Home / Invatamant / Provocările profesiei de medic militar

Provocările profesiei de medic militar

Distribuie

Institutul Medico-Militar, prin Secția de Pregătire Medico-Militară Târgu Mureș, din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade”, alocă 15 locuri pentru anul universitar 2021-2022. Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă medicina militară, am realizat un interviu cu reprezentanții Institutului Medico-Militar.

Ce ar trebui să știe un absolvent de liceu care dorește să devină medic militar?
În primul rând, orice absolvent de liceu care doreşte să devină medic militar trebuie să cunoască faptul că Institutul Medico-Militar, ca instituţie de învăţământ superior medical, este prima facultate de acest fel care a apărut în România, înaintea Facultăţii de Medicină din Bucureşti, Institut înfiinţat în baza Decretului Regal 2824, din decembrie 1883, prin munca asiduă şi insistenţele generalului Carol Davila. Vorbim, aşadar, de o tradiţie îndelungată, dar şi de unicitate, Institutul Medico-Militar fiind singura instituţie de învăţământ superior din ţară care asigură formarea medicilor militari pe filieră directă, pentru întreg sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din România. Într-o altă ordine de idei, absolventul de liceu trebuie să cunoască faptul că are un drum lung de parcurs până să devină medic militar. Chiar şi admiterea este etapizată, detaliată şi actualizată pe site-ul Institutului Medico-Militar. Prima dintre etapele admiterii este recrutarea. Aceasta debutează în ianuarie unde aspirantul la Medicină militară se adresează Centrului Militar Judeţean (sau de Sector, în cazul Bucureştiului), depune cererea de înscriere este luat în evidenţă pentru completarea dosarului personal şi programat pentru parcurgerea subetapelor de verificare medicală, a aptitudinilor psihologice şi probelor fizice, toate dintre acestea fiind eliminatorii, în baza unui barem. A doua etapă constă în susţinerea competenţelor lingvistice la Limba engleză, examen care are loc la sediul Institutului, atât pentru candidaţii din Bucureşti, cât şi pentru cei de la Târgu Mureş, unde participanţilor li se testează abilităţile de comunicare în această limbă de circulaţie internaţională. Urmează să publicăm pe site, la rubrica „Admitere 2021”, detalii despre examen, a cărui dată a fost fixată pe 12 iulie.
Ultima probă, examenul de admitere propriu-zis, în care candidaţii de la Bucureşti susţin proba la Bucureşti, conform metodologiei Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, iar cei de la Târgu Mureş, la Târgu Mureş, după metodologia Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade”, la o dată comună ambelor universităţi, anul acesta fiind 25 iulie.

Ce calități trebuie să aibă o persoană pentru a fi un bun medic militar?
Studenţii beneficiază de multe orele de pregătire profesională şi aici trebuie să mulţumim colectivului şi rectorului, domnului prof. univ. dr. Viorel Jinga, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, în egală măsură cadrelor universitare şi domnului prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş, pentru profesionalismul şi devotamentul pe care îl depun an de an în pregătirea viitorilor medici. De asemenea, studenţii au şi ore de pregătire medico-militară, pe specialităţi, medicină de campanie, în cadrul Institutului, orarul lor zilnic desfăşurându-se în intervalul 8 dimineaţa – 8 seara. Este nevoie de multă disciplină, de respectarea regulilor militare, lucru care se reflectă în evoluţia profesională şi în comportamentul individual al fiecărui student, indiferent dacă studiază Medicina generală, Farmacia sau Medicina dentară. O altă calitate este răbdarea. Nu sunt suficienţi doar cinci sau şase ani de studii de licenţă, mai vin alţi cinci, şase, şapte de rezidenţiat şi mulţi, mulţi alţii de carieră medico-militară, în care trebuie să fii la curent cu tot ceea ceînseamnă nou în domeniu, în specialitatea pe care ţi-ai ales-o. Şi nu în ultimul rând, trebuie să fii responsabil, pentru că de priceperea şi devotamentul tău depind vieţile acelora care au nevoie de suport şi intervenţie medicală iar acest lucru este determinant în formarea caracterului medicului militar.

