Incidență ridicată a cazurilor de cancer de col uterin și educație sanitară deficitară în rândul femeilor Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1339 Vizualizări

Incidență ridicată a cazurilor de cancer de col uterin și educație sanitară deficitară în rândul femeilor

La nivelul județelor Regiunii Centru incidența cancerului de col uterin a fost una ridicată, în anii 2017-2018, conform datelor Institutului Național de Sănătate Publică, prezentate în cadrul conferinței de lansare a proiectului cu finanțare europeană ”Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, Regiunea Centru”. Incidența cea mai ridicată se află la grupa de vârstă 55-59 de ani. Îngrijorător este faptul că dintr-un eșantion de peste 100 de femei din această Regiune, cuprins într-un studiu GFK din 2016, doar un sfert și-au făcut în ultimii trei ani un test Papanicolau și un procent de 2% au efectuat un test HPV, iar peste 70% nu și-au făcut niciunul dintre aceste teste.

Proiectul cu titlul ”Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, Regiunea Centru” a fost câștigat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, fiind cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Proiectul prevede screeningul primar prin testare Babes Papanicolau  pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 24-29 de ani, fără simptome și antecedente de cancer de col uterin și testare HPV în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin pentru femeile cu vârsta între 30-64 de ani, dar și campanii de conștientizare, indormare și educare a femeilor privind patologia cancerului de col uterin. 

Statistici îngrijorătoare

România se plasează pe locul doi în Europa ca și rată de incidență, dar și de mortalitate prin cancer de col uterin. Rata de incidență este de 22,6%, comparativ cu nivelul european de 10,7%, iar la nivel de mortalitate este de 9,6% comparativ cu nivelul european de 3,8%. În regiunea Centru, în perioada 2017-2018, rata de incidență a cancerului de col uterin era de 46,3 cazuri la suta de mii de locuitori în județul Alba, 22 de cazuri la 100.000 de locuitori în Brașov, 50,5 la 100.000 de locuitori în Harghita, 62,7 în Covasna, 34,3 în Sibiu, iar în județul Mureș era de 33,5% la 100.000 de locuitori.

”Deși cancerul de col uterin este în principal un cancer al femeilor active, incidența cea mai ridicată fiind la grupa de vârstă 55-59 de ani, mortalitatea evitabilă reprezintă o componentă importantă în totalul cazurilor de deces prin cancer de col uterin. Anual se pierd în medie 2,6 ani la 100.000 de femei. Județele din Regiunea Centru cu cea mai mare concentrare de ani potențiali de viață pierduți din cauza decesului prematur prin cancer de col uterin sunt 3,3 ani în Mureș, 3,1 ani în Harghita și 2,8 ani în Brașov. Astfel, în vederea depistării precoce a cancerului de col uterin se impune implementarea programelor regionale de screening în rândul populației feminine între 24-64 de ani, ce are ca scop prevenția, depistarea precoce, diagnosticul și tratamentul leziunilor precanceroase ale cancerului de col uterin”, a precizat Prof. Dr. Septimiu Voidăzan, coordonator proiect din partea partenerului UMFST Târgu Mureș în cadrul prezentării sale ”Povara îmbolnăvirii prin cancerul de col uterin. Procolul epidemiologic”, la conferința de lansare a proiectului.

Din punct de vedere al prognosticului cancerului de col uterin în funcție de stadializare, rata de supraviețure la 5 ani pentru stadiul inițial 0, de leziuni precanceroase, este cuprins între 99-100%.  În stadiul I, cancer limitat la nivelul colului uterin, rata de supraviețuire este de 79%, stadiul II, cancer diseminat local, dar nu afectează peretele pelvin, este de 47%, stadiul III-cancer diseminat la peretele pelvin  rata de supraviețuire este de 22%, iar în stadiul IV, când cancerul este diseminat la distanță, rata de supraviețuire ajunge la 7%.

Educația sanitară lasă de dorit

Un studiu GFK realizat în 2016, pe un eșantion reprezentativ pentru Regiunea Centru, de 117 femei, cu vârsta peste 18 ani din rural și urban, arată că doar 25,6% dintre femei au efectuat în ultimii trei ani un test Papanicolau, un procent de 2,2% au efectuat un test HPV, doar 1,7% au efectuat un test HPV și un test Papanicolau, în timp ce 70,5% nu au efectuat niciunul dintre cele 2 teste. Tot același studiu arată că un procent de 79,5% dintre femei au auzit de cancer de col uterin, în timp ce 32,5% din 93 de femei asociază cancerul de col uterin cu Human Papilloma Virus, iar 54,6% nu știu că cancerul de col uterin este provocat de infecția HPV, în timp ce 12,9% dintre acestea nu fac această asociere între cancerul de col uterin și HPV.

”Sunt multe studii pe care le-am făcut și eu în cadrul universității și am o surprindere și o dezamăgire cât de scăzut este nivelul de cunoștințe al femeilor despre această patologie. În cadrul acestui proiect, Universitatea, ca și partener, dorește să vină cu campanii de educare, informare, conștientizare a acestui număr de 170.200 de persoane din Regiunea Centru, populația țintă pe care noi dorim să o înrolăm, astfel că mesajele transmise vor fi difuzate personalizat, în funcție de categoria de vârstă, în funcție de testele pe care noi le efectuăm. Vom încuraja femeile să efectueze testele în cadrul acestui program pentru ca apoi să deprindă obiceiul controalelor regulate și să își însușească normele elementare legate de igiena sanitară și de un stil de viață sănătos. Dorim ca pe termen lung să reducem mortalitatea prin cancer de col utetrin, să schimbăm comportamentele populației prin promovarea celor favorabile sănătății și reducerea celor care cresc riscul de boală”, a explicat obiectivele proiectului Prof. Dr. Septimiu Voidăzan.

Arina TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE