Start la ediția XVI a Festivalului Internațional de Chitară Harmonia Cordis Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 358 Vizualizări

Start la ediția XVI a Festivalului Internațional de Chitară Harmonia Cordis

Ediția 2021 a Festivalului Internațional de Chitară Harmonia Cordis debutează în această seară în Cetatea Medievală Târgu Mureș cu patru recitaluri susținute de artiști din România, Venezuela/Austria, Franța și Brazilia.

Primul care va urca pe scenă începând cu ora 19 este Babțan-Varga Florian, produs al Colegiul de Muzică “Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca și al Academiei Naționale de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. Florian participă la festivaluri și concursuri de chitară din țară și străinătate, iar printre premiile sale se numără premiul I la concursului de muzică de cameră din cadrul Festivalului Internațional de Chitară Transilvania. Florian predă chitară clasică în cadrul Asociației Instrumentor din Cluj-Napoca, organizează concerte și festivaluri de chitară în cadrul Asociației Harmonia Cordis, și concertează prin toată țara în diferite formații. Acesta cântă și la alte instrumente cu corzi ciupite cum ar fi mandolina, bouzouki, și serviciile sale sunt adesea solicitate de către Opera Națională Română din Cluj-Napoca, Opera Națională Maghiară din Cluj-Napoca și de Filarmonica de Stat Transilvania. Florian cântă pe o chitară de concert confecționată de lutierul grec Vasilis Sigletos, folosește amplificatoare AER și coarde Savarez.

Oaspeți din Venezuela

Din Austria via America de Sud vine la Harmonia Cordis încă din prima zi de festival Guillén Gabriel, unul dintre cei mai importanți profesori de chitară din Austria. Guillén Gabriel s-a născut în Maracaz, Venezuela. A studiat în America sub îndrumarea profesorilor  Abel Carlevaro, Leopoldo Igarza, Jose Gregorio Guanchezz și Alberto Espinaza. Este directorul artistic al Festivalului Internațional de Chitară RUST din Austria. În prezent, colaborează cu orchestra Bolivar Simon din Venezueala sub dirijarea lui Alfredo Rugeles. Guillén a avut concerte în Europa, America de Sud, Statele Unite ale Americii și în Japonia fiind apreciat de mari critici. Guvernul austriac l-a onorat cu premiul „Merit Award”, premiul Kery, premiul “The Artinger”, premiul Venezuela Postiva „Amigo de Venezuela” și premiul Caracas- Avila. 

Jérémy Jouve, respect profund pentru compozițiile originale

Țara care dă cei mai mulți oaspeți  la ediția a IX-a a Festivalului Harmonia Cordis este Franța. Printre aceștia se numără și Jérémy Jouve care va susține un recital încă din prima zi de festival

Apreciat de radioul internațional FIP ca fiind „ambasadorul chitarei clasice în întreaga lume”, Jérémy Jouve multiplică turneele internaționale, înregistrările și colaborările cu cei mai mari interpreți și compozitori. Studiile sale la Ecole Normale de Musique și la Conservatoire National Superieur de Musique et de Danse (CNSMD) din Paris, unde a urmat cursurile marilor maeștri Alberto Ponce și Roland Dyens, l-au orientat către o abordare angajată și poetică a muzicii, o căutare neîncetată a unei sonorități frumoase și o dragoste și un respect profund pentru compozițiile originale. Cariera sa de tânăr prodigiu a început cu un prim concert cu orchestră la vârsta de 10 ani, o medalie de aur acordată de conservator la 13 ani, un prim turneu european la 16 ani și prestigiosul premiu Guitar Foundation of America (GFA) câștigat la 24 de ani în Mexic. Din această carieră extraordinară, Jérémy Jouve păstrează o puternică amprentă de sinceritate pe care o transmite astăzi cu pasiune studenților săi de la Conservatoire a rayonnement regional de Paris și de la Pole Superieur Paris Boulogne-Billancourt, precum și în cadrul masterclass-urilor pe care le susține în timpul turneelor.

Yamandu Costa, din nou pe scena Harmonia Cordis

După ce s-a bucurat de un real succes la ediția de anul trecut, Yamandu Costa din Brazilia revine la Harmonia Cordis, care poate fi văzut și ascultat în această seară pe scena din Cetatea Medievală.

Yamandu Costa și-a creat un stil particular de compoziție, combinând muzica tipică sudului Braziliei, Choro și Samba cu pasaje virtuozice și tempo înalt, mențînând, însă, delicatețea și cantabilitatea melodiei. De câte ori este pe scenă, Yamandu umple cu bucurie chiar și cele mai selecte audiențe, deoarece performanța sa impresionantă arată o adâncă intimitate între el și chitară. Recunoașterea pe care a obținut-o pe parcursul anilor se datorează talentului sau de a transmite publicului magia muzicii. Yamandu este un chitarist, compozitor și aranjator care nu se încadrează într-un singur stil, ci își creează propriul stil, combinându-le pe toate pe chitara sa cu 7 corzi. Yamandu își merită cu desăvârșire numele sau, care în limba nativă a indienilor brazilieni înseamnă “precursorul apelor lumii”. Stilul său a inspirat mulți muzicieni tineri. Pe parcursul carierei sale, a sustitnut numeroase concerte solo sau alături de artiști consacrați precum Bobby McFerrin, Pepe Romero sau Stochelo Rosenberg.

Acces liber, reguli de pandemie

Intrarea la concertele Festivalului Harmonia Cordis din cetatea Medievală Târgu Mureș este gratuită. Conform legilor în vigoare, participarea la concertele Festivalului Internațional de Chitară Harmonia Cordis pentru persoanele de peste 16 ani se poate face pe bază de Certificat de vaccinare care să ateste finalizarea schemei complete de vaccinare cu cel puțin 10 zile în urmă, Test negativ PCR nu mai vechi de 72 de ore, Test negativ antigen nu mai vechi de 24 ore, Certificat medical care atestă infectarea cu SARS-CoV-2 emis cu 15-180 de zile înainte. „La locația concertelor participanțiilor li se va măsura temperatura și se vor dezinfecta pe mâini. Vă reamintim că pe toată durata concertelor purtarea măștii care să acopere nasul și gura este obligatory”, precizează organizatorii.

(A. Z.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE