INEDIT: Iulie, luna educației muzeale la Târgu-Mureș Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 199 Vizualizări

INEDIT: Iulie, luna educației muzeale la Târgu-Mureș

Copiii se vor putea bucura de educație distractivă și în timpul vacanței de vară! Muzeul Județean Mureș a pregătit în luna iulie 2021 un program de pedagogie muzeală complex care se va desfășura săptămânal, de marți până vineri. 

“Vinerea este ziua programului ”Școala de vară la Muzeu”, cu specialiștii și voluntarii Secției de Științele Naturii,  în clădirea secundară a secției, situată pe strada Horea nr. 24, în interval orar 10.00 – 12.00. Joia este ziua programului ”Vacanță la Muzeu”, cu muzeograful Livia Marc și invitații ei speciali, la Secția de Etnografie și Artă Populară, la Palatul Toldalagi, în Piața Trandafirilor nr. 11, în  intervalul orar 10.00 – 12.00. Zilele de marți și miercuri sunt destinate programului ”Trăind cu romanii”, cu Angela Săplăcan, muzeograf la Secția Gurghiu și Centrul de Cercetare a Limesului Roman, care se va desfășura în spațiul muzeului din Cetatea Medievală din Târgu Mureș, în intervalul orar 9.00 – 11.00”, se arată într-un comunicat de presă remis de reprezentanții Muzeului Județean Mureș.

Atelierele se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 7-14 ani. Din cauza restricțiilor care sunt încă impuse la nivel național din cauza pandemiei, este necesară înscrierea prealabilă, deoarece spațiile și locurile disponibile sunt limitate. 

Descoperă misterele naturii

Programul de pedagogie muzeală  „Şcoala de vară la Muzeu”, iniţiat în anul 2010, de Secţia de Ştiinţele Naturii din cadrul Muzeului Judeţean Mureş, continuă şi anul acesta. Astfel, conform tradiţiei, în luna iulie, în fiecare zi de vineri, între orele 10.00 – 12.00, copiii cu vârste cuprinse între 6 – 12 ani, vor fi întâmpinaţi de specialiştii şi voluntarii muzeului (elevi, studenţi sau cadre didactice din învăţământul preuniversitar) într-un spaţiu special amenajat, Sala de activităţi de pedagogie muzeală, aflată în clădirea secundară a Secției de Ştiinţele Naturii din Târgu Mureş, situată pe strada Horea nr. 24.

Taxa de participare per atelier este de 8 lei pentru fiecare copil. Îndrumătorul atelierelor este Sorina Oprea, conservator. Locurile sunt limitate, maxim 10 locuri/ atelier, fiind necesară înscrierea prealabilă. Înscrierile se pot face de marți până joi, între orele 9.00 – 13.00, la sediul muzeului de pe strada Horea nr. 24, Clădirea secundară, sau la numărul telefon 0751-474.610, persoană de contact Sorina Oprea. Activitățile sunt susținute bilingv, în limba română și în limba maghiară.

Tradiții străbune aduse aproape de copii

Pentru cei care vor să descopere trecutul tradițional al meleagurilor pe care s-au născut, reprezentanții Muzeului organizează ateliere susținute în cadrul Secției de etnografie și artă populară din Târgu Mureș. Taxa de participare per atelier este de 8 lei pentru fiecare copil. Coordonatorul programului este muzeograful Livia Marc. La fel precum a fost menționat anterior, locurile sunt limitate, anume maxim 15 locuri/ atelier. Este necesară înscrierea prealabil, care se poate face telefonic la numărul 0365-440.427. Activitățile sunt susținute bilingv, în limba română și în limba maghiară.

În data de 8 iulie va avea loc atelierul de lucru ”Podoabe din mărgele” coordonat de meşterul popular Maria Kulcsar, unde copiii se vor familiariza cu meşteşugul confecţionării podoabelor din mărgele. Ca să înveţi un asemenea meşteşug, trebuie să ai văzul bun, răbdare, multă voinţă şi, nu în ultimul rând, dragoste faţă de tradiţia populară.

În data de 15 iulie, la atelierul intitulat ”Povești cu și despre câini ciobănești”, copii vor avea ocazia să îl cunoască pe invitatul special, câinele ciobănesc Mozoc. Lector invitat va fi prof. Cristian Damian. Iubitorii de animale vor avea posibilitatea de a afla informaţii despre câinii ciobăneşti şi rolul acestora în gospodăria pastorală, vor afla noutăţi privind comportamentul câinelui ciobănesc, vor afla câte rase de câini ciobăneşti se găsesc în România, ce nume se puneau acestor câini, la ce comenzi răspund.

De neratat este atelierul care se va desfășura în data de 22 iulie la care se va vorbi despre ”Însemne militare din Primul Război Mondial în armata română și armata austro-ungară”. Atelierul este gândit complementar expoziţiei „Mureşeni în tranşeele Marelui Război”. Participanții se vor familiariza după fotografii, desene, planşe, machete cu diferite tipuri de uniformă militară din Marele Război, cu însemnele categoriilor de arme și specialități militare. Se vor realiza prin desen, grafică, pictură, decupaje, montaje și prin folosirea unor materiale  reproduceri de epoleți cu grade, insigne, decorații, șnururi militare, bonete, căști ș.a. Vor avea ocazia să asiste la prezentarea uniformelor militare de instrucţie şi de ceremonie de către un ofiţer al Armatei Române. Copiii participanți vor folosi cărți de joc având imprimate imagini cu uniformele militare purtate în Marele Război pentru învățarea tipurilor de uniforme din diferite corpuri de armată. Lectorul invitat este prof. Cristian Damian.

Ultimul atelier al acestei secții din data de 29 iulie, ”Avioane de hârtie”, va fi unul la care participanţii pot să-şi formeze abilităţi şi deprinderi pentru confecţionarea machetei unui avion din perioada Primului Război Mondial. Coordonatorul atelierului va fi prof. Florin Ursa.

Să-i cunoaștem pe romani!

Pentru cei interesați de minunatele secrete ale vieții romanilor, atelierele se țin în fiecare zi de marți și miercuri, în intervalul orar 9.00 – 11.00. Taxa de participare per atelier este în valoare de 20 de lei pentru fiecare copil. Locurile sunt limitate, maxim 20 locuri/ atelier. Este necesară înscrierea prealabilă, care se poate face telefonic la numărul 0747-773.299. Activitățile sunt susținute bilingv, în limba română și în limba maghiară, iar coordonatorul programului este Angela Săplăcan, muzeograf.

Despre celebra Armată romană copii vor putea învăța în data de 5 iulie. În timpul Imperiului roman Armata era faimoasă datorită succesului său izvorât din disciplina militarilor și buna organizare.

În data de 6 iulie, atelierul intitulat ”Copilăria romană” îi va apropia pe micuți de cei de vârsta lor care au trăit acum 2.000 de ani.Viața de zi cu zi a unui copil din Roma antică nu era cu totul diferită de viața copiilor de azi! Chiar și în lumea antică părinții le ofereau jucării copiilor: păpuși din cârpe, care de luptă, animale, fluiere, mingi și multe altele.

Atelierul ”Ars unguentaria”, care va fi organizat în data de 12 iulie îi va învăța pe micuții doritori de ritualurile de îngrijire a corpului din vremea romanilor. Romanii erau interesați de îngrijirea corpului lor. Dovadă sunt băile publice, obiectele de îngrijire descoperite în săpăturile arheologice, dar și comerțul intens cu mirodenii, acestea fiind utilizate și pentru producerea de parfumuri și creme diverse, atât pentru bărbați cât și pentru femei.

”Mozaicul roman”, atelier care se va organiza în data de 13 iulie, îi va familiariza pe doritori cu secretele tradiționale ale romanilor care vizează mozaicurile din casele acestora. Romanii trăiau în case numite „villa”. Dușumelele și pereții acestor villa erau decorate cu mozaicuri elaborate, chiar și obiectele de mobilier puteau fi decorate cu mozaicuri, care puteau reda scene din viața de zi cu zi, sau imagini fantastice din mitologie. Mulți romani considerau că o casă decorată cu mozaicuri cât mai colorate îți garanta sănătatea.

Pictura murala romană reprezinta o dovada a gusturilor în materie de arta a romanilor. Unele fresce au supraviețuit în mod miraculos timpului și ne permit să ne facem o idee despre practicile religioase și culturale, despre obiceiurile privind alimentația sau viața de zi cu zi a unei vechi civilizații. Secretele acesteia vor fi revelate în data de 19 iulie, la atelierul intitulat ”Fresca romană.”

Foarte diferit de cum ne îmbrăcăm n ziua de astăzi, copii vor putea învăța despre stilul de îmbrăcăminte al romanilor la atelierul ”Cum se îmbrăcau romanii”, din data de 20 iulie. Știm ce purtau romanii, mai ales din sculpturi și picturi. Hainele pe care le purtau femeile și bărbații ne arătau ce fel de oameni erau, rangul lor, iar unele detalii chiar vârsta și statutul social. Bracae, Palla, Petasus, Reticulum, Stola, Toga, sunt cuvinte care denumesc articole de îmbrăcăminte romană.

Binecunoscutele zeități romane vor fi prezentate pe larg în data de 26 iulie în cadrul atelierului intitulat ”Zei romani”. Romanii aveau 12 zei majori: Jupiter și Junona, Neptun și Minerva, Marte și Venus, Apollo și Diana, Vulcan și Vesta, Mercur și Ceres. Legenda spune că un consiliu al acestor zei (Dei Consentes) l-ar fi împiedicat pe însuși Hannibal să cucerească Roma.

Petrecerile și zilele de voie bună au fost foarte importante pentru fiecare popor în parte. Dar oare ce însemnau aceste zile pentru romani? În data de 27 iulie, la atelierul ”Petrecere romană – Floralia”, se va discuta despre sărbătorile importante ale acestui popor. Festivalurile din Roma antică erau o parte foarte importantă a vieții religioase atât în ​​epoca republicană, cât și în epoca imperială și una dintre caracteristicile principale ale calendarului roman.

Alex PĂTRAȘCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE