O nouă lege pentru securitatea cibernetică a României și a statelor aliate! Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 323 Vizualizări

O nouă lege pentru securitatea cibernetică a României și a statelor aliate!

Legea comunicațiilor electronice a fost adoptată de Senat, în calitate de Cameră decizională, într-o formă actualizată la cerințele de securitate generate de războiul din Ucraina, a anunțat miercuri, 2 martie, senatorul liberal Cristian Chirteș, președintele Comisiei parlamentare pentru controlul activității Serviciului Român de Informații (SRI).

Potrivit senatorului Cristian Chirteș, Codul comunicațiilor transpune directiva europeană în domeniu și cuprinde instrumentele legale de care instituțiile statului au nevoie pentru a gestiona eventuale crize generate de producerea unor atacurile cibernetice.

”În calitate de preşedinte al Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI, am avertizat că în contextul actual, de escaladare a conflictului din Ucraina, va crește semnificativ riscul producerii unor atacuri cibernetice atât în România, cât și la adresa statelor aliate, care urmăresc distrugerea unor infrastructuri cu valențe critice: sănătate, transporturi, finanțe, energie, comunicații. Este un război la graniţele României. Cu toții știți că războiul de astăzi se duce pe multiple planuri, este un război hibrid. Iar componenta cibernetică a acestui război hibrid este de multe ori mult mai importantă decât o componentă militară.

Ceea ce am făcut în acest Cod al comunicaţiilor, şi mă refer la articolul 10.2, a fost să reglementăm o infrastructură cibernetică care se află în România, care poate constitui o bază de utilizare a ei de către elemente teroriste sau chiar de către Rusia”, a precizat senatorul Cristian Chirteș.

În aceeași postare publicată pe pagina proprie de Facebook, președintele Comisiei parlamentare pentru controlul activității SRI a arătat că ”înainte de atacul din 24 februarie, Ucraina a fost atacată cibernetic, instituţiile statului au fost atacate cibernetic şi multe indicii duc că au fost folosite infrastructuri existente şi în România care astăzi nu sunt reglementate”, iar ”orice solicitare de date se face sub autoritate judecătorească, cu mandat judecătoresc.”

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE