Home / Administratie / Péter Ferenc, propuneri de îmbunătățirea a Legii ursului

Péter Ferenc, propuneri de îmbunătățirea a Legii ursului

Președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, a rezumat într-o scrisoare oficială, expediată ministrului Mediului, Tánczos Barna, propunerile experților Consiliului Județean și ale primarilor formulate la Legea ursului.

În scrisoarea sa, Péter Ferenc arată că județul Mureș este afectat în mod grav de fenomenul urșilor urbanizați, având nenumărate cazuri de atacuri în foarte multe localități. Dintre acestea, președintele Consiliului Județean, a reamintit situația din orașul Sovata, unde prezența urșilor în localitate a devenit un fenomen zilnic, având un impact profund asupra siguranței localnicilor și turiștilor, și influențând deja negativ chiar și economia orașului prin diminuarea atractivității turistice.

Trei propuneri principale

Experții Consiliului Județean Mureș, împreună cu primarii localităților, au formulat câteva propuneri, a căror aplicare ar putea face mai eficientă implementarea ordonanței de urgență privind îndepărtarea imediată a urșilor periculoși.

”Ar fi important ca legea să prevadă și îndepărtarea urșilor care intră în zonă urbanizată aflată pe teren extravilan. În județul Mureș sunt multe localități care se află în zone extravilane. Deșiîn majoritatea cazurilor s-au început demersurile pentru actualizarea PUG-urilor, rezolvarea situației poate dura încă ani de zile. Considerăm că este extrem de important ca acest cadru legal, să permită în viitor, și intervenția în zonele urbanizate ce se află în extravilan”, se arată în documentul transmis.

O altă propunere este ca ordonanța să dea posibilitatea capturării urșilor în zone intravilane fără autorizație prealabilă. Deși ordonanța de urgență prevede o excepție pentru tranchilizare și relocare, acesta însă nu prevede că acest lucru s-ar aplica și la capturarea animalelor.

A treia propunere a primarilor și a experților este legată de faptul că partea despre anestezierea urșilor nu este detaliată eligibil.

”De exemplu, nu există un protocol de tranchilizare aprobat, și este incompletă lista medicamentelor care pot fi utilizate pentru tranchilizarea urșilor. Lista întocmită de Autoritatea Națională Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor nu include agentul cel mai des utilizat de către specialiști”, se mai menționează în scrisoare.

Prin urmare, extinderea listei medicamentelor și adoptarea unui protocol de tranchilizare este o urgență. Scrisoarea a fost însoțită și de o propunere de protocol ce a fost elaborat de către dr. Borka Vitális Levente, medic veterinar cu mare experiență în acest domeniu.

(Redacția)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Proiect important pentru orașul Sovata

Conducerea Primăriei orașului Sovata anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de …