Ca student la Institutul Medico-Militar spui că eşti – înainte de toate – militar,
implicat în acţiunile curente specifice ale armatei

Care sunt similitudinile, dar și diferențele dintre medicina civilă și medicina militară?
După ce absolvă facultatea, în urma examenului de licenţă, pe care îl susţin alături de colegii lor din mediul civil ai universităţilor acreditate, mediciniştii militari vor urma cursurile de pregătire în rezidenţiat. Nu există îngrădiri, pot să acceadă şi la burse internaţionale, pentru că sunt oportunităţi care duc la desăvârşirea lor profesională. După anii de rezidenţiat ei vor putea fi repartizaţi pe locuri aparţinând sistemului medico-militar. Nu se poate practica medicina fără drept de liberă practică, iar acest drept este obţinut doar în urma susţinerii concursului naţional de rezidenţiat, exact ca şi în mediul civil. Diferenţa constă în faptul că absolvenţii Institutului Medico-Militar vor urma cariera în unităţile medicale ale Ministerului Apărării, vor purta uniforma militară şi vor răspunde la ordin tuturor misiunilor în care li se solicită prezenţa, acolo unde ţara are nevoie de ei, lucru care s-a văzut recent, chiar în pandemia de COVID-19. Medicul militar trebuie să fie acolo unde i se cere, pentru a da primul ajutor şi pentru a contribui cu învăţătura şi priceperea sa, în funcţie despecializare, la asigurarea sănătăţii oamenilor.

Care sunt beneficiile meseriei de medic militar?
Viaţa de student la Medicină militară nu se ghidează numai după principiile economice, că ai masa, cazarea şi solda asigurate. Medicina în general, implică o serie întreagă de complexităţi, iar cea militară nu face excepţie. Ca student la Institutul Medico-Militar spui că eşti – înainte de toate – militar, implicat în acţiunile curente specifice ale armatei, dar şi la festivităţi dedicate anumitor evenimente cu reveberaţie istorică, ori activităţilor care ţin de carieră. Bunăoară, la Târgu Mureş în luna mai a avut loc ediţia a 25-a a Congresului internaţional pentru studenţi, tineri doctori şi farmacişti „Marisiensis”, unde studenţii Institutului Medico-Militar, de la Secţia de Pregătire Medico-Militară Târgu Mureş au participat prin susţinerea de lucrări ştiinţifice în cadrul Departamentului Militar. Beneficiile ţin de o multitudine de sentimente. Medicina nu se poate face în faţa unui calculator, activitatea practică fiind o condiţie sine-quanon. Un medic militar trebuie să ştie să consulte, să examineze şi să trateze pacientul, iar acest lucru este esenţial în carieră. Medicina militată reprezintă un stil de viaţă. Ea cuprinde participări la cursuri şi misiuni naţionale şi internaţionale şi-i conferă medicului militar sentimentul profesionalismului. Un alt sentiment este cel patriotic, pentru că purtând o uniformă te identifici cu înaintaşii tăi, cu jertfele lor, pe care istoria le consemnează şi ţara le comemorează. Există şi sentimentul onoarei, pentru că eşti parte a unei alianţe alături de colegi medici din alte ţări membre NATO, cu care împărtăşeşti experienţe în misiuni sau la simpozioane dedicate medicinei militare.

Câte locuri sunt disponibile în acest an la secția de Medicină Militară din Târgu Mureș și ce alte informații relevante despre acestea ne puteți oferi?
Cifra de şcolarizare este stabilită de structurile centrale ale Ministerului Apărării Naţionale şi se bazează pe dinamica de personal din cadrul sistemului sanitar militar, prin structurile de resurse umane ale ministerului, structuri care au o evidenţă foarte clară a personalului militar medical şi care an de an elaborează o cifră de şcolarizare în concordanţă cu nevoile specifice. Ca şi anul trecut, la Târgu Mureş sunt scoase la concurs 15 locuri, la specialitatea Medicină generală, unde credem că s-a înscris un număr mare de candidaţi, ceea ce va permite o selecţie riguroasă şi va menţine superior nivelul concurenţial. Materiile fizică, chimie şi biologie sunt baza medicinei, iar exemenul de admitere nu este uşor, solicitând cunoştinţe temeinice din partea candidaţilor, marea majoritate dintre ei pregătindu-se asiduu încă din clasele a IX-a, a X-a la aceste materii, participând la diverse competiţii şcolare, inclusiv olimpiade. Rugăm candidaţii să urmărească rubrica dedicată admiterii de pe site-ul instituţiei noastre de învăţământ, pentru a fi la curent cu detaliile despre examen şi, eventual, pentru a lua la cunoştină de modificările ce pot surveni în calendarul sau locul de desfăşurare a probelor. Le dorim mult succes tututor şi să fie încrezători în propriile forţe!


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

„Turismul în județul Mureș își revine”. Vezi care sunt principalele evenimente culturale din 2024

Distribuie Anul 2024 pare un an extrem de promițător pentru toți turiștii care își doresc …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.