Festivalul Studio, un festival al întâlnirilor Cultură
  • Malina Moraru
  • 0 comentarii
  • 206 Vizualizări

Festivalul Studio, un festival al întâlnirilor

Universitatea de Arte din Târgu Mureș a dat startul oficial sâmbătă, 28 noiembrie, unei săptămâni de maraton ce cuprinde spectacole, workshopuri, lansări de carte, conferințe, întâlniri prețioase cu oameni de mare valoare culturală și pedagogică, reîntâlniri emoționante între studenți ai diferitelor școli de teatru. După ediția din 2020, anul acesta, Festivalul Internațional Studio-Întâlnirea Școlilor de Teatru  a debutat pentru participanți cu vestea organizării într-un format hibrid, ceea ce înseamnă că măcar o parte dintre cei care participă, vor lucra împreună fizic, în laboratoarele de teatru din cadrul universității.

„Și ediția de anul trecut a fost o reușită, doar atât că s-a desfășurat în mediul online. Anul acesta avem bucuria de a-l ține on side pentru invitații noștri, și nu sunt puțini, și altă bucurie este că participanții sunt cam de pe toate meridianele lumii. Avem o paletă destul de largă de întâlniri, spectacole, workshopuri, mese rotunde, toate venind în beneficiul studenților, al studenților noștri și al studenților de pe toate meleagurile pentru a avea un schimb de gânduri, un schimb de emoții care sunt atât de necesare în ziua de astăzi pentru a recupera ceea ce am pierdut în anii pandemie”, a transmis Sorin Crișan, rectorul Universității de Arte.

Întâlniri valoroase pentru oameni valoroși

Sălile de clasă, coridoarele, sălile de spectacol mustesc de bucuria reîntâlnirii. La fel ca în fiecare an, eforturile conducerii de a aduce studenților oameni importanți care să le îmbogățească dosarul cu experiențe, este unul demn de stimă și recunoștință.

„ Programul este structurat pe ateliere de creație pentru studenții care au posibilitatea, sub îndrumarea unor profesori din universitățile invitate sau sub îndrumarea unor specialiști în domeniu pe care i-am atras noi în festival, să lucreze împreună în atelierele care se desfășoară în fiecare dimineața iar serile sunt destinate spectacolele universităților invitate. Aceste spectacole de difuzează și online și de asemenea, avem o sesiune online cu materiale prezentate de universitățile care, din păcate, în acest an nu au putut fi prezente din motive lesne de înțeles, vorbim de Universitatea Santa Catarina din Brazilia, Univesitatea specializată pe film și televiziune din Jakarta, Indonezia, Universitatea din Zagreb și cei de la Chișinău, și așteptăm acum niște materiale de la Universitatea din Guadalajara, Mexic”, a adăugat decanul Facultății de Arte în limba română, Oana Leahu.

În cadrul festivalului, studenții au oportunitatea de a lucra sau de a discuta cu nume mari din microuniversurile teatrului, cinematografiei, coregrafiei, animației, cum ar fi Carlo Bosso, Daniel Sandu, Marcel Iureș, Miklos Bacs, Andreea Vulpe, Lorette Enache, Cari-Baczo Tunde, Adam Boboc, Andrei Popov, Doru Aftanasiu, Florin Caracala, Geo Dinescu și Marin Fagu, Lakatos Robert Arpad, Laura Boboc, Nikita Betekhtin, Sorin și Nuți Dorobantu, Aleksander Ivanovski, Alina Nelega, și alții.

„ Întâlnirile în domeniul nostru sunt foarte importante, în primul rând pentru studenți că își întâlnesc colegii de generație din celelalte universități, au ocazia să lucreze cu studenții din celelalte universități.  Fiecare student s-a înscris la workshopul pe care și l-a dorit și pe care îl crede important pentru el. În aceeași măsură profesorii se pot întâlni cu colegi lor, e un schimb de experiență. Festivul Studio-Întâlnirea Școlilor de Teatru e o întâlnire foarte mare a universităților de artă din țară și nu numai. Încercăm de la an la an să creștem, am încercat să oferim mai multe experiențe, mai multe evenimente care să le aducă studenților un plus față de ceea ce se întâmplă în universitate și să le deschidă viziunea față de ce înseamnă meseria lor pentru perioada de după absolvire”, a transmis Cristian Bojan, reprezentantul departamentului de PR și Marketing.

Maratonul întâlnirilor în haine de poveste

Ca săptămâna să înceapă într-o manieră potrivită, sâmbătă 28 noiembrie, în Piața Teatrului a avut loc o manifestație inedită de deschidere unde studenți ai specializării „Păpuși- Marionete” împreună cu absolvenți de mult plecați din sălile de clasă, au mânuit o balerină uriașă spre deliciul spectatorilor care s-au lăsat purtați de vraja spectacolului interactiv de animație moderat de doi actori urcați pe picioroange.

Începând cu orele 10:00 ale fiecărei dimineți din această săptămână, oricine trece prin fața clădirii de pe strada Köteles Sámuel numărul 6, va putea observa voluntarii fugind dintr-o parte în alta încercând să pună totul la dispoziția invitaților, actori, regizori, scenografi, coregrafi în ucenicie însetați să mai „fure” ceva meserie de la oricine vorbește în fața lor, profesori ai Universității de Arte mândri de dorința de aprofundare și de deschiderea studenților către orice nouă înformație care poate apărea. Freamătul este molipsitor iar bucuria este de nestăvilit. Imaginea unei nomalități posibile este absolut necesară în aceste vremuri de restriște, unde mai ales cei care au ales cu încăpățânare să devină artiști, au de suferit prin distanțarea pe care au fost nevoiți să o suporte. Dar vor veni zile mai bune și aplauze înățătoare. Festivalul Studio este „o zi mai bună”.

Mălina MORARU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE