Home / Cultură / Alesul oilor, sărbătoarea autumnală de Sfântul Dumitru
Prelucrarea laptelui la stână, Orșova, 1965 (Arhiva Muzeului „Anton Badea”)

Alesul oilor, sărbătoarea autumnală de Sfântul Dumitru

În această zi de 26 octombrie, creștinii ortodocși îl cinstesc pe Sfântul Dumitru, una din cele mai importante sărbători ale toamnei. Și de această dată, reprezentanții Muzeului Etnografic ”Anton Badea” din Reghin ne prezintă un obicei legat de această sărbătoare, și anume Alesul oilor, manifestare care „s-a păstrat în zonă și care prilejuiește desfacerea stânelor, coborârea oilor de la munte și încheierea contractelor între ciobani și proprietarii de oi”.

„Creșterea oilor, ocupație tradițională din cele mai vechi timpuri, a fost un important mijloc de subzistență, ocupațiile reprezentând sursa și modul de viață a țăranului român. Creșterea animalelor, în special păstoritul, a constituit o ocupație principală, cultura plantelor fiind și ea astfel orientată încât surplusul să fie folosit la hrana animalelor. Utilizarea produselor obținute (brânza, lâna și pieile), în gospodărie, a contribuit la dezvoltarea păstoritului și la apariția și dezvoltarea, în zonă, a unor îndeletniciri secundare, în special a cojocăritului, meșteșug casnic țărănesc.  Păstoritul a fost influențat în principal de condițiile naturale, economice și de unele tradiții în zonă, care au favorizat răspândirea păstoritului agricol cu stâna la munte. Expoziția ”Ciclul anotimpurilor” din muzeu, prezintă tipul de stână din Călimani și Gurghiu, cu recipiente folosite la prepararea produselor lactate: găleți pentru muls, găleți pentru apă, ciubărul, putinei pentru unt, putini pentru brânză, crintă pentru caș, bâte ciobănești și linguri cu motive decorative.”, se arată în prezentarea făcută de către reprezentanții Muzeului Etnografic „Anton Badea”.

(Redacția)

Citeste si:  VIDEOREPORTAJ: Galeria de Artă Maghiară din Târgu Mureș, redeschisă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

VIDEOREPORTAJ: Galeria de Artă Maghiară din Târgu Mureș, redeschisă

Secția de Artă a Muzeului Județean Mureș aflată la etajul trei al Palatului Culturii din …