INTERVIU. Proiecte importante pentru stațiunea Sovata Administratie
  • Alexandra Haja
  • 0 comentarii
  • 361 Vizualizări

INTERVIU. Proiecte importante pentru stațiunea Sovata

Primarul orașului Sovata, Fülöp László Zsolt, a oferit un interviu cotidianului Zi de Zi în care a prezentat informații cu privire la proiectele depuse în vederea obținerii de finanțări prin intermediul Programului Național de Investiții ”Anghel Saligny”.

Reporter: Vă rog să enumerați proiectele depuse în vederea obținerii de finanțări prin intermediul Programului Național de Investiții ”Anghel Saligny”.

Fülöp László Zsolt: Proiectele depuse recent în vederea obținerii de finanțări prin intermediul Pragramului Național de Investiții ”Anghel Saligny” de către Primăria orașului Sovata sunt următoarele: ”Extindere rețea de canalizare și apă strada Lanului” – categoria Alimentări cu apă și stații de tratare a apei plus Sisteme de canalizare și stații de apurare a apelor uzate, inclusiv canalizare pluvială și sisteme de captare a apelor pluviale, ”Extindere rețea de canalizare menajeră în cartierul Ilieș” – categoria Sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate, inclusiv canalizare pluvială și sisteme de captare a apelor pluviale, ”Asfaltare rețea stradală în Orașul Sovata, județul Mureș” – categoria Drumuri publice, ”Modernizare stradă, Drum Comunal DC49 în orașul Sovata, județul Mureș” – categoria Drumurile publice plus Poduri, podețe, pasaje sau punți pietonale și ”Extindere rețea de alimentare cu apă și canalizare menajera în orașul Sovata, județul Mureș” – categoria Alimentări cu apă și stații de tratare a apei plus Sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate, inclusiv canalizare pluvială și sisteme de captare a apelor pluviale.

Rep.: Vă rog să prezentați valoarea proiectelor, precum și cuantumul cofinanțărilor asigurate de către instituția dumneavoastră.

F.L.Z.: Valoarea fiecărui proiect în parte, precum și cuantumul cofinanțărilor asigurate de către instituția noastră este: valoarea totală a proiectului ”Extindere rețea de canalizare și apă strada Lanului” este de 2.328.814 de lei, contribuția financiară de la bugetul local este de 91.899 de lei; valoarea totală a proiectului ”Extindere rețea de canalizare menajeră în cartierul Ilieș” este de 3.937.234 de lei, contribuția financiară de la bugetul local este de 149.737 de lei; valoarea totală a proiectului ”Asfaltare rețea stradală în orașul Sovata, județul Mureș” este 50.440.044 de lei, contribuția financiară de la bugetul local este de 635.162 de lei; valoarea totală a proiectului ”Modernizare stradă, Drum Comunal DC49 în orașul Sovata, județul Mureș” este de 15.950.738 de lei, contribuția financiară de la bugetul local este de 370.761 de lei; valoarea totală a proiectului ”Extindere rețea de alimentare cu apă și canalizare menajera în Orașul Sovata, județul Mureș” este de 32.414.824 de lei, contribuția financiară de la bugetul local este de 870.638 de lei.

Rep.: La aproximativ un an de la depunerea jurământului de primar, vă rog să enumerați care au fost principalele trei realizări ale instituției pe care o conduceți.

F.L.Z.: După cum știți e foarte greu să realizăm ceva într-un an, mai ales să fie și finalizat. Dacă vorbim despre primul an din al doilea mandat, realizările pe care am reușit să le şi finalizăm sunt proiectele pe care le-am pornit în anii precedenți. Aici putem să enumerăm cele 13 străzi care au fost asfaltate prin programul fondurilor europene. Am finalizat și construirea unei grădinițe, care este cea mai mare grădiniță din România cu o capacitate de 300 de copii. Tot în anul 2021 am implementat mai multe proiecte la care am și câștigat fonduri de finanțare. Putem să menționăm parcul și Centrul Cultural pe care o să îl construim pe terenul de lângă Primărie. Pentru proiectul acesta am câștigat finanțare tot prin fonduri europene, este semnat contractul de antrepriză cu constructorul, sperăm că anul acesta, în primăvară apucăm să începem construcțiile. Totodată, am ajuns să finalizăm brandul nou al orașului. După părerea mea cu această inițiativă am trecut un prag, la care foarte mult orașe, municipii încă n-au ajuns. Și acest lucru dovedește faptul că orașul nostru se dezvoltă cu o viteză destul de bună. În această perioadă grea, cu atâtea restricții, noi totuși am reușit să rămânem o comunitate, cu aceeași ideologie. Și asta este o realizare foarte importantă în anul 2021, și vom continua acest demers pentru a fi o comunitate viabilă care se dezvoltă, unde copii noștri vor trăi bine.

Rep.: Cum ați gestionat pandemia de COVID-19 la nivelul localității dumneavoastră? Care au fost principalele măsuri luate în acest sens?

F.L.Z.: Începând din 12 martie 2020, când oraşul Sovata a fost declarat centru de carantinare și au fost aduși aici cazurile suspecte de COVID-19 de către persoanele care intrau în țară, la tabăra din Sovata, tot timpul am încercat să gestionez situațiile într-un mod cât mai optim. Pe vremea aceea, dacă recunoaștem sau nu, nimeni nu știa în ce constă această pandemie, și toată lumea încerca să gestioneze cât mai bine, cu toate că trebuie să recunoaştem că au fost perioade foarte grele pentru noi toți. Dar până la urmă, având în vedere că suntem o localitate cu destinație turistică, și trebuia să păstrăm renumele localității, am depus eforturi mari asupra păstrării curățeniei în oraș, asupra dezinfectării și asupra tuturor restrecțiilor care au fost implementate prin Hotărârea Guvernului. Am trecut prin al doilea sezon estival în perioada de COVID-19, nu se poate compara cu anii precedenți, dar putem zice că am închis un sezon destul de bun, anul 2021 a fost mult mai ușor decât anul 2020, deja știam care sunt problemele și cum trebuie să le gestionăm. Sperăm că încet, încet vom ieși din pandemie, cu toate că știm că niciodată nu va mai intra viața în normalitate. Sperăm că dacă luăm în vedere toate facilitățile și toate dotările stațiunii, mai mult de atât, suntem în mijlocul naturii, chiar pentru astfel de sejururi va fi o destinație prielnică localitatea noastră.

Rep.: Care a fost bugetul instituției dumneavoastră pe anul 2021 și în ce măsură acest buget a reușit să acopere necesitățile?

F.L.Z.: Începând din 2016 în fiecare an am reușit să creștem bugetul localității, evident prin proiectele câstigate și aceste realizări se văd în localitate. Aceste realizări atrag după sine și investițiile din sfera privată. Evident după ce au fost realizate intră în circuitul de impozitare a orașului, asta se resimte și în fiecare an avem un buget mai bun. În anul 2021, bugetul a fost foarte bun, am reușit să mai creștem prin absorbirea anumitor fonduri, am și cheltuit destul de bine, și am și acoperit costurile din acest buget.

A consemnat Alexandra HAJA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE