Adrian Giurgiu, deputat USR PLUS de Mureș: “Cristian Ghinea a aplicat tipul de patriotism de care România are nevoie” Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 244 Vizualizări

Adrian Giurgiu, deputat USR PLUS de Mureș: “Cristian Ghinea a aplicat tipul de patriotism de care România are nevoie”

Deputatul USR PLUS de Mureș Adrian Giurgiu explică, pentru mureșeni, pașii care au dus la evaluarea pozitivă a PNRR, care va putea primi din partea Uniunii Europene granturi în valoare de 14,2 miliarde de euro şi împrumuturi de 14,9 miliarde de euro, în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR).

Reporter: Care este, în termini simpli, definiția și traseul PNRR de la îneceperea acestuia și până la obținerea evaluării pozitive a Comisiei Europene?

Deputat Adrian Giurgiu: PNRR-ul nu este deloc o chestiune complicată, deșii unii au încercat s-o facă. Nu este o chestiune complicat de înțeles, dar a fost extrem de greu de ajuns în această fază. România și implicit județul Mureș, prin comunitățile locale, au șansa de a accesa o sumă uriașă din bani europeni. Vorbim de o asemenea sumă, pentru prima dată în istoria României. Lucrurile se pun în mișcare cu oameni dedicați și cu echipele pe care aceștia le creează. Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a fost – fără a ne teme că folosim cuvinte mari – motorul PNRR-ului. A spus, încă de la începutul verii, că în septembrie vom avea ok-ul Comisiei Europene. Și l-am avut. Au fost voci care au spus că este ultimul PNRR aprobat. Nu, suntem al 20-lea stat care are Planul agreat și înaintea altor țări, cum sunt, de exemplu, Suedia sau Finlanda. 

Oamenii aceștia, care făceau pariuri deșănțate legate de ieșirea din termenul de aprobare, sunt aceiași care au condamnat România la subdezvoltare și care, vreme de 30 de ani, au furat din banii de autostrăzi, de canalizare sau de introducere a rețelelor de gaz metan. Despre tranziție verde și digitalizare ei nu puteau vorbi până astăzi, din simplul motiv că analfabetismul lor funcțional nu i-a lăsat nici măcar să deslușească definiția de dicționar a acestor termeni.

Datorită lui Cristian Ghinea, ministrul USR PLUS, și echipei pe care acesta a format-o, avem acum nota 10 din partea Comisiei Europene. Asta se traduce prin calificativ maxim (A), la 10 criterii și B la un sigur criteriu. Tot B și tot la un criteriu au primit toate țările cu PNRR-ul deja aprobat. Mai pe scurt și mai pe românește, România a primit nota maximă pentru documentul creat de Cristian Ghinea și de echipa lui. Dar, în spatele acestui rezultat, sunt mii de ore de muncă și sute de nopți nedormite, este viziune și leadership, din partea unor specialiști care nu au primit niciun spor pentru ceea ce au făcut. Cristian Ghinea a spus foarte bine: acesta este tipul de patriotism de care România are nevoie. Totul se traduce practic, prin implicare pentru țara ta.

Reporter: Avem acordul Comisiei Europene și multe miliarde de euro pe care îi putem aduce în România. Ce se întâmplă de acum înainte?

Deputat Adrian Giurgiu: Într-adevăr, problema, marea problemă, este însă ce facem e acum înainte? La fiecare 6 luni, se va evalua parcursul PNRR-ului, pe cele 507 jaloane. Tot la fiecare 6 luni, PNRR-ul se poate bloca, în cazul în care nu ne facem treabă, așa cum cere Comisia Europeană. Cristian Ghinea a propus un mecanism control, prin care pașii PNRR-ului pot fi urmăriți în timp real, de Parlament, de public și de presă.  Astfel încât să fim avertiați cu toții atunci când depășim termene esențiale. Doar în acest an avem 21 de ținte de atins. Ministrul Cristian Ghinea, cel care știe fiecare virgulă din PNRR, se va întoarce la implementare doar cu USR PLUS în Guvern. În caz contrar, PNL va trebui să reformeze România cu PSD în brațe. Rămâne ca partidul alături de care am format o coaliție să aleagă acest drum sau să răspundă mandatului pe care înșiși alegătorii lor l-au dat la alegeri. Rămâne ca PNL-ul să hotărască dacă se cramponează de un singur om sau alege să facă reforme.

Reporter: Care este soluția pe care o vedeți?

Deputat Adrian Giurgiu: În ultimele săptămâni, oameni buni din echipa de implementare au fost dați afară, doar pentru că au fost aduși de Cristian Ghinea, mulți dintre ei nefăcând parte din vreun partid politic. O altă parte se află într-o stare de provizorat, în care își așteaptă zilnic deciziile de destituire. Același Cristain Ghinea a creat cadrul prin care să își înceapă treaba o direcție cu 75 de posturi, fără a mări schema de personal. Este nevoie de reorganizarea ministerului, iar concursurile blocate acum doar pentru că au fost demarate de Cristian Ghinea trebuie reluate urgent. Prim-ministrul are pe masă trei pagini scrise de Cristian Ghinea, care prezintă traseul de implementare a PNRR-ului. Trebuie s-o scrie însă urgent pe a patra. Demisia. Pentru ca România să meargă înainte.

(Advertorial politic)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE