Miruna Lavinia, despre Poezia nordică Interviu
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 235 Vizualizări

Miruna Lavinia, despre Poezia nordică

A găsit liniștea de care avea nevoie prin versuri. Este o visătoare. Dar responsabilă, realistă și optimistă. Primul ei volum de versuri Poezia nordică a apărut la finalul anului trecut. O poezie cu un fel anume de a te chema. Deschisă tuturor înţelesurilor, se lasă descifrată doar celor care simt şi înţeleg depresia. Autoarea cărții este Miruna Lavinia, despre care aflăm câteva detalii în interviul de mai jos.

Reporter: Pentru început, să-mi spui te rog câteva cuvinte despre tine.

Miruna Lavinia: Pe scurt pot spune că sunt o persoană visătoare. Am o afinitate pentru drumeții montane și călătorii în general. Iubesc să pictez și să desenez și să scriu. Acest lucru mi-a marcat mereu viața și doresc să îmi fac o carieră ca pictor și ilustrator. În acest moment locuiesc în Reghin și lucrez ca designer grafic și ocazional ilustrator de cărți.

Debutul

Reporter: Când ai început să scrii?

M.L.: Înclinația mea pentru scris are rădăcini încă din perioada liceului. Făceam compuneri și uneori mai publicam povestioare scurte în mediul online. Inițial totul a început cu realizarea poveștilor sub formă de benzi desenate. Ulterior s-au transformat în proze scurte și poeme.

Reporter: Cine te încurajează să scrii?

M.L.: Nu pot spune că există anumite persoane care, prin felul lor să mă încurajeze să scriu. Dorința mea de scris vine mai mult din experiențe și sentimente față de anumite locuri și alți oameni din jurul meu.

Reporter: Ai vreun ritual atunci când te apuci de scris?

M.L.: Nu am nici un ritual. Toate ideile, versurile și dialogurile mi se formează în minte. Când consider că au prins formă, le scriu pe cea mai apropiată foaie sau direct pe computer, cum fac cel mai des.

Reporter: Ce este Poezia Nordică?

M.L.: Primul meu volum de poezii se numește Poezia Nordică. Conține 47 poeme și o serie de ilustrații. Poeziile din prezentul volum sunt născute din foarte multe stări depresive pe care le-am avut în ultimii ani. Ele au fost metoda mea de a controla anumite probleme ce țin de sănătatea mintală. Multe dintre ele au fost concepute în călătoriile mele și au amprenta rătăcirii prin lume, a nopților nedormite sau a multor ore pierdute prin gări și lungile mele călătorii cu trenul.

Reporter: Cine a făcut ilustrațiile?

M.L.: Ilustrațiile sunt făcute de mine, unele fiind chiar din perioada liceului și a facultății. Inițial nu m-am gândit să surprind fiecare poezie cu câte un desen. Mai apoi, răsfoind din lucrările mele, am văzut că multe din acele desene se potriveau cu versurile sau cu starea pe care o dădea poezia.

Reporter: Ce mesaj vrei să transmiți publicului cititor, prin ceea ce așterni în versuri?

M.L.: Cele mai multe sunt simple mărturii, confesii și trăiri de moment pe care am reușit să le imortalizez exact așa cum mi-au venit prima dată în minte. Ele sunt redate fără perdea, sincere, unde am preferat să redau mai ușor tristețea decât fericirea.

Planuri de viitor

Reporter: Ai în plan să scrii încă o carte?

M.L.: Da, cu siguranță în momentul când voi considera că un manuscris a fost suficient de bine corectat sau că am un anumit număr de poezii cât să mai fac un volum. Le voi trimite, atunci, la edituri. Însă nu e nici o grabă. Las totul să decurgă cât mai încet, să cuget și să nu grăbesc procesul de scriere.

Reporter: Ce anume te inspiră?

M.L.: Cel mai mult mă inspiră muzica, călătoritul și evenimentele de zi cu zi, ele cumulate pot crea o sursă nelimitată de idei pentru orice.

Reporter: Ce alte pasiuni ai?

M.L.: Cea mai marcantă pasiune a mea a fost pictura. Mereu mi-a plăcut să mă știu cu un șevalet, pensule, vopsele și o pânză la îndemână, sau măcar un creion și un bloc de desen și să schițez ceva. Această pasiune vreau să o transform în profesie și să devin ilustrator de cărți. Este cel mai important lucru care mă definește pe mine.

Reporter: Care sunt 3 cărți pe care le-ai recomanda fără să clipești?

M.L.: „O viață măruntă” de Hanya Yanagihara, “Noaptea când a murit cineva pentru tine” de Bogdan Suceavă și „Vincent și Theo” de Deborah Heiligman.

Reporter: De ce acestea?

M.L.: Cărțile menționate sunt cele care m-au schimbat datorită impactului lor asupra naturii umane. Descrierea și formularea literară, dialogurile perfecte, metaforele și evenimentele care definesc un om și îl marchează, indiferent dacă vorbim de personaje fictive sau reale. Le recomand pentru că ele, fără să vrei, îți rămân în minte mult după ce le termini.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE