Home / Consiliul Judetean Mures / Palatul Administrativ, bijuterie a stilului Secession

Palatul Administrativ, bijuterie a stilului Secession

Construit în stil Secession în anul 1905, din iniţiativa primarului de atunci, Bernády György, Palatul Administrativ a fost de-a lungul timpului şi rămâne una din cele mai impozante clădiri din municipiul Târgu Mureş. De-a lungul timpului, imobilul a găzduit Primăria oraşului, a fost sediu al Comitetului Judeţean al Partidului Comunist Român, iar în preuent găzduieşte Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş şi Consiliul Judeţean Mureş.

Turn de 55 de metri

Proiectul imobilului a fost realizat de doi arhitecţi din Budapesta, Komor Marcell şi Jakab Dezsö, iar lucrările au fost realizate de meşteri locali, astfel încât cea mai mare parte a costurilor, de 700.000 de coroane de aur, s-au întors în economia mureşeană. Intrarea în Palat se face prin trei locuri, două laterale şi unul central, iar Sala de Consiliu este evidenţiată de cinci ferestre mari cu vitralii. De asemenea, clădirea are şi un turn înalt de 55 de metri, construit la insistenţele pompierilor şi poliţiştilor de acum un secol. La capătul celor 203 trepte, turiştii care vizitează turnul au posibilitatea să admire panorama municipiului Târgu-Mureş.

(Redacția)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

VIDEO: Start la ”Turul Ținutului Secuiesc” la ciclism

„Turul Ținutului Secuiesc” este o competiție de ciclism care se va desfășura în perioada 3-7 …