Fondurile europene, sursa de dezvoltare a comunei Petelea Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 616 Vizualizări

Fondurile europene, sursa de dezvoltare a comunei Petelea

Situată în imediata apropiere a municipiului Reghin, echipa administrației publice locale din comuna Petelea apasă tot mai intens piciorul pe accelarație când vine vorba de proiectele de investiție. Despre acestea ne-a vorbit Sorin Pompei Pădurean, primarul comunei Petelea, în interviul pe care ni l-a acordat.

Primăria comunei Petelea

Reporter: Care e bilanțul ultimului an în ce privește proiectele de investiții la nivelul comunei Petelea?

Sorin Pompei Pădurean: În acest ultim an am reușit să finalizăm un proiect din fonduri europene, respectiv amenajarea și dotarea unui parc în centrul localității Petelea, proiect derulat prin Grupul de Acțiune Locală „Prietenia Mureș-Harghita”, valoarea acestuia fiind de 40.000 euro. De asemenea, în ultimul an am avut în derulare proiectul „Extindere rețea alimentare cu apă și extindere rețea canalizare în Petelea și Habic”, proiect care e terminat, așteptăm doar avize și recepția finală pentru a-l primi în custodie de la constructor. În anul 2015 am început să scriem proiectul, iar în 2021 proiectul este finalizat. Proiectul a fost finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, valoarea acestuia fiind de 1,5 milioane de euro. În cadrul acestui proiect, la Habic am introdus apa și canalizarea. Apa e pompată de la Petelea la Habic, iar în ce privește canalizarea, de la stația de la Habic la Petelea. În proporție de 95% avem acoperită întreaga comună în ce privește alimentarea cu apă și canalizarea. Acest proiect s-a derulat foarte repede, constructorul și-a făcut foarte bine treaba, având în vedere faptul că la fiecare recepție am făcut și câte o videoinspecție la canal și apă pentru a vedea ca totul să fie în regulă. Stațiile de pompare funcționează, așteptăm pe cei de la Electrica să vină să ne branșeze la rețea, la stațiile de pompare pe care le avem la Habic și Petelea, moment în care vom putea face și recepția, să vedem cum funcționează.

Parc nou în centrul localitățății Petelea

Rep.: Cum stați la capitolul infrastructură rutieră?

S. P. P.: Amintesc aici de un alt proiect derulat în ultimul an, „Asfaltare infrastructura rutieră de interes local în comuna Petelea” cu o valoare de 1 milion de euro. La acest proiect am avut mai multe probleme cauzate de creșterea prețului la diferite materiale, motiv pentru care în 2019 nu s-a prezentat nimeni la licitație. A urmat o altă licitație în 2020 la care a participat o singură firmă din Bistrița, care a și început lucrările anul trecut. Au fost asfaltate toate străzile din Petelea, acum suntem în lucru la Habic. În vară am fost nevoiți să renunțăm o perioadă la aceste lucrări din cauza faptului că mai aveam de făcut niște revizii, verificări la apă. Sperăm cât de repede ca firma să revină și să se apuce de refăcut șanțurile. În interiorul localității Habic vom avea asfalt, în condițiile în care e terminată lucrarea de introducere a rețelelor de apă și canalizare. Prin acest proiect am făcut 1,8 kilometri la Habic, iar diferența până la 6,8 kilometri de drum asfaltat va fi în localitatea Petelea. Sunt asfaltate în proporție de 95% străzile din Petelea, urmează șanțurile și turnarea stratului de uzură. Tot ce înseamnă pod, podețe au fost schimbate. A fost o lucrare foarte mare, un proiect destul de vast, la care contribuția propie a fost în valoare de 498.000 de euro, partea de cofinanțare, bani din care nu mai avem de rambursat decât 266.000 de euro. Sperăm să mai facem câteva plăți și în acest an, urmând ca anul viitor, când va fi finalizat acest proiect să avem întreaga sumă achitată. Tot la capitolul proiecte, în cursul anului trecut am construit un teren de sport la Habic. Am făcut acest lucru deoarece avem în această localitate școala închisă, iar copiii care se întorc acasă în weekend de la oraș să aibă un teren al lor unde să se poată desfășura. Valoarea investiției a fost de 92.000 lei, bani alocați din bugetul local.

Rep.: Ce se mai aude de proiectele la cămin, școală și grădiniță?

S. P. P.: În urmă cu câțiva ani am reușit să achiziționăm Căminul Cultural din Petelea, clădire retrocedată Bisericii Evanghelice, la fel ca și în cazul Școlii Generale, clasele V-VIII. În 2018 am cumpărat căminul, iar în 2019 am achiziționat școala și complexul comercial din Petelea. Proiectul la cămin a fost depus prin AFIR la care nu am primit finanțare, fapt pentru care l-am lăsat în așteptare, în cazul în care apare o altă oportunitate de finanțare. În luna iulie a anului trecut, toate cele trei proiecte, respectiv reabilitarea și modernizarea Căminului Cultural din localitatea Petelea, extinderea și reabilitarea Școlii Gimnaziale Petelea și construire grădiniță în localitatea Petelea, în clădirea fostului centru comercial, le-am depus la Compania Națională de Investiții (CNI) și în continuare așteptăm să vedem dacă vom fi acceptați la finanțare. Din câte am înțeles, la un proiect din cele trei am avea o șansă. Prioritar ar fi proiectul cu grădinița, în condițiile în care, în prezent, grădinița își desfășoară activitatea într-un spațiu mic, o casă săsească unde spațiul e cam strâmtorat.

Proiectul de extindere și modernizare a Școlii Generale Petelea
Proiectul noii grădinițe din Petelea

Rep.: Ce pregătiți pentru Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”?

S. P. P.: Aici, comuna Petelea vine cu două proiecte, extindere canalizare și reabilitare infrastructură rutieră. Avem o zonă în partea dinspre Reghin unde avem în jur de 9 case, plus alte câteva societăți comerciale care își desfășoară activitatea în acea zonă, la care se adaugă și stația Peco, zonă în care nu există canalizare. În acest sens, vom depune un proiect pentru a putea acoperi întreaga zonă în ce privește canalizarea. Deși lungimea e una destul de mare, iar numărul de case este mic, în momentul în care va fi gata Planul Urbanistic General, vom putea oferi teren pentru zona industrială care să beneficieze de toate utilitățile. Voi cere Consiliului Local aprobarea pentru a putea depune acest proiect pentru extinderea canalizării și apei potabile numai în Petelea. Mai avem o zonă cu câteva case și firme, în zona balastierei Geiger unde nu avem gaz, apă și canal, fapt pentru care vom scrie un proiect cu o valoare mai mică pentru a rezolva problema utilităților și pentru această zonă. Al doilea proiect ce urmează să fie depus prin Programul Saligny are în vedere DN 15, drum care ne-a fost încredințat, ce ține de localitatea Petelea. Am reușit anul trecut să putem asfalta o porțiune de doi kilometri, cât e lungimea de drum care traversează localitatea, la care ne-a rămas alți 2,7 kilometri de asfaltat, respectiv distanța pâna la intrarea în localitatea Periș. De asemenea, luăm în calcul și podurile și podețele din Petelea să fie rezolvate, făcute toate la un standard, având în vedere că avem o distanță foarte mare între case și șosea, astfel încât să se vadă frumos făcute toate podurile și podețele. Am decis să mai scriu și acest proiect, care mai cuprinde și doi kilometri de asfalt, printre care și două străduțe în partea de sus a Habicului. Sperăm să putem rezolva și aceste proiecte, la care se adaugă și alte proiecte aflate în planurile noastre de viitor, reabilitare primărie, un teren sintetic în Petelea. În funcție de banii de care vom dispune vom încerca și realizarea acestor investiții. Sperăm ca la partea de cofinanțare să nu ne mai rămână prea mult pentru anul viitor, astfel încât să putem face diferite investiții.

A consemnat Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE