Home / Politic / Lege nouă în domeniul securității naționale?

Lege nouă în domeniul securității naționale?

Senatorul liberal mureșean Cristian Chirteș a prezidat marți, 7 septembrie, ședința Comisiei comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informații (SRI), în cadrul căreia reprezentanți ai SRI au prezentat Raportul de activitate al instituției pe anul 2020.

Provocări complexe în pandemie

Potrivit unui comunicat de presă remis de conducerea Comisiei comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, anul 2020, anul pandemiei COVID-19, ”este contextul care a generat viziunea SRI ”Cunoaștere pentru o Românie rezilientă”, iar pe fondul noilor provocări, ”activitatea SRI s-a concentrat pe asigurarea rezilienței instituționale a SRI și a statului român.”

”În context pandemic, amenințările la adresa securității naționale nu au trecut în plan secund, nici nu s-au diminuat în intensitate. Dimpotrivă, fenomene ca terorismul, criminalitatea organizată, spionajul, amenințările cibernetice sau dezinformarea au găsit oportunități noi de manifestare și amplificare. Chiar și în noile circumstanțe, SRI a continuat să își îndeplinească misiunile și rolul democratic încredințat, oferind beneficiarilor legali informații relevante și utile spre valorificare, astfel încât beneficiarul final al activității de informații să fie întotdeauna cetățeanul”, se arată în comunicat.

Propuneri pentru modernizarea legislației

Potrivit aceleiași surse, Serviciul Român de Informații este astăzi ”un serviciu modern, aflat într-o nouă etapă a evoluției sale”, iar actualul proces de transformare a instituției ”va permite SRI să rămână un reper de stabilitate pentru statul român.”

”În cadrul ședinței a fost dezbătut și subiectul cadrului normativ în vigoare, care este depășit de realitățile socio-economice interne, inclusiv raportat la condițiile mediului internațional de securitate și statului țării noastre de membru UE și NATO. Membrii Comisiei de control au decis că vor propune Parlamentului accelerarea actualizării și adoptării unei legislații clare, bine definită, predictibilă și previzibilă în domeniul securității naționale. Potrivit atribuțiilor legale, Comisia primește și examinează Raportul de activitate al SRI și urmează să întocmească un raport propriu asupra raportului SRI, pe care îl va înainta Birourilor Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului de îndată ce acesta va fi finalizat”, se mai menționează în comunicat.

Alex TOTH

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Ziua Porumbului Dafcochim 2021. Lidea, portofoliu vast de hibrizi

Tradiționala locație din incinta fermei Kodagro, aflată în Seuca, sat aparținător comunei mureșene Gănești, a …