Home / Cultură / „Geografii Afective”, vernisaj la Camera K’ARTE

„Geografii Afective”, vernisaj la Camera K’ARTE

Reprezentanții Asociației K’ARTE anunță, pe pagina oficială de Facebook, deschiderea unei noi expoziții în cadrul proiectului „Artă contemporană în Camera K’ARTE”, ediția a VIII-a. Expoziția „Geografii Afective” va avea deschiderea vineri, 5 noiembrie, de la ora 18.00, în prezența artiștilor Renée Renard, Ciprian Chirileanu și a curatoarei Maria Orosan Telea.

Conform sursei citate, în 2018 cuplul de artiști timișoreni Renée Renard și Ciprian Chirileanu începeau primul lor proiect colaborativ în care veneau fiecare cu propria metodă și viziune de înregistrare a memoriei locurilor. Istoria complicată și uneori dramatică a familiei de coloniști franco-germani din care provine Renée Renard i-a condus pe cei doi spre ideea de a face o călătorie prin Banatul istoric, alegând localitățile reprezentative pentru valurile de colonizare din ultimii 300 de ani. Renée Renard a folosit, ca metodă de reconstituire a memoriei locurilor, cercetarea la microscop a probelor prelevate din clădiri, cimitire, sol, apă, elemente de vegetație, „martori ai existenței coloniștilor”. Ciprian Chirileanu a recompus ansambluri de clădiri văzute de la altitudine mare, “cerul fiind în acest caz unicul martor al permanenței unei comunități”.

Potrivit descrierii evenimentului, lucrările din cadrul expoziției „Geografii Afective” de la Camera K’ARTE reprezintă o extensie a seriei din 2018 în contextul noii situații generate de pandemie, în care viața de cuplu în izolare a cunoscut noi valențe. Artiștii au continuat sondarea autobiografică, dar s-au oprit fiecare și asupra trecutului familiilor celuilalt, ca o redefinire a raportului lor afectiv care a câștigat în profunzime în ultimii doi ani.

Acest proiect este co-finantat de Primăria Municipiului și Consiliul Local Târgu Mureș si Consiliul Judetean Mureș având ca parteneri companiile Reea și Nett Front.

Mălina MORARU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

VIDEO, FOTO: Iluminat festiv de poveste în Sângeorgiu de Mureș

Locuitorii din Sângeorgiu de Mureș au demonstrat vineri, 3 decembrie, din nou, cu prilejul inaugurării …