VIDEO:  Bisericuța de lemn din Reghin, obiect de cercetare pentru elevi Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 375 Vizualizări

VIDEO: Bisericuța de lemn din Reghin, obiect de cercetare pentru elevi

Centrul de Informare și Promovare Turistică Reghin a organizat marți, 12 aprilie, o nouă acțiune de punere în valoare a istoriei și arhitecturii orașului, demers adresat elevilor. Intitulată „Mă numesc Monument Istoric“, acțiunea s-a dorit a fi o invitație adresată elevilor prin care aceștia să descopere poveștile unor clădiri istorice.

Monumentul istoric ales de organizatori a fost Bisericuța de lemn din Reghin, vizitată de elevii clasei a X-a A de la Liceul Teoretic ”Lucian Blaga”, însoțiți de profesoara de limba engleză Cristina Drescan.

„Ne-am întâlnit la Bisericuța de lemn din oraș cu o clasă de elevi din cadrul Liceului Teoretic ”Lucian Blaga” alături de care am pregătit o activitate în limba engleză având ca team monumentele istorice din Reghin. Subiectul nu este unul nou, el a mai fost abordat deja cu elevi de la același liceu, și aici mă refer la Cimitirul Evreiesc din Reghin. A venit rândul altor două monumente din oraș care vor fi aprofundate de către elevi, respectiv Bisericuța de lemn, prin activitatea de astăzi, după care urmează Biserica Evangheică. Elevii au primit o listă cu anumite cerințe pe care le vor folosi în realizarea unor cărți de identitate pentru monumentele istorice din oraș, respectiv Bisericuța de lemn și Biserica Săsească. Consider că este foarte important ca tinerii, respectiv elevii din Reghin, să intre în contact direct cu aceste monumente istorice, să încerce să le descopere pornind de la elemente simple, precum materialul din care sunt realizate, având în vedere că trăim într-o lume în care nu mai punem mâna pe piatră sau pe lemn, să încerce să descopere anumite informații referitoare la istoria acestor monumente”, a declarat Simona Loredana Bogdan, referent în cadrul Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Reghin.

Nevoia cunoașterii istoriei orașului, respectiv a monumentelor istorice a fost subliniată și de prof. Cristina Drescan. „Cred că foarte puțini din zonă cunosc exact istoricul acestui monument istoric care este Bisericuța de lemn. De aceea, este important ca el să fie cât mai bine cunoscut și aprofundat. Nu este numai un monument istoric, este și unul religios. Arhitectura acestuia spune foarte multe despre tradiția poporului nostru, și e păcat că tinerii nu sunt interesați de aceste aspect. Cum să fie deschiși dacă noi nu le dăm posibilitatea, este un aspect la care trebuie să reflectăm. Cum poți face anumite legături când acești tineri nu au cunoștințele de bază, începând de la istorie, arhitectură, cultură, artă. Toate aceste lucruri cumva se întrepătrund, de aceea trebuie să știi ce reprezintă, ce simbolizează anumite lucruri”, a precizat prof. Cristina Drescan.

Un nou eveniment organizat de către Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Reghin care va avea loc în perioada 18 – 28 aprilie. „Este vorba de o aventură arhitecturală, o călătorie cu ajutorul indiciilor prin municipiul Reghin. Cei care vor participa vor primi o listă cu diferite indicii care îi vor călăuzi în acest meandru al detaliilor arhitecturale. Sperăm să fie cât mai mulți interesați, să descopere lucruri pe care nu le văd zi de zi, trecând probabil în grabă prin centrul istoric sau prin alte zone din oraș. Cei care doresc să participe la această aventură arhitecturală vor primi kituri pentru participare. Le stăm la dispoziție la Centrul de Informare Turistică din centrul orașului, zilnic, între orele 9.00 și 17.00, mai puțin pe perioada Sărbătorilor Pascale. În ce privește recompensa, Premiul cel Mare va fi tocmai descoperirea orașului. Nu sunt adepta acordării unor premii pentru astfel de activități, deoarece tinerii și nu numai, trebuie să conștientizeze faptul că descoperirea orașului în care trăiesc este cel mai mare și mai important premiu”, a subliniat Simona Loredana Bogdan.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE