetul, întrucât acesta a fost construit pentru a deservi ”interesele târgumureșenilor”, nu pe cele ale „unor cercuri restrânse”, punându-se accent și pe investiții în infrastructură.

„După 20 de ani am reușit să avem un buget în care în loc să deservim interesele unor cercuri restrânse, deservim interesele locuitorilor orașului. În dezbaterea bugetului în comisii, UDMR a urmărit trei aspecte cu prioritate. În primul rând acest buget este unul strict care nu lasă loc de rispipa banilor publici. În al doilea rând, aici s-au găsit finanțări adecvate pentru lipsurile din buget, create de proasta administrare a banilor publici. În al treilea rând, se finanțează investiții în infrastructură care vor să ajute viața de zi cu zi a cetățenior și cresc gradul de confort urban. Acest buget este unul bun, echilibrat și deservește intereselor târgumureșenilor, iar adoptarea acestuia este un prim pas pentru a pune orașul pe o traiectorie ascendentă”, a precizat Frunda Csenge.

Alex PĂTRAȘCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE