VIDEO: „Neliniștiții”, film selectat la Cannes 2021, de vizionat la Joia Muzeală Cultură
  • Malina Moraru
  • 0 comentarii
  • 278 Vizualizări

VIDEO: „Neliniștiții”, film selectat la Cannes 2021, de vizionat la Joia Muzeală

Muzeul Județean Mureș aduce în avanpremieră la Târgu Mureș filmul selectat în Competiția Oficială Cannes 2021, „Neliniștiți” / „Les Intranquilles”, în următoarea ediție a seriei de evenimente „Joia Muzeală”.

Proiecția va avea loc joi, 7 aprilie de la ora 18:00, în Sala de la etaj a clădirii muzeului aflat în incinta Cetății din Târgu Mureș, la Secția de Arheologie și Istorie.

Sinopsis:

Neliniștiți este inspirat din întâmplări reale, dezvoltat împreună cu actorii. Regizorul Joachim Lafosse a scris scenariul inspirat de experiențele sale cu tatăl lui, bipolar. Însă, odată cu dezvoltarea proiectului și povestea luat o întorsătură diferită, împrumutând mult din biografia actorilor care și-au împărtășit din experiențe și și-au împrumutat numele, devenite astfel personaje. 

Dacă tatăl lui Lafosse a fost fotograf, personajul Damien este pictor, un artist bipolar predispus la episoade maniacale, îi pune relația la grea încercare. Acesta e pregătit să facă totul pentru Leila, înțelegătoarea lui soție, și pentru fiul lor, în vârstă de 8 ani. Dar până și dragostea are limitele sale.

La prima vedere, ”Neliniștiți” este o poveste de iubire pusă la grea încercare: Damien și Leïla au o legătură profundă, care învinge totul. Însă tulburarea bipolară de care suferă Damien devine tot mai puternică. Cum pot ei să stabilească echilibrul și să-și protejeze relația? Care sunt limitele unei astfel de relații?La o privire mai atentă, realizăm că „Lafosse sondează relația romantică care supraviețuiește oricărui cutremur, care nu ține cont de incapacitatea celuilalt de a bifa toate aspectele persoanei la care sperăm.”,  după cum spunea Aurore Engelen într-un articol din Cineuropa.

Filmul inspirat din întâmplări reale, dezvoltat împreună cu actorii

Dacă tatăl lui Lafosse a fost fotograf, personajul Damien este pictor, asemenea actorului Damien Bonnard (”Les misérables”, ”The French Dispatch”), ale cărui tablouri apar și în film, alături de cele ale pictorului belgian Piet Raemdonck. ”Damien a petrecut trei săptămâni cu Piet, pregătind împreună picturile pentru film. Mai multe au fost pictate pe deplin de ei doi, ca cel pe care-l pictează Damien în film, în timpul unui episod maniacal.”, povestește regizorul Joachim Lafosse.

Leïla Bekhti (”Paris, je t’aime”, ”La source des femmes”, ”Un prophète”) a adus personajului feminin forța și rezistența, a transmis dorință, senzualitate, oboseală și abilitatea de a spune „nu”. ”De la prima lectură, Leïla a înțeles că acesta nu este un film despre tulburarea bipolară, ci mai degrabă o chestionare a capacităților și limitelor noastre în ceea ce privește angajamentul nostru față de iubire.”

Până și finalul a fost decis tot de actori, spune regizorul: ”În timpul repetițiilor nu le-am ascuns actorilor că nu știam încă cum se va termina filmul. În dimineața zilei în care am filmat scena finală, i-am întrebat pe Leïla și Damien ce vor să se întâmple cu personajele și am ales să alimentăm toate experiențele noastre de la filmare până la sfârșitul filmului.”

Marele atu al filmului stă chiar în cei doi actori – Damien Bonnard (”Les misérables”, ”The French Dispatch”) și Leïla Bekhti (”Paris, je t’aime”, ”La source des femmes”, ”Un prophète”)-, care își împrumută viețile, numele și sentimentele pentru a încerca să răspundă la toate aceste întrebări fără a împovăra spectatorul cu problemele lor. În ciuda situației dramatice în care se află, iubirea lor este caldă și dătătoare de speranță, iar familia lor trăiește clipe de fericire.

Accesul la eveniment se face pe bază de bilet de vizitare. 

Biletele se pot achiziționa în avans de la Casa de Bilete a clădirii muzeului din Cetatea Târgu Mureș (clădirea galbenă, fosta clădire a comandamentului Habsburgic), online: https://booktes.com/bilet/sectia-de-arheologie-si-istorie-regeszeti-osztaly-es-torteneti-osztaly,  sau în ziua proiecției direct de la locație în funcție de locurile disponibile. Nu se aplică reducerea la prețul biletelor de vizitare în cazul tarifelor de proiecție specială. Tarif proiecție specială: 12 lei (preț bilet întreg de vizitare a Secția de Arheologie și Istorie a muzeului).

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE