VIDEO: Monografie despre Liceul Tehnologic „Aurel Persu” Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 839 Vizualizări

VIDEO: Monografie despre Liceul Tehnologic „Aurel Persu”

Cu ocazia sărbătoririi a 70 de ani de existență a Liceului Tehnologic „Aurel Persu” din Târgu Mureș vineri, 21 mai, a fost lansat un volum omagial, cu titlul „Liceul Tehnologic „Aurel Persu” din Târgu Mureș. Studiu monografic (1951-2021)”, semnat de prof. dr. Gheorghe-Ovidiu Czinka, cadru didactic de istorie în cadrul instituției.

Printre invitații care au format prezidiul la eveniment s-au numărat și inspectorul școlar general din cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Mureș, prof. drd. Sabin-Gavril Pășcan, inspectorii școlari generali adjuncți ai ISJ Mureș, prof. Illés Ildikó și prof. Antoniu Ioan Berar, decanul Facultății de Științe și Litere din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, conf. univ. dr. Giordano Altarozzi, precum și conf. univ. dr. Mihaela Natea, cadru didactic la aceeași universitate târgumureșeană și consilier județean.

„O lucrare unică”

Cartea, care însumează 1.000 de pagini, a reprezentat o muncă migăloasă pentru Gheorghe-Ovidiu Czinka și reprezintă o lucrare unică la nivel național prin prisma faptului că în ea se regăsesc numele tuturor elevilor înmatriculați de la începuturile instituției, dar și ale personalului didactic și nedidactic.

„Volumul lansat astăzi este unul omagial care vine la comemorarea celor 70 de ani de activitate didactică în cadrul Liceului Tehnologic „Aurel Persu” sau fosta Școală Profesională de Transporturi Auto din Târgu Mureș, înființată în septembrie 1951 și devenită după 2012 Liceu Tehnologic. A fost o muncă titanică, reconstituirea celor 1.027 de formațiuni de studiu sau clase care au fost de-a lungul celor 70 de ani, prin documentele din arhiva școlii și prin documentele de la Arhivele Naționale. Arhiva școlii nu s-a păstrat decât parțial, nu știu care au fost cauzele casării acesteia în 1997. Pot să spun că este o lucrare unică la nivel de țară, dat fiind faptul că au fost înscriși toți elevii, inclusiv din clasele intermediare, care au fost înmatriculați la orice formă de învățământ. Respectiv, cadrele didactice, instructorii și personalul auxiliar didactic și nedidactic au fost de asemenea înscriși în carte. Peste 40 de mii de pagini de foi de state de plată, de unde am preluat datele cu personal auxiliar au fost consultate în vederea realizării întregului tablou a ceea ce însemna fosta Școală de Transporturi Auto, în prezent Liceul Tehnologic „Aurel Persu”, a declarat autorul, într-un interviu acordat cotidianului Zi de Zi.

Omagiu adus îndrumătorilor și elevilor

Lucrarea voluminoasă lansată vineri la Târgu Mureș se dorește a fi un omagiu adus tuturor celor care au călcat pragul Liceului Tehnologic „Aurel Persu” de la înființare și până în prezent.

„Ideea a venit încă din primele zile când am călcat pragul acestei școli în urma concursului de titularizare din vara anului 2011, în care am fost repartizat ca profesor de istorie și științe socio-umane. Uitându-mă pe pereți la tablouri vedeam că erau clase anul 1 H, anul 3 G, clasa a 12-a H și mă gândeam câte clase au fost în trecut dat fiind faptul că acum s-a ajuns la 3-4 clase paralele pe an, pe nivele. În primăvara anului 2015 m-am băgat în arhiva școlii, am făcut o inventariere, o radiografie a ceea ce mai există, pentru că știam că o parte din documente au fost casate. Timp de 5 ani am adunat documente. În momentul în care s-a dat Starea de Urgență în 2020, ca urmare a pandemiei, am început să pun pe foi. Zi de zi, sâmbete, duminici, din 19 mai 2020 până în 6 iunie 2020 am reușit să pun pe hârtie tot ce a însemnat Școala Profesională de Transporturi Auto până în prezent. Am vrut să aduc un omagiu maiștrilor, profesorilor care de-a lungul au lucrat în alte condiții mult mai aspre față de cele de acum. Fac aici referire la modul de predare. Noi, acum, în era tehnologiei, diseminăm altfel informația față de cum se proceda în actul didactic în anii ’50-’60”, a explicat autorul.

Importanță pentru mediul școlar mureșean

Este de o importanță majoră acest amplu studiu monografic pentru mediul școlar mureșean, întrucât Liceul Tehnologic „Aurel Persu”, sau fosta Școală de Transporturi Auto, a fost prima școală profesională, cel puțin din județul Mureș, care a fost înființată după Reforma Învățământului din 1948. Astfel, după cum specifică autorul, reprezintă o „identitate”.

„În Târgu Mureș au existat trei licee teoretice, „Papiu”, „Unirea” și fostul Liceu Militar „Mihai Viteazu”, care s-a desființat. Mai exista Școala de Meserii, în prezent Liceul „Avram Iancu” și „Ion Vlasiu”, care s-au desprins în două în 1948 după reforma Educației. Școala aceasta a fost prima școală strict Auto. Din păcate, după Revoluție, multe școli au adoptat profilele noastre. Noi am rămas strict cu Auto și nu am introdus nimic precum Servicii, precum Gheorghe Șincai din Dâmbu. Noi am rămas „tradiționali”, numai Mecanică Auto, cu Transporturi Interne și Internațională, Școală de Maiștri. E important de precizat că prima promoție a Școlii de Maiștri din 1976 introdusă în școală a format, pentru 30 de ani, cei 27 absolvenți care au fost încadrați ca profesori de instruire practică în școală”, a specificat Gheorghe-Ovidiu Czinka.

De altfel, directorul Liceului Tehnologic „Aurel Persu”, Constantin Bogoșel, consideră, în mod similar, că lucrarea este, printre altele, o „carte de identitate” a instituției pe care o conduce.

„La fel cum orice entitate, orice persoană are o carte de identitate, la fel poate să aibe și o instituție. Această carte de identitate este o onoare pentru noi, este o carte cu care putem ieși în lume, ne putem mândri cu ceea ce a realizat acest liceu pe parcursul anilor. Atunci când mi-a zis colegul meu profesor de istorie că dorește să lucreze la monografia școlii, m-am bucurat foarte mult, l-am ajutat și eu în studiul documentelor din arhiva școlii. Bineînțeles că a fost un moment emoționant și de bucurie în același timp pentru că există o persoană care dorește să cunoască trecutul școlii, și nu numai să-l cunoască ci și să-l împărtășească altor persoane”, a precizat Constantin Bogoșel.

Cartea a fost editată într-un tiraj de 40 de exemplare, dar ea va putea fi găsită în format electronic pe site-ul instituției de învățământ, www.aurelpersu.ro, în dreptul ofertei școlare.

Alex PĂTRAȘCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE