Izvorul Tămăduirii, sărbătoare închinată Maicii Domnului Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 344 Vizualizări

Izvorul Tămăduirii, sărbătoare închinată Maicii Domnului

Muzeul Etnografic „Anton Badea” din Reghin deține numeroase obiecte de cult vechi și valoroase, printre care și icoanele. Cum ne-au obișnuit cei de la muzeul reghinean la marile sărbători,  ne prezintă un obiect din bogata zestre a muzeului. Azi, de Izvorul Tămăduirii, Muzeul Etnografic „Anton Badea” ne prezintă o icoană împărătească pe lemn, cu Maica Domnului și pruncul, dimensiuni 85cm/55cm, datând, posibil, de la sfârșitul sec. XVIII, semnată Popa Gheorghe din Șerbeni. Mai mult de atât, ne este prezentată și originea sărbătorii Izvorul Tămăduirii.

„În prima vineri după Paște, este sărbătoarea Izvorul Tămăduirii. Originea acestei sărbători se leagă de o minune care s-ar fi petrecut lângă un izvor de lângă Constantinopol. Potrivit legendei, un orb și-a recăpătat vederea spălându-se pe ochi cu această apă. Orbul ar fi ajuns aici călăuzit de împăratul Bizanțului Leon I (457- 474) – căruia îi ceruse apă – împăratul la rândul lui a fost călăuzit și îndemnat de glasul Maicii Domnului. Pentru a multumi Maicii Domnului, când a ajuns împărat, Leon cel Mare a ridicat în apropierea izvorului o biserică, unde s-au săvârșit apoi multe minuni.

Amintind de minunea Maicii Domnului, sărbătoarea a păstrat credința sfințirii apelor; în această zi, orice apă de izvor sau de fântănă este bună de băut și de tămăduit”, afirmă reprezentanții Muzeului Etnografic „Anton Badea” din Reghin.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE