Proces educațional modern, adaptat cerințelor pieței muncii, la Facultatea de Farmacie din Târgu Mureș Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 606 Vizualizări

Proces educațional modern, adaptat cerințelor pieței muncii, la Facultatea de Farmacie din Târgu Mureș

Cu o tradiție de peste 70 de ani, bază de învățământ modernă, ofertă de studii generoasă, Facultatea de Farmacie din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” din Târgu Mureș vine în sprijinul viitorilor studenți cu multiple facilități necesare formării de competențe profesionale din domeniul sănătății, precum profesia de farmacist sau cosmetolog licențiat sau în domeniul științelor vieții: chimist medical, chimist tehnolog. Oferta educațională a Facultății de Farmacie din cadrul UMFST ”George Emil Palade” Târgu Mureș este permanent adaptată, programelor tradiționale de studii adăugânduli-se altele noi, strategia dezvoltării constând în identificarea permanentă a nevoilor reale din piață și centrarea procesului de învățământ pe student.

Viitorul farmacist, garant al calității și securității medicamentului

Programul de licență Farmacie, cu durata de cinci ani, este organizat în limbile română și maghiară. Învățământul farmaceutic superior este unul complex având ca elemente centrale proiectarea, dezvoltarea, administrarea medicamentului. Studenții află despre moleculele responsabile de efectul terapeutic (principiul activ al medicamentului), maniera în care acestea se transformă în forme administrabile de tipul comprimate, siropuri, capsule, fiole injectabile (tehnologie farmaceutică) cu ajutorul ingredientelor specifice numite excipienți. Studiile continuă cu controlul calității produsului farmaceutic (chimie analitică, chimie farmaceutică, analiza medicamentului și legislație farmaceutică). La finalul studiilor, studenții se concentrează asupra manierei în care medicamentul acționează asupra organismului uman producând efectele dorite (farmacologie, farmacocinetică, farmacie clinică) și uneori a efectelor nedorite sau a interacțiunilor dintre medicamente (toxicologie, farmacovigilență). În paralel, studenții beneficiază de o formare biomedicală care le permite să aprofundeze funcționarea corpului uman și cunoașterea celor mai frecvente patologii (anatomie, fiziologie, fiziopatologie, biochimie). Pe parcursul întregii pregătiri ei abordează aspecte legate de relația pacient-farmacist (cursuri de psihologie, comunicare, consiliere, reguli de bună practică farmaceutică).

Specialiști licențiați în arta înfrumusețării

Cosmetica modernă este un domeniu extrem de dinamic sub aspectul  produselor de profil, tehnicilor și echipamentelor, un domeniu în care de cele mai multe ori se lucrează la granița cu multe științe care se adresează sănătății. Viitorii studenți, pasionați de această artă, au oportunitatea de a accesa programul de licență Cosmetică medicală și tehnologia produsului cosmetic, cu durata de trei ani, devenind astfel  licențiați în dermoterapie estetică.

Frecventarea acestui program va avea ca rezultat însușirea de cunoștințe solide teoretice și practice în domeniul produsului cosmetic, cunoștințe privind chimia, tehnologia și analiza produsului cosmetic, dar și formarea de abilități necesare pentru realizarea unor proceduri simple de întreținere a frumuseții corporale.

Programe noi de licență

În oferta educațională a Facultății de Farmacie a fost inclus în anul universitar 2021-2022 programul de licență Chimie medicală și începând cu anul universitar 2022-2023 va funcționa și programul de Chimie tehnologică, oferind celor interesați oportunități noi și perspective ocupaționale interesante în urma însușirii competențelor caracteristice.

Chimie medicalăChimie tehnologică
COMPETENȚE PROFESIONALE Capacitatea de a opera cu noțiuni privitoare la structura și reactivitatea compușilor chimici, biochimici și a parametrilor monitorizați în testele și analizele clinice, analize de laborator, a compușilor utilizați în terapieCapacitatea de utilizare a aparaturii specifice laboratoarelor de analize fizico-chimice, clinice/medicale, deprinderea de a realiza și aplica metode de separare și analiză în laboratorCaracterizarea structurală a compușilor chimici, cunoașterea metodelor analitice pentru caracterizarea complexă a acestora în diverse matrici (amestecuri de substanțe, fluide biologice, țesuturi, extracte naturale, produse intermediare, produse finite)Urmărirea, adaptarea și controlul proceselor privind asigurarea calității în laboratoarele de analize farmaceutice, clinice și toxicologiceManagementul, marketingul și administrația în domeniul laboratoarelor de analizăConsultanță și expertiză pe domeniul de sinteză și caracterizare a compușilor chimici   PERSPECTIVE OCUPAȚIONALE Profesia de chimist medical deschide multiple căi de realizare profesională, absolventul acestei specializări putând opta pentru o carieră de succes în următoarele tipuri de instituții și domenii: Companii farmaceutice;Laboratoare de cercetare cu profil chimic, biochimic, clinic, farmaceutic;Laboratoare de analiză și de control al medicamentelor şi suplimentelor nutritive;Laboratoare clinice și toxicologice;Autorități naționale; Continurea studiilor printr-un program de masterat și doctorat;Carieră didactică preuniversitară;Exercitarea profesiei într-o ţară din Uniunea Europeană, întrucât diplomele conferite de UMFST G.E. Palade sunt recunoscute în UE.COMPETENȚE PROFESIONALE Proiectarea şi elaborarea unor metode tehnologice de obținere a unor compuși chimiciControlul şi optimizarea fluxurilor tehnologiceElaborarea, optimizarea și validarea unor metode de analiză, procedee și tehnici privind analiza calitativă și cantitativăConsultanță şi expertiză în domeniul produselor obținute de pe fluxul tehnologicOrganizarea, managementul şi marketingul unităților de producțieCunoașterea de noțiuni de legislație și mediu privind fluxurile tehnologice   PERSPECTIVE OCUPAȚIONALE Profesia de chimist tehnolog deschide multiple căi de realizare profesională, absolventul acestei specializări putând opta pentru o carieră de succes în următoarele tipuri de instituții și domenii: Companii cu profil chimic, farmaceutic, de biotehnologie;Laboratoare de analize chimice și de control de calitate al produselor;Companii de producere/comercializare echipamente pentru industria chimică și instrumente de laborator;Companii/instituții de monitorizare mediu;Autorități naționale; Continurea studiilor printr-un program de masterat și doctorat;Carieră didactică preuniversitară;Exercitarea profesiei într-o ţară din Uniunea Europeană, întrucât diplomele conferite de UMFST G.E. Palade sunt recunoscute în UE.  

Absolvenților programelor de licență de la Facultatea de Farmacie, indiferent de programul de studii urmat, universitatea le oferă șansa aprofundării cunoștințelor în domeniu printr-o ofertă generoasă de studii de master: Calitatea medicamentului, alimentului și mediului; Cosmetologie și dermofarmacie; Biotehnologie medicală.

Bază modernă de învățământ

Să fii student la Facultatea de Farmacie din cadrul UMFST ”George Emil Palade” Târgu Mureș înseamnă să studiezi într-o bază modernă de învățământ.

Clădirea Facultății este structurată în amfiteatre, săli de curs, laboratoare dotate cu cele mai moderne mijloace audio-vizuale, cu aparatură de laborator corespunzătoare standardelor de calitate impuse la nivel european, sală de calculatoare, spațiu destinat simulării activității dintr-o farmacie. Cu ajutorul acestui simulator studenților le este creată o conexiune reală cu atribuțiile administrative și antreprenoriale dintr-o farmacie, oferinduli-se ocazia de a învăța încă de pe băncile facultății ce înseamnă și cum se utilizează un sistem informatic de gestiune.

Pentru un învățământ integrat și dezvoltarea abilităților practice a studenților, baza materială a Facultății dispune de o grădină botanică și una de plante medicinale, dar și de centre de cercetare. În ceea ce privește cercetarea, studenții au acces în laboratoarele de cercetare proprii-Laborator de Testare a Medicamentului, Laborator de cercetări botanice și farmacognostice, respectiv în Centrul de Cercetări Avansate Medico-Farmaceutice.

”Îi poți da unui elev multe informații, el trebuie să aibă capacitatea de a selecta, nu-l poți constrânge să facă o alegere sau alta. Prin această prezentare realistă am încercat să le stârnesc celor interesați curiozitatea, dorința de a ne cunoaște pe noi ca instituție și ca potențial uman pus în slujba învățământului farmaceutic de calitate.

Paulo Coelho spunea: ”Lecțiile vin întotdeauna atunci când ești pregătit, iar dacă vei fi atent la semne, vei afla mereu ce-ți trebuie pentru pasul următor.”

Poate că de veți fi atenți la semne, acest mesaj ajunge la voi cu un scop!”

Prof. Dr. Daniela Lucia Muntean, Decan, Facultatea de Farmacie, UMFST ”George Emil Palade” Târgu Mureș

(A.T.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